Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 juni 2018

Giraf geboren in Planckendael

Giraf geboren in Planckendael

Giraf Barbie beviel zondag in de zoo van Planckendael van een jongetje. De giraf kreeg de naam Twiga, wat 'giraf' betekent in het Swahili.

Lees verder

Generatiekloof over geloof verdwenen in onderwijs

Oudere leerkrachten zijn niet langer de gelovige bakens in de katholieke scholen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, waarover Tertio vandaag bericht. Maar dat betekent niet dat geloof verdwenen is.

Lees verder

Opnieuw plofkraak in Bpost-kantoor

Afgelopen nacht werd het Bpost-kantoor in het centrum van Boechout opgeschrikt door een plofkraak. Drie gemaskerde personen gingen aan de haal met cash geld uit de automaat. Dat meldt het parket van Antwerpen.

Lees verder

De Block: 'Verbieden om te verbieden is niet de oplossing'

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, heeft haar reactie klaar op het advies van de Hoge Gezondheidsraad over de schadelijke gevolgen van alcohol. Die reactie ligt helemaal in lijn met de houding van haar partij. 'Ik ga niet verbieden om te verbieden, dat haalt nauwelijks iets uit.'

Lees verder

Zijn vluchtelingen of falend beleid oorzaak van kansarmoede?

Minister Homans (N-VA) tracht in de markt te zetten dat we met de vluchtelingencrisis armoede geïmporteerd hebben. Klopt dat wel? Groen vindt alvast van niet, en vraagt om het ontslag van de minister.

Lees verder

Wie heeft gelijk: Muyters of Peeters?

Er is heel wat verwarring tussen Vlaams minister voor Werk, Philippe Muyters (N-VA) en federaal minister voor Werk en Economie, Kris Peeters (CD&V) over de bevoegdheden rond het brugpensioen. 'De wetgeving rond pensioenen is een federale materie', zegt Muyters. 'Nee, de regio's kunnen een afwijzend advies geven', werpt Peeters tegen.

Lees verder

Homans blijft bij standpunt over kinderarmoede: 'niets verzonnen'

Minister Homans herhaalt dat de vluchtelingencrisis een van de oorzaken is van de stijgende kansarmoede voor kinderen. Ze wijst naar twee rapporten van Kind en Gezin. Groen en SP.A vragen niettemin om een bijsturing van het beleid.

Lees verder

Bijna helft Vlaamse jongeren gepest, Crevits reageert verrast

'We zien dat 48 procent geconfronteerd wordt met pesten, dat hoge cijfer verrast ons', reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits op een onderzoek van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Volgend jaar moet elke school een leerlingenbegeleider hebben, kondigt de minister aan.

Lees verder

Nieuwe spoorbond doet er mogelijk nog acht stakingsdagen bij

Treinreizigers kunnen zich in het slechtste geval opmaken voor elf dagen van hinder op het spoor de komende maand. De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van de Franstalige socialistische CGSP, kondigde woensdag een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen.

Lees verder

Muyters geeft negatief advies over brugpensioen Carrefour

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zal na de vraag van zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) dan toch een advies geven over het plan van Carrefour om bij de herstructurering SWT (Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) of brugpensioen vanaf 56 jaar toe te kennen. Dat negatieve advies heeft echter geen enkele waarde.

Lees verder

Raad van Europa tikt Francken opnieuw op de vingers over kinderen in gesloten centra

De Raad van Europa tikt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken opnieuw op de vingers voor zijn plannen om illegaal in ons land verblijvende migrantengezinnen met kinderen - als laatste redmiddel - in gesloten wooneenheden onder te brengen. 'Zelfs in gepaste materiële omstandigheden en voor korte duur is opsluiting nooit in het belang van het kind', schrijft mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic in een brief aan de N-VA-staatssecretaris.

Lees verder

Rechter ontneemt veroordeelde terrorist nationaliteit

Voor het eerst heeft een rechter woensdag de Belgische nationaliteit van een veroordeelde terrorist afgenomen. Dat meldt de RTBF. De 21-jarige Enis S., met de dubbele Belgisch-Servische nationaliteit, kreeg tien jaar cel. Door de ernst van de feiten oordeelt de rechtbank dat hij niet langer Belg kan zijn.

Lees verder

Vlaanderen blokkeert ambitieuze energiedoelen

Europa wil de doelstellingen voor hernieuwbare energie aanscherpen. Maar steenkoollanden Polen en Tsjechië liggen dwars … net als België.

Lees verder

Telenet verhoogt prijzen, ondanks clash met De Croo

Minister Alexander De Croo (Open VLD) wil een vierde mobiele speler, om de prijzen te drukken. Slecht idee, vindt Telenet. Toch verhoogt de operator net nu zijn prijzen.

Lees verder

Militaire Veiligheidsdienst draait vierkant

Ondanks een wissel van de macht, werkt de Militaire Veiligheidsdienst (Adiv) niet goed, schrijft het comité I. In tijden van terreur is dat meer dan verontrustend.

Lees verder

Herman De Croo: 'Binnen twee generaties is de Antwerpse burgemeester Turks, Marokkaans of zwart. Bye bye, De Wever'

Zal de N-VA de grootste partij in Vlaanderen blijven? Volgens Open VLD-politicus Herman De Croo blijft het succes van de partij van Bart De Wever niet duren. Dat zegt De Croo in het magazine 'Wilfried', dat 'La Libre Belgique' kon inkijken.

Lees verder

Eerste veroordeling voor anonieme intimidatie op Twitter

'Het is niet omdat je het anoniem op mensen hebt gemunt dat het juridisch ongestraft blijft', zegt directeur van Unia, Els Keytsman. De veroordeling is een primeur.

Lees verder

Met de webcam naar de baby kijken in de couveuse

Ouders van een te vroeg geboren kindje in het UZ Brussel kunnen via een webcam contact houden met hun baby in de couveuse. Een primeur in België.

Lees verder

Genkse schepen veroordeeld voor passieve corruptie

De Genkse schepen Ali Caglar (CD&V) is veroordeeld tot een straf van 18 maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro. De procureur beschuldigde hem ervan hand-en-spandiensten te verrichten in ruil voor sponsoring.

Lees verder

Europa bereikt akkoord over energiedoelen
De Europese lidstaten hebben samen met de Commissie en het Europees Parlement een voorlopig akkoord om de doelstellingen voor hernieuwbare energie aan te scherpen. België wilde geen ambitieuzere doelen, omdat Vlaanderen op de rem stond.
Lees verder