Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 juni 2018

Verplichte verzekering voor snelle elektrische fietsen wordt afgeschaft

Verplichte verzekering voor snelle elektrische fietsen wordt afgeschaft
Vicepremier en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) stelt elektrische rolstoelen, monowheels en speed pedelecs vrij van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. Dat bevestigt hij aan VTM NIEUWS.
Lees verder

Lees hier het belangrijkste nieuws van de ochtend
Wie op het spoor rekent om op zijn bestemming te raken, gaat bange weken tegemoet. We weten wat er in de eindtermen voor het secundair onderwijs staat. Waar is het konvooi van minster Vandeput voor nodig? En heeft auteur Marc De Bel nu écht uitgevlooid waar het verdwenen Lam Gods-paneel De Rechtvaardige Rechters ligt? Ontdek het in deze lunchbreak.
Lees verder

Arrestatieteams voorbereid op WK-match Marokko-Iran: alleen al in Brussel 400 extra agenten
Mochten er in ons land rellen ontstaan tijdens het WK voetbal, dan heeft de federale politie 200 man achter de hand om lokale collega's te hulp te schieten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de politiekorpsen gevraagd een risicoanalyse te maken voor elke wedstrijd, zo zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1. Voor de 'risicomatch' Marokko-Iran, vanavond om 17 uur, staan in Brussel alleen al ongeveer 400 agenten stand-by.
Lees verder

Regering bekijkt ook Frans voorstel voor vervanging F-16's, NAVO-top is geen deadline
De NAVO-top van juli is voor de regering geen deadline om te beslissen over de vervanging van de F-16's. Dat heeft premier Charles Michel vandaag verklaard na afloop van de ministerraad. Alvorens de regering de knoop doorhakt, zullen de verschillende pistes aan een grondige analyse worden onderworpen, ook het Franse voorstel dat buiten de voorziene procedure binnenliep.
Lees verder

Celstraf van 6 maanden gevorderd tegen twee vakbondsmannen voor wegblokkades in Antwerpse haven: honderden militanten afgezakt naar justitiepaleis
De procureur heeft een celstraf van zes maanden gevorderd tegen Bruno Verlaeckt, de voorzitter van de Antwerpse ABVV-afdeling, en vakbondsafgevaardigde Tom D. voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie in juni 2016. "Het stakingsrecht is niet absoluut en onbeperkt. De acties dienen binnen de perken van het toelaatbare te blijven. Alle grote toegangswegen naar de haven blokkeren, is buitensporig", zei de procureur. Enkele honderden vakbondsmilitanten hebben deze ochtend verzameld aan het justitiepaleis van Antwerpen om de twee een hart onder de riem te steken.
Lees verder

Vlaamse studente streamt haar studeersessies voor 21.000 YouTube-volgers
Als Heleen op kot in Antwerpen studeert, kijkt de hele wereld mee. Of toch 21.000 andere blokkers. De Belgische studente klapt de boeken open, zet de webcam aan en livestreamt haar gezwoeg tot wel acht uur uur lang.
Lees verder

Nieuwe politiebaas Mark De Mesmaeker: "Onze agenten verdienen een onderscheiding omdat ze alle hervormingen zo goed hebben doorstaan"
Marc De Mesmaeker, de nieuwe topman van de federale politie, was een van de drijvende krachten achter de grote politiehervorming. Vandaag is hij het hervormen moe. "Het elastiek rekt uit tot het knapt. Onder mijn bewind komen er geen nieuwe hervormingen meer."
Lees verder

Koerden stuurden al Belgische vrouwen terug naar IS: "Specifiek uitgekozen omdat regering niet naar hen vraagt"
De Koerdische milities in Syrië hebben al Belgische vrouwen die zij gevangenhielden teruggestuurd naar de Islamitische Staat. Dat beweert een bron die bij de onderhandelingen betrokken was. 
Lees verder

Tegen 2035 is er 37,5 procent meer ouderenzorg nodig
Tegen 2035 krijgt Vlaanderen af te rekenen met 60.000 nieuwe zorgvragen in de thuiszorg en de rusthuizen. Dat betekent een stijging van 37,5 procent. Dat zegt sp.a-parlementslid Jan Bertels. Volgens hem zal het huidige groeipad in de ouderenzorg niet volstaan en zijn er extra investeringen nodig.
Lees verder

