Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juni 2018

Lente is abnormaal warm en uitzonderlijk droog

Lente is abnormaal warm en uitzonderlijk droog

De maand mei begon koud, maar kende grote temperatuurschommelingen. De gemiddelde maximumtemperatuur werd overschreden, en er viel uitzonderlijk weinig neerslag. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Meer verkeersboetes verstuurd met nieuw informaticasysteem

In april en mei van dit jaar zijn telkens 400.000 verkeersboetes verstuurd naar de overtreders. Dat is een stijging van 33 procent vergeleken met het maandgemiddelde van 2017. Dat meldt de federale overheidsdienst Justitie.

Lees verder

Huishoudhulpen Partena staken vanaf donderdag

Bij Partena gaan de huishoudhulpen vanaf donderdag staken, omdat de vakbonden en directie geen akkoord hebben bereikt tijdens een verzoeningsvergadering. Dat meldt Patrick Serlet van ABVV Algemene Centrale.

Lees verder

België en Frankrijk houden terroristen ook na vrijlating in de gaten

Frankrijk en België gaan nog meer samenwerken in de strijd tegen terreur. Dat zijn de Belgische premier, Charles Michel, en zijn Franse collega, Edouard Philippe, overeengekomen.

Lees verder

Werkzekerheid voor 2.500 beginnende leerkrachten basisonderwijs

Vanaf 1 oktober 2018 starten in Vlaanderen 329 lerarenplatforms. Die platforms moeten 2.500 leerkrachten in het basisonderwijs een volledig schooljaar werkzekerheid bieden.

Lees verder

Ouders ongerust over 'seksuele spelletjes'
Op een West-Vlaamse school is commotie ontstaan nadat kleuters 'seksuele spelletjes' hadden uitgeprobeerd. Sensoa zal met de ouders praten.
Lees verder

Infrabel zet ongeval in scène voor campagne: 'Bewust shockeren om mensen wakker te schudden'
Zestien dodelijke ongevallen aan spoor­overwegen in 2017. Alle campagnes ten spijt, zijn er nog altijd mensen die de verkeersregels op en aan de sporen aan hun laars lappen. Infrabel gebruikt die harde cijfers en gaat voluit voor het shockeffect in een nieuwe campagne.
Lees verder

Huisvrouw/man niet langer in de kou na echtscheiding

De echtgenoot die thuis blijft voor de kinderen, wordt vanaf september beter beschermd bij een echtscheiding.

Lees verder

Kansarmoede bij kinderen opnieuw toegenomen

De kansarmoede-index 2017 voor het Vlaamse Gewest bedraagt 13,76 procent en ligt daarmee 0,94 procentpunt hoger dan die van 2016.

Lees verder

Soms begint taal als zang te klinken als zang te klinken

Woorden die steeds worden herhaald lijken wel een melodie te krijgen. Die illusie ontstaat doordat de woordbetekenis uitdooft.

Lees verder

Ook respect voor wie geen borstvoeding geeft

De Britse organisatie van Vroedvrouwen stelt in een nieuw statement dat ook moeders die kiezen voor flesvoeding ondersteund en gerespecteerd moeten worden.

Lees verder

'Choquerende reclame verandert ons gedrag niet'

Met beelden van een geënsceneerde treincrash wil Infrabel spoorlopers afschrikken. Maar volgens professor persuasieve communicatie Tim Smits (KULeuven) zal de campagne ons gedrag niet veranderen. Zijn we, 25 jaar nadat Luc Beaucourt de boer opging met zijn gruwelvoordrachten, immuun geworden voor choquerende beelden uit het verkeer?

Lees verder

Greenpeace lanceert nieuwe actie tegen vlees: 'Zet aan tot polarisering'

Milieuorganisatie Greenpeace lanceerde een video waarin ze overmatige vleesconsumptie aankaarten. Daarbij viseren ze opnieuw Studio 100, door een sneetje Samson- of Plopworst te blurren. 'Dit ze aan tot polarisering', reageert Studio-100 topman Hans Bourlon.

Lees verder

Politie onderzoekt nieuw vechtfilmpje op Stationsplein in Brugge

De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar een filmpje van een gevecht tussen een twintigtal jongeren op het Stationsplein in Brugge. Daarop is te zien hoe de vechtersbazen elkaar brutaal te lijf gaan.

Lees verder

Comité P: 'Brusselse politie niet klaar voor onverwachte WK-rellen'

De Brusselse politie is niet klaar voor onverwachte rellen tijdens de komende wereldbeker voetbal. Dat staat in een verslag van het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten. De Brusselse politie antwoordt: 'Wij zijn wel klaar. We hebben onze lessen geleerd uit de rellen na Marokko-Ivoorkust.'

Lees verder

Basisinkomen vergroot de armoede

Wat als … er in Nederland een basisinkomen komt? De ongelijkheid zou verkleinen, maar de armoede en de belastingen zouden flink stijgen.

Lees verder

België onderzoekt schaduwoperatie tegen Puigdemont

Comité I, de toezichthouder van de inlichtingendiensten , start een onderzoek om na te gaan of de Spaanse inlichtingendienst CNI in ons land de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft gevolgd.

Lees verder

Lange wachttijden op Zaventem (maar Duivels worden niet gehinderd)

De douane zal vandaag stiptheidsacties houden in de luchthaven van Zaventem. Dat kan tot lange wachttijden leiden.

Lees verder

Anciaux past voor gemeenteraadsverkiezingen
Bert Anciaux (SP.A) zal zich niet verkiesbaar stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen door spanningen binnen de partijafdeling. 'Ik voelde mij op z'n zachtst gezegd niet meer welkom.'
Lees verder

Belgische diplomaat 'die beetje te veel James Bond speelde' veroordeeld

De Brugse topdiplomaat Oswald Gantois (63) heeft twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor spionage-activiteiten en deelname aan een vereniging van misdadigers.

Lees verder