Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 juni 2018

Doel 4 ligt stil na technisch defect

Doel 4 ligt stil na technisch defect
Kernreactor Doel 4 ligt sinds zaterdagavond stil. Dat is bevestigd door Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel. De oorzaak is een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale.
Lees verder

De examentijd van Heleen Debruyne: "Ik ging best nog op café 's avonds"
Doffe ellende? Een onvergetelijk feest? Of iets ertussenin? In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: Heleen Debruyne (29), schrijfster en cultureel redactrice bij Klara
Lees verder

De kerncentrale van Doel ligt plat, maar veel impact heeft dat niet
De kerncentrale van Doel ligt, na het uitvallen van reactor 4, volledig stil. Kan die dan nog wel openblijven tot na 2025, zoals N-VA wenst? 'Dat ze spontaan uitvallen, is niet bepaald vertrouwenwekkend.'
Lees verder

Het mysterie van Boom: meer cocaïne in het rioolwater dan in Brussel, Parijs of Berlijn
In een Europees rapport scoort Boom opmerkelijk hoog voor cocaïnerestanten in het rioolwater. De Bomenaars lozen meer cocaïne in hun afvalwater dan de inwoners van Berlijn en Parijs. "Ik vraag me af waar het naartoe gaat met de maatschappij." 
Lees verder

Klant steekt uitbater café neer in Sint-Gillis: dader voortvluchtig
Aan de Hallepoort in Sint-Gillis is gisterenavond rond 20.30 uur een man neergestoken in een taverne. Dat bevestigt de lokale politie van de zone Brussel-Zuid.
Lees verder

Schelde krijgt plasticvangers om afval tegen te houden voor het in zee spoelt
In 2019 moeten er installaties op de Schelde liggen om er plasticafval uit te vissen. Doel is het afval tegenhouden voor het in zee komt, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag.
Lees verder

Soepelere regeling voor recidivisten: Ook zij maken kans op vrijlating na één derde van de straf
Iedere gevangene maakt voortaan kans op voorwaardelijke vrijlating als hij of zij één derde van de straf heeft uitgezeten. Tot nu toe gold er een uitzondering voor recidivisten: zij mochten pas na twee derde voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen.
Lees verder

Gokkers kunnen nu nog meer verliezen
Als u binnenkort meer geld verliest op gokmachines in het casino of in de speelhal, dan is dat niet omdat uw geluk gekeerd is. De overheid heeft het licht op groen gezet voor de goksector om de machines aan te passen zodat spelers er per uur gemiddeld 36 procent meer op kunnen verliezen.
Lees verder

Het boodschappenlijstje dat ons naar de terroristen achter Brussel en Parijs had kunnen leiden
In augustus 2015 werd in een Nederlands dorp een Audi gepikt. Die dook later op in Molenbeek. Tijdens de huiszoeking die daarop volgde, werd een briefje gevonden dat de terreur van IS in de kiem had kunnen smoren.
Lees verder

E313 richting Antwerpen volledig versperd
De E313 richting Antwerpen is volledig versperd door een ongeval met een vrachtwagen in Massenhoven.
Lees verder

Forse stijging van camera's op werk tegen diefstal door eigen personeel
Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera's op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. In totaal werden er 1.129 aanvragen ingediend in 2017. Dat meldt zelfstandigenorganisatie NSZ maandag op basis van uit cijfers van de Gegevensbeschermingsautoriteit. 
Lees verder

Kernreactor Doel 4 is vroeger dan voorzien heropgestart
Kernreactor Doel 4 is deze ochtend omstreeks 9u30 heropgestart. Dat is vroeger dan voorzien. Aanvankelijk was de heropstart gepland voor vanavond laat.
Lees verder

Sturen we straks een grote groep asielzoekers terug naar Griekenland of is uitspraak eerder symbolisch?
Ons land kan na zeven jaar opnieuw asielzoekers terugsturen naar Griekenland. Vraag is wat dat zal betekenen voor de migratiestromen binnen Europa. "Dit is de bevestiging dat Europa niet inzet op interne solidariteit."
Lees verder

Nieuwe adviezen Gezondheidsraad: drink niet meer dan tien glazen alcohol per week
Drink niet meer dan tien glazen bier of wijn per week, las dagen zonder alcohol in en drink water bij een glas wijn of bier. Dat zijn de belangrijkste uit een reeks adviezen die de Hoge Gezondheidsraad bekendmaakt om het gebruik van alcohol terug te dringen.
Lees verder

Onafhankelijke spoorbond kondigt 24 urenstaking aan
De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) heeft een stakingsaanzegging van 24 uur ingediend voor het treinbesturingspersoneel, die ingaat op 27 juni om 22.00 uur. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. 
Lees verder

N-VA-jongerenvoorzitter maakt zich vrolijk over 629 migranten die vastzitten tussen Italië en Malta: "Return to sender"
De jongerenvoorzitter van de N-VA, Tomas Roggeman, heeft op Twitter de wind van voren gekregen voor zijn commentaar bij het nieuwsbericht over de 629 migranten die momenteel vastzitten op een reddingsschip tussen Italië en Malta. 'Return to sender', postte Roggeman samen met twee muzieknoten, verwijzend naar het gelijknamige liedje van Elvis Presley.
Lees verder

Koning Albert moet geen DNA-staal afstaan
Koning Albert moet geen DNA-staal afstaan. Het Hof van Beroep kan geen uitspraak doen over de vraag van Delphine Boël, die daarom had gevraagd. Dat meldt Het Laatste Nieuws
Lees verder

"Ik denk niet België massaal mensen terug naar Griekenland zal sturen"
Ons land kan na zeven jaar opnieuw asielzoekers terugsturen naar Griekenland. Theo Francken (N-VA) spreekt van een 'mijlpaal in de recente migratiegeschiedenis'. Vraag is wat dat zal betekenen voor het Europese en het Belgische asielbeleid.
Lees verder

Werkzekerheid voor 2.500 startende leraren
Vanaf 1 oktober zullen 2.500 jonge of startende leerkrachten in het basisonderwijs een volledig jaar werkzekerheid krijgen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) legt de maatregel, waarvoor ze 15 miljoen euro uittrekt, nu definitief vast.
Lees verder

Drie op de vier minderjarigen met dringende zorgvraag krijgen geen budget: "Het lijkt wel een loterij"
Van de 846 minderjarigen met een beperking die dit jaar een persoonlijk assistentiebudget aanvroegen, zijn er 605 in het vakje 'afgekeurd' beland. Mirte is één van hen. "We zetten ons verstand nog maar eens op nul en ploeteren voort."
Lees verder