Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 juni 2018

De Scouts, Chiro of het jeugdhuis om de hoek: "We zijn meer dan wat spielerei"

De Scouts, Chiro of het jeugdhuis om de hoek: "We zijn meer dan wat spielerei"
Vandaag vindt in de Brusselse Ancienne Belgique het grootste jeugdwerkcongres ooit in ons land plaats: 150 organisaties komen samen om de agenda van de toekomst te bepalen. "Het jeugdwerk van de toekomst moet jongeren weer de baas maken."
Lees verder

Trein crasht met auto, voor uw veiligheid
Voor het eerst is er in ons land een trein doelbewust op een auto aan een overweg geknald. De minutieus voorbereide crashtest van spoorweg­beheerder Infrabel leverde behalve tal van data voor veiligheids­diensten ook straffe beelden op, die u er éindelijk moeten van overtuigen dat spoorlopen levens­gevaarlijk is.
Lees verder

Tien eenheden alcohol per week: dat is de limiet
Drie grote glazen wijn tijdens een etentje? Vijf pintjes op café? Volgens de Hoge Gezondheidsraad gaat dit over de limiet. Wél veilig: tien eenheden alcohol verspreid over een hele week. 
Lees verder

"Ik heb geluk dat ik in het jeugdwerk zat, anders was ik het zoveelste verloren talent"
In de Brusselse Ancienne Belgique vindt het grootste jeugdwerkcongres ooit in ons land plaats: 150 organisaties komen samen om de agenda van de toekomst te bepalen. De Morgen vroeg twee gebeten jeugdwerkers naar hun visie.
Lees verder

Directie en bonden Brussels Airlines bereiken voorakkoord
Directie en vakbonden bij Brussels Airlines zijn het gisterenavond eens geworden over een voorstel om de koopkracht en werkdruk van de piloten te verbeteren. Dat wordt nu aan de piloten zelf ter stemming voorgelegd. Begin volgende week zou het resultaat bekend moeten zijn.
Lees verder

Vrouwelijke bazen scoren met mannelijke trekjes
Een vrouw leidt een bedrijf op dezelfde manier als haar mannelijke evenknie. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en hr-adviesverlener Hudson naar genderstereotypering bij leidinggevenden. "Het is één van de redenen waarom minder vrouwen doorstoten naar de top", zegt professor Bart Wille (UA).
Lees verder

Van Portugal tot Letland kan er vanaf vandaag op dezelfde dag energie verhandeld worden
Veertien Europese landen brengen hun energiemarkt vandaag dichter bij elkaar. Ook al klinkt dat niet bepaald wereldschokkend, het is een belangrijke stap voor de producenten van hernieuwbare energie. "Grote stap voor hernieuwbare energie"
Lees verder

Meer jonge kinderen in Vlaanderen groeien op in kansarmoede
Er groeien meer jonge kinderen in kansarmoede. Dat blijkt uit de index die Kind en Gezin jaarlijks opstelt. In Antwerpen is het probleem het grootst. 
Lees verder

Hoeveel glazen alcohol drinkt u per dag?
Tien eenheden alcohol per week. Dat is volgens de Hoge Gezondheidsraad de maximumgrens voor het aantal alcoholconsumpties per week. Die raad boog zich op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) over de risico's van alcoholgebruik. Hoe zit het met uw alcoholverbruik?
Lees verder

Bilall Fallah (32): "Na eerste jaar even overwogen of ik niet beter oorlogsreporter zou worden"
Doffe ellende? Een onvergetelijk feest? Of iets ertussenin? In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: Bilall Fallah (32), filmregisseur en scenarioschrijver.
Lees verder

130.000 belastingbrieven fout ingevuld door de staat, maar: "U bent zelf verantwoordelijk"
Professor Fiscaal Recht Michel Maus roept bij De Inspecteur op Radio 2 iedereen op om de vooraf ingevulde aangiftes goed te controleren. Vorig jaar ging het namelijk bij liefst 130.000 mensen mis. En hoewel de staat voor de vooraf ingevulde belastingbrief zorgt, is er géén gedeelde verantwoordelijkheid. De belastingplichtige zelf heeft de eindverantwoordelijkheid.
Lees verder

Finaal doek over zaak-Wesphael: "Een grote opluchting, geen reden tot blijdschap"
De nabestaanden van Véronique Pirotton staken alle verdere procedures tegen Bernard Wesphael. Hiermee valt definitief het doek over de zaak-Wesphael. De Waalse politicus zat tien maanden in voorhechtenis op betichting van moord, maar werd op alle fronten vrijgesproken.
Lees verder

Louboutin wint potje armworstelen over rode zool
De Franse designer Christian Louboutin heeft het potje juridisch armworstelen over het gebruik van zijn kenmerkende rode zool gewonnen. De Nederlandse schoenenwinkel Van Haren betwistte het alleenrecht van Louboutin maar moet nu het onderspit delven. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie, dat daarmee ingaat tegen eerdere adviezen.
Lees verder

Twee derde van de Belgen woont te ruim
Niet minder dan 67 procent van de Belgische bevolking woont in een woning die te groot is. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europees gemiddelde.
Lees verder

Meer gezinnen hebben moeite met betalen van energiefactuur
Meer mensen hadden vorig jaar moeite met het betalen van hun elektriciteits- of aardgasfactuur. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. Er werden bijna honderdduizend afbetalingsplannen opgestart in Vlaanderen: een stijging met bijna een vijfde.
Lees verder

Douane houdt stiptheidsacties op Zaventem
De douane zal morgen stiptheidsacties houden in de luchthaven van Zaventem. Dat kondigt de christelijke vakbond aan. De acties zijn gericht tegen de problemen bij het federaal ambt, de federale overheidsdienst Financiën en de douanediensten.
Lees verder

Greenpeace opent nieuwe aanval op Studio 100
In een nieuwe video focust Greenpeace op overconsumptie van vlees. Daarbij richt het zich op kindercharcuterie, met name Samson- of Plopworst. Vorige maand nog verspreidde Greenpeace een video waarop een rokende Maya De Bij te zien was. 
Lees verder

Herstructurering Carrefour: werknemers mogen op brugpensioen op 56 jaar
De vakbonden en de directie van Carrefour België zijn een compromisvoorstel overeengekomen. Bij Carrefour zullen werknemers op 56 jaar op SWT of brugpensioen kunnen gaan. Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd door de vakbonden.
Lees verder

Mogelijke staking bij huishoudhulpen Partena legt diepere frustratie bloot
Wie via Partena op een huishoudhulp rekent, moet vanaf donderdag vrezen voor plakkerige vloeren of ongestreken hemden. Onvrede over een premie zal dan een staking inleiden, maar de emmer stond al langer op overlopen in onze huiskamers.
Lees verder

Specialisten niet verwonderd over slechte armoedecijfers: "Met dit beleid kun je geen daling verwachten"
Het aantal kinderen die in Vlaanderen in kansarmoede worden geboren, blijft maar stijgen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Kind en Gezin. Specialisten zijn niet verwonderd. "Met dit regeringsbeleid kun je geen daling verwachten."
Lees verder