Antiterreurcel na aanslag in Luik: "Het gevaar voor copycatgedrag is er zeker"
Na de aanslag in Luik is het weer alle hens aan dek bij antiterreurorgaan OCAD. Op 1 juni, twee dagen na de drievoudige moord, kwamen 163 rapporten binnen over potentiële terroristen. Vier keer meer dan op een gemiddelde dag voordien, bericht De Morgen vandaag.
Lees verder

De ouders van Mawda praten voor het eerst: "Met hun woorden schoten de politici ook onze zoon dood"
"Ik denk niet dat wij ooit nog rust zullen vinden. Onze enige hoop is dat we dicht bij Mawda kunnen leven." De ouders van de in mei doodgeschoten peuter doen hun relaas, tussen rouw en hoop op regularisatie.
Lees verder

OCAD-baas Paul Van Tigchelt: "De aanslag in Luik was een nederlaag, verdomme"
"Druk." Voor velen is dat het obligate antwoord op een obligate vraag. Bij OCAD-baas Paul Van Tigchelt (44) is het menens. Sinds de driedubbele moord in Luik draait zijn anti­terreur­orgaan overuren. "Luik was het slechtst denkbare scenario. Echt afschuwelijk."
Lees verder

OCAD-baas waarschuwt voor copycats na aanslag in Luik
Na de drievoudige moord door Benjamin Herman in Luik is het weer alle hens aan dek bij het antiterreurorgaan OCAD. Op 1 juni, twee dagen na de aanslag, kwamen er 163 rapporten binnen over potentiële terroristen. Een verviervoudiging in vergelijking met een gemiddelde dag voor de aanslag in Luik. Lees hier het volledige interview.
Lees verder

De Wever: "Linkse partijen misbruiken dood Mawda om te pleiten voor een laksere asielpolitiek"
N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt in een interview met Het Laatste Nieuws geen woord terug van zijn uitspraken over de ouders van Mawda, het tweejarig Koerdisch meisje dat in mei door een politiekogel om het leven kwam.
Lees verder

Econoom Ive Marx: "In België hebben we een soort apartheidsregime"
De ministers Peeters en Muyters liggen met elkaar in de clinch over het brugpensioen. Minister Homans legt de verantwoordelijkheid voor de groeiende armoede bij de vluchteling. Econoom Ive Marx bekijkt het allemaal zorgelijk en trekt zijn conclusies: 'Er is geen enkele daadkracht uit politieke hoek om de dingen ten goede te veranderen.'
Lees verder

Sigarettenpakjes zonder logo: "Als de regering dit tegenhoudt, promoot ze kanker bij jongeren"
Doen neutrale pakjes in een lelijke kleur en zonder logo de verkoop van sigaretten dalen? Minister Maggie De Block neemt – dik tegen de zin van de tabakssector – de proef op de som. De anti-tabakslobby is wel tevreden. "Zelfs als het niet werkt, kan het geen kwaad."
Lees verder

Francken (N-VA): "Illegale migratie moet stoppen, want dit loopt echt fout af voor iedereen"
Theo Francken wil zo snel mogelijk een einde maken aan de instroom van illegale vluchtelingen, maar is niet gekant tegen de opname van meer "echte" vluchtelingen. Dat zei hij tijdens een debat met Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, en Bob Pleysier, oud-directeur van Fedasil in 'De Afspraak op vrijdag'.
Lees verder

Banken sluiten 's nachts, uit vrees voor plofkraken
De meeste banken deden het al, maar na het plofkraakoverleg heeft de bankensector afgesproken dat alle bankkantoren om vanaf 23 uur sluiten. Nadat onbekende daders voor de vijfde keer op een maand tijd een plofkraak pleegden op een bankkantoor.  
Lees verder

Nog tot woensdag veel bewolking, dan zonnig en zomers
Veel wolken vandaag, met maxima tot 22 graden in het centrum. Ook morgen is het wisselend bewolkt. Maandag en dinsdag kans op wat lichte regen, maar vanaf woensdag wordt het opnieuw zonnig en zomers warm, zo voorspelt het KMI.
Lees verder

Gedetineerden bestelen gevangenis voor tienduizenden euro's
Minstens 30 gedetineerden hebben via een IT-fout in het winkelplatform van de Beverse gevangenis al hun bestelde sigaretten, drank en andere spullen gratis gekregen. Ze hebben zo voor tienduizenden euro's gefraudeerd. "Dit trucje wordt al toegepast sinds Beveren vier jaar geleden openging", klinkt het binnen de gevangenis.
Lees verder