Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 juni 2018

Kinderarmoede stijgt vooral in centrumsteden: hoe pakken de gemeenten het aan?

Kinderarmoede stijgt vooral in centrumsteden: hoe pakken de gemeenten het aan?
De kansarmoede blijkt vooral in de dertien centrumsteden toegenomen te zijn. Iets meer dan de helft van de kinderen die in een kansarme omgeving opgroeien, leeft daar. Hoe gaan deze steden ermee om?
Lees verder

Unia opende nooit eerder zoveel dossiers over racisme
Gelijkekansencentrum Unia heeft vorig jaar 782 nieuwe dossiers geopend over racisme, een stijging van 12 procent tegenover 2016. Dat waren er nog nooit zoveel.
Lees verder

Raak aan ons bier en je raakt aan ons DNA
Alcohol maakt de tongen los. Nu de Hoge Gezondheidsraad adviseert om maximaal tien glazen per week te nuttigen, weten zowel voor- als tegenstanders niet waar ze het hebben. Waarom beroert alcohol ons zo?
Lees verder

Experts uiten kritiek op uitspraken Homans over toename kinderarmoede
Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) ziet in de toename van het aantal vluchtelingen één van de oorzaken van de stijging van de kansarmoede-index. Volgens onder andere armoedespecialist Wim Van Lancker (KU Leuven) kan Homans haar uitspraak niet staven met cijfers.
Lees verder

Netbeheerders keren voor tweede jaar op rij minder energiepremies uit
De Vlaamse distributienetbeheerders hebben voor het tweede jaar op rij een lager bedrag aan premies voor rationeel energiegebruik uitgekeerd. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) opvroeg bij Energieminister Bart Tommelein (Open Vld).
Lees verder

Comité I onderzoekt mogelijke schaduwoperatie Spaanse geheime dienst op Belgisch grondgebied
De toezichthouder van de inlichtingendiensten, het Comité I, start een onderzoek om na te gaan of de Spaanse inlichtingendienst CNI in ons land de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft gevolgd. Dat is gisteren achter gesloten deuren beslist in de parlementaire commissie die het Comité I begeleidt, zo staat vandaag in De Tijd.
Lees verder

Ducarme wil 41.000 kilo in beslag genomen vlees niet aan voedselbank geven
Maar liefst 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt vrijgegeven. Eigenaar Veviba wil alles aan de voedselbank schenken, maar minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gaat niet akkoord. Dat meldt Het Laatste Nieuws vandaag.
Lees verder

De Croo breekt markt van mobiel internet open
Gaat volgend jaar de deur open voor een nieuwe telecomspeler in ons land? Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft een plan klaar om een deel van het mobiele netwerk vrij te houden voor een nieuwkomer naast Telenet, Orange en Proximus. "Dit moet de prijs voor de consument doen dalen." 
Lees verder

Nog nooit groeiden zoveel kinderen op in armoede
Nooit eerder groeiden er zoveel jonge kinderen op in kansarmoede. Dat blijkt uit de index die Kind en Gezin jaarlijks opstelt. 
Lees verder

Tien glazen per week? Voor- en tegenstanders over het alcoholadvies
Het advies van de Hoge Gezondheidsraad, maximaal tien glazen alcohol per week en dagen zonder drank inlassen, zorgt voor discussie – zowel aan de koffie-automaat als aan de toog. Vijftien Vlamingen, bekend en minder bekend, vertellen hoe zij drinken. 
Lees verder

15.000 maaltijden van de vuilbak gered dankzij app tegen voedselverspilling
De app Too Good To Go, die in februari gelanceerd werd, heeft de kaap van 15.000 geredde maaltijden overschreden. Zowat 50.000 geregistreerde gebruikers kunnen tegen een zacht prijsje maaltijden ophalen die niet verkocht werden. 
Lees verder

Straffe cijfers: bijna helft van Vlaamse jongeren slachtoffer van (cyber)pesten
Bijna de helft van de Vlaamse jongeren zegt slachtoffer te zijn van pesten of cyberpesten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de UGent bij 1.600 Vlaamse scholieren tussen 12 en 18 jaar. Achttien procent geeft toe zelf iemand te hebben gepest. De jongeren geven ook aan dat ze zelf vragende partij zijn voor preventie, sensibilisering en ondersteuning.
Lees verder

Staking bij huishoudhulpen Partena afgeblazen
De staking van de huishoudhulpen van Partena gaat niet door. Directie en vakbonden hebben een akkoord bereikt.
Lees verder

Nieuwe spoorbond doet er nog eens acht mogelijke stakingsdagen bij
Treinreizigers kunnen zich in het slechtste geval opmaken voor elf dagen van hinder op het spoor de komende maand. De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van de Franstalige socialistische CGSP, heeft een stakingsaanzegging aangekondigd voor maar liefst zeven dagen.
Lees verder

Heeft de Carrefour-55-plusser nog een plek op de arbeidsmarkt?
Brugpensioen op 56 jaar versus 140.000 openstaande Belgische vacatures. De Carrefour-herstructurering zorgt voor een fel debat, maar zijn brugpensioen en vacante plaatsen gelijk te stellen? 'Natuurlijk' vindt de afgedankte Carrefour-kassier nog een job, maar makkelijk wordt het niet.
Lees verder

Fact check: veroorzaken vluchtelingen meer kinderarmoede?
Nooit eerder groeiden er zoveel jonge kinderen op in kansarmoede. Komt dat door het stijgend aantal vluchtelingen, zoals minister Liesbeth Homans (N-VA) beweert? Niets bewijst dat. "Dit is een kwalijke vorm van beleid."
Lees verder

Transgenders met spijt: "Ik was getraumatiseerd"
De beslissing om een geslachtsverandering te ondergaan, is moeilijk en zeer ingrijpend. Maar wat als je na zo'n operatie op je stappen terugkeert?
Lees verder

Helft Vlaamse jongeren slachtoffer van pestgedrag
De kans dat uw kind het mikpunt wordt van pestkoppen is een op twee. De kans dat het zich schuldig maakt aan pestgedrag is een op vijf, zo blijkt uit een nieuw UGent-onderzoek. "Minister Crevits moet financiële middelen vrijmaken voor een structureel anti-pestbeleid op elke school."
Lees verder

Parket opent onderzoek naar Grote Moskee
Na de politiek neemt ook het parket de Grote Moskee van Brussel onder de loep. Dat is een opsporingsonderzoek gestart, zo bevestigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een parlementaire vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.
Lees verder

Primeur: rechter neemt terrorist Belgische nationaliteit af
Voor het eerst heeft een rechter de Belgische nationaliteit afgenomen van een terrorist. Dat gebeurde op een proces in Charleroi. 
Lees verder