Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 juni 2018

Vredesinstituut zet Muyters onder druk

Vredesinstituut zet Muyters onder druk

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) herbekijkt volgende week de IWT-richtlijn, een ethische richtlijn die bepaalt dat er geen Vlaams belastinggeld kan gaan naar militair onderzoek. Het Vredesinstituut vraagt hem die richtlijn te behouden.

Lees verder

Parlementslid Ann Brusseel wordt directeur Erasmushogeschool Brussel

Vlaams politica voor Open VLD Ann Brusseel zal vanaf 1 september 2018 de Erasmushogeschool Brussel leiden. Ze is nu onderwijsspecialiste voor de partij.

Lees verder

De Rechtvaardige Rechters ligt onder de Kalandeberg

Volgens Gino Marchal, inspirator van Marc De Bel in deze, ligt het paneel van De Rechtvaardige Rechters onder de Kalandeberg. Dat is een pleintje in het centrum van Gent, op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal, waar het paneel in 1934 is gestolen.

Lees verder

De roots van Benjamin Herman, de dorpscrimineel die steeds radicaler werd
On, gehucht in de Ardennen, wieg van vader en voorvaders van Benjamin Herman, die op 29 mei drie mensen doodschoot in Luik. Met zijn broer trok hij jarenlang een spoor van vernieling in een straal van 10 kilometer. Ze roofden kassa's, deelden klappen uit. 'Ik zag de haat in hun ogen. Het heeft mij jaren gekost om te aanvaarden dat het kon bestaan, hier op het platteland.'
Lees verder

Raad van State verhindert Limburgse pop-upslachthuizen voor Offerfeest

De Raad van State vernietigt de beslissing van het Federaal Voedselagentschap dat twee pop-upslachthuizen erkende in Genk en Beringen. Een slachthuis moet volgens de Raad van State een 'duurzaam' karakter hebben.

Lees verder

Regering gaat Franse voorstel voor vervanging F-16's grondig bekijken tegen oktober

Op de persconferentie na de ministerraad heeft premier Charles Michel (MR) zonet duidelijk gemaakt dat het Franse voorstel voor de vervanging van de Belgische F-16's grondig moet en zal onderzocht worden. De deadline van de Navotop op 11 juli wordt vervangen door 'midden oktober'.

Lees verder

Op olijfgroene sigarettenpakjes knappen rokers af

Gedaan met de Cameldromedaris, gedaan met het Marlbororood. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil sigarettenpakjes saaier maken. Dat zou het aandeel rokers terugdringen.

Lees verder

Geldautomaten in bankkantoren worden 's nachts afgesloten
Bankkantoren waar binnen een geldautomaat staat, worden voorlopig 's nachts afgesloten. Dat zegt Karel Van Eetvelt van Febelfin aan VTM Nieuws. De maatregel komt er na de vijfde plofkraak in enkele weken tijd. De vijf grootste banken (Belfius, KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Bpost) zullen de maatregel doorvoeren.
Lees verder

België telt 11.376.070 inwoners
Op 1 januari 2018 telde België 11.376.070 wettelijk geregistreerde inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. En er zijn nog meer opmerkelijke bevolkingscijfers.
Lees verder

Geen levende kippen toegelaten op WK voor Nigeriaanse fans

De fans van Nigeria mogen op het WK in Rusland de stadions niet betreden met levende kippen. De fans hebben de gewoonte om de kippen als geluksbrenger bij zich te hebben tijdens een voetbalmatch.

Lees verder

Volgende week mogelijk hinder bij De Lijn

Het is onduidelijk hoeveel bussen van De Lijn volgende week zullen rijden. De socialistische en liberale vakbond van de vervoersmaatschappij roepen hun leden bij elkaar voor informatiesessies, maar doen dit elke dag in een andere provincie. Daardoor kan de hinder een week lang aanslepen.

Lees verder

Geens drukt op gaspedaal voor minimale dienstverlening gevangenissen

De ministerraad keurde vrijdag het voorontwerp van wet over de minimale dienstverlening in de gevangenissen goed, het sociaal overleg kan nu officieel van start gaan. Bedoeling is om per gevangenis tot een akkoord te komen, Minister Geens hoopt dit najaar een tekst te kunnen voorleggen aan het parlement - na advies van de Raad van State.

Lees verder

Lek zoutzuur in Middelkerke onder controle

Door een lekkende vrachtwagen is de Diksmuidestraat in Middelkerke momenteel in beide richtingen afgesloten. Het lek is ondertussen wel onder controle, meldt de gemeente Middelkerke.

Lees verder

Gentse tramsporen stevenen af op een hartinfarct

Gent vreest dat een deel van tramlijn 1, die via het station dwars door het centrum loopt, geschrapt moet worden.

Lees verder

Gedetineerden bestelen kantine vanuit cel

Gedetineerden in Beveren hebben maandenlang sigaretten en etenswaren besteld bij de kantine, zonder ervoor te betalen.

Lees verder

Weinig zon dit weekend

Het is nog enkele dagen wachten tot de zomer weer echt doorbreekt. Dit weekend is het warm, maar een wolkenpak verpest het ideale terrasjesweer deels.

Lees verder

Eerste Belgische festival om mannelijkheid te vieren
Het eerste 'mannenfestival' in België is een feit. In september komen mannen drie dagen samen om elkaar te steunen, gezien te worden en 'thuis te komen'.
Lees verder

Politie krijgt boetes omdat ze met oude diesels in Antwerpen rijdt

De federale politie krijgt boetes omdat haar oude voertuigen in de lage-emissiezone rondrijden. In een rondzendbrief roept de directie nu op om goed na te denken over welke auto men gebruikt voor een verplaatsing naar Antwerpen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen.

Lees verder

Peeters: 'Proefballonnetjes Francken helpen debat niet vooruit'

De nieuwe voorstellen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om de migratieproblematiek aan te pakken, krijgen weinig bijval bij CD&V. 'Het heeft geen zin om ideeën te lanceren in persoonlijke naam, die het debat binnen de regering niet vergemakkelijken', zegt CD&V vicepremier Kris Peeters.

Lees verder

Naakte fietsers willen gezien worden in Brussel

In Brussel heeft zaterdag een driehonderdtal mensen deelgenomen aan de 14de editie van de Cyclonudista. Naakt fietsten ze door de hoofstad om meer visibiliteit en een betere bescherming voor de fiets in de openbare ruimte op te eisen.

Lees verder