Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 juni 2018

Delphine Boël vangt voorlopig bot: koning Albert moet geen DNA-staal afstaan

Delphine Boël vangt voorlopig bot: koning Albert moet geen DNA-staal afstaan
Het Hof van Beroep dwingt koning Albert niet om een DNA-staal af te staan dat moet uitmaken of hij de biologische vader is van Delphine Boël. "Maar het hof kan dat na 20 september wel opdragen", zegt haar advocaat Alain De Jonge aan Het Nieuwsblad Online.
Lees verder

Huishoudhulpen bij Partena gaan vanaf donderdag staken
De vakbonden en de directie bij Partena hebben maandagavond geen akkoord bereikt tijdens een verzoeningsvergadering. De huishoudhulpen gaan vanaf donderdag staken. De bonden zijn misnoegd door de ongelijke behandeling van de huishoudhulpen bij Partena. Dat meldt Patrick Serlet van ABVV Algemene...
Lees verder

Slachthuisgroep Verbist schiet met scherp op minister en wil alle schade verhalen: "Waarlijk ongezien"
Enkele dagen na de gerechtelijke inval bij het FAVV en net op de dag dat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) door de Raad van State werd teruggefloten over de sluiting van een slachthuis in Geel, laat ook slachthuisgroep Verbist zich erg scherp uit over de minister. De groep zegt in een...
Lees verder

Koppel met beperking verliest deel van inkomen als ze samenwonen: "Wonen apart, anders komen we niet rond"
Hun grootste droom? Samenwonen. Maar dan betalen Tom en Lies, een koppel met een lichte verstandelijke beperking, wel een prijs. Door apart te wonen, hebben ze recht op een tegemoetkoming, als samenwonend koppel valt die gedeeltelijk weg. Dat is de wet. "We zouden gewoon niet rondkomen."
Lees verder

STANDPUNT. Het wordt tijd dat de Europese politici maatregelen nemen die duurzamer zijn
Italië heeft gedaan wat het in tien jaar nooit heeft willen doen: een boot vol vluchtelingen de toegang tot een Italiaanse haven weigeren. "Mensenlevens redden is een plicht, maar het is niet verplicht om Italië in één groot vluchtelingenkamp te veranderen", twitterde de Italiaanse minister van...
Lees verder

Onderzoek veegt cliché over werkvloer van tafel: mannen en vrouwen geven op (bijna) dezelfde manier leiding
Het idee dat vrouwen in leidinggevende functies fundamenteel verschillen van hun mannelijke collega's klopt niet. Onderzoek van de UAntwerpen en HR-adviesverlener Hudson wijst uit dat ze meer op elkaar lijken dan dat ze verschillen.
Lees verder

In Antwerpen en Gent schieten burgerlijsten uit de grond, maar ook hier steken politieke kwalen de kop op
Burgers moeten inspraak hebben in het beleid en daarvoor vertrouwen activisten de politici niet. Dus schieten in Antwerpen en in Gent onafhankelijk van elkaar burgerlijsten uit de grond. Maar ook in de burgerparticipatie steken politieke kwalen de kop op.
Lees verder

Grondwettelijk Hof scheert alle gedetineerden over zelfde kam: ook recidivisten kunnen vroeger vrijkomen
Dik tegen zijn zin moet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voortaan ook recidiverende criminelen de kans geven om na een derde van hun straftijd te vragen om voorwaardelijk vrij te komen. "Toch denk ik dat een recidivist in de praktijk altijd langer zal moeten zitten dan een primaire...
Lees verder

Deze vrouw wil de Belg van de drank afhelpen: "Alcohol aanpakken zoals we roken hebben aangepakt"
Geen pintjes meer in tankstations, geen biermerk dat nog voetbal of een festival sponsort, harde gezondheidswaarschuwingen op het flesje. Frieda Matthys doet met de Hoge Gezondheidsraad de drank- en horecasector daveren met de oproep voor een radicaal strikter alcoholbeleid. "Ik heb te veel miserie...
Lees verder

Nieuwe campagne Infrabel rond veiligheid aan overwegen shockeert "om mensen bewust te maken"
Zestien doden aan spooroverwegen in 2017. Alle campagnes ten spijt zijn er nog altijd mensen die de verkeersregels niet volgen. Infrabel lanceert daarom een nieuwe bewustmakingscampagne. Die is zeer confronterend. "Voor de verkeersveiligheid: alles."
Lees verder

Commotie op school na "seksuele spelletjes" bij kleuters
Op een West-Vlaamse school is commotie ontstaan nadat kleuters "seksuele spelletjes" met elkaar hadden uitgeprobeerd. De directie organiseert een overlegmoment met bezorgde ouders en met een expert van Sensoa.
Lees verder

Reisoperatoren rekenen duurdere olieprijs door: vliegvakantie kost gezin tot 160 euro extra
Wie deze zomer een vliegvakantie met TUI of Thomas Cook heeft geboekt, betaalt een pak meer dan voorzien. Door de fors gestegen olieprijs rekenen beide touroperators een extra brandstoftoeslag aan. Voor een gemiddeld gezin kan dit een meerprijs van 160 euro betekenen.
Lees verder

Ziekenhuizen in de provincie bundelen de krachten in Helix: patiënten winnen
In de praktijk werkten ze al samen, maar nu is hun verbond geofficialiseerd. Zes ziekenhuizen uit de provincie treden voortaan samen naar buiten als Helix. Het is geen fusie en er vallen geen ontslagen. "De patiënt kan er alleen maar voordeel uit halen."
Lees verder

Europese terugname asielzoekers blijft grotendeels dode letter
België stuurt maar een op de vijf asielzoekers terug naar het land waar ze Europa binnenkwamen. Dat bericht De Tijd, dat de hand kon leggen op nieuwe cijfers voor 2017 van de Dienst Vreemdelingenzaken.
Lees verder

2017 was rustigste stakingsjaar sinds aantreden regering-Michel
Alle Belgen samen hebben in 2017 247.718 dagen gestaakt. Een jaar eerder was dat nog bijna dubbel zoveel. Dat meldt De Standaard dinsdag.
Lees verder

Waarom wekt mishandelde kat Sprotje zo veel solidariteit op? Al meer dan 11.000 euro ingezameld
Het was nipt, maar kitten Sprotje zal haar mishandeling overleven. De 250 kandidaten die haar willen adopteren, kunnen dus opgelucht ademhalen. Net zoals de sponsors van haar verzorging, die al meer dan 11.000 euro inzamelden. Dat we zó solidair zijn met een poes, verbaast psychologen niet: "Een...
Lees verder

Euronav uit Antwerpen grootste onafhankelijke olietankerrederij ter wereld
De aandeelhouders van het Amerikaanse Gener8 hebben ingestemd met het overnamebod van Euronav. Het bedrijf, met hoofdzetel in Antwerpen en een beursnotering in Brussel, wordt zo 's werelds grootste onafhankelijke olietankerrederij.
Lees verder

Hardrijder geflitst: 169 kilometer per uur in Knokke-Heist
In de politiezone Damme/Knokke-Heist is een hardrijder geflitst aan 169 kilometer per uur op een plaats waar 90 kilometer per uur de toegelaten maximumsnelheid is. In totaal reed bij de controle iets meer dan 20 procent van de bestuurders te snel, meldt de lokale politie.
Lees verder

Kompaan Benjamin Herman legt "onder invloed van alcohol" verzonnen verklaringen af
Fouad B., de man die vorige week woensdag in Ensival (Verviers) werd opgepakt en aankondigde dat in Luik een terroristische aanval zou plaatsvinden, is dinsdag voor de raadkamer van Luik verschenen in het kader van de verlenging van zijn aanhouding. De man beweert dat hij onder invloed van alcohol...
Lees verder

130.000 vooraf ingevulde belastingbrieven zijn fout: "Maar u blijft zelf verantwoordelijk"
Wie braafjes en zonder zich daar al te veel vragen bij stelt akkoord gaat met zijn vooraf ingevulde belastingaangifte, kan daar volgende keer beter toch iets voorzichtiger mee zijn: in 2017 bevatten maar liefst 130.000 dergelijke aangiftes fouten. En hoewel het de belastingdiensten zijn die de...
Lees verder