Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 juni 2018

de Bib: Hilarisch, tragisch, aandoenlijk en hartroerend!

Hilarisch, tragisch, aandoenlijk en hartroerend!
 


We hebben het gelezen en het was prachtig: Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83,5 jaar. Groen is een van de jongste bewoners van een home in Amsterdam-Noord. Hij beschrijft het dagelijks leven in het verzorgingstehuis met een scherpe, ironische pen. Het  ontroerende dagboek gaat over hoe moeilijk het is om je eigen vrijheid als oudere te behouden in een instelling die alles voor je regelt en doet. Een jaar lang leven we mee met alle ups en downs in het tehuis, met de soms erg beknellende regeltjes. Bij momenten is het erg herkenbaar en bevrijdend,vooral dan bij de beschrijving van de informele samenkomsten en uitjes van Groen & Co als uitingen van stil verzet. Dat oud niet afgeschreven is, bewees al het boek van Jonas Jonasson: De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween  Dit dagboek is toegankelijker. Met meer dan 400.000 verkochte exemplaren en een verfilming op NPO, mag het boek van de vermoedelijke Peter de Smet een kassucces worden genoemd. Ook het  vervolg op het boek: Zolang er leven is, het nieuwe dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar, schijnt goed te zijn en zetten we de komende vakantie op de e-reader.
Lees verder

Wetteren, Hometown explorations
Leen Degeldere,afdeling fotokunst van de acadamie, strijkt neer in de bibliotheek met haar afstudeerproject Wetteren, Hometown explorations. De tentoonstelling toont beelden van het leven in onze gemeente. Benieuwd naar de foto's? Kom een kijkje nemen in de bib.
 

WETTEREN, HOMETOWN EXPLORATIONS

De inspiratie voor dit project kwam vorig jaar. Er was de tentoonstelling Wetteren- centraal om het leven van het centrum vast te leggen. Het zaadje was geplant, de inspiratie werd gevoed.

Ik ben als West-Vlaamse een 7-tal jaar geleden komen wonen in Wetteren. Ik vond het een uitstekende gelegenheid om mijn stad verder te ontdekken. Veel dingen heb ik jaren niet opgemerkt en zomaar voorbij gelopen of gereden: Steegjes, kleurrijke straten, pleintjes… .

Want Wetteren heeft leuke, mooie, interessante plekjes . Om deze als 'buitenstaander' te ontdekken en op foto vast te leggen was een zeer plezante ervaring. Mensen spraken mij aan, ik sprak hen aan… telkens gepaard met aangename gesprekken.

De ene kwam speciaal van Antwerpen kijken naar het carnaval, gewoon omdat hij het leuk vond om elke stoet te gaan zien in het land, of toch zoveel mogelijk. De andere blijkt dan een imker te zijn en wist me dan wat geschiedenis te vertellen over de hoeve en Wetteren. Of Iemand die naar buiten kwam en gewoon vroeg waarom ik zijn muur aan het fotograferen was. Na het uitleggen wat ik deed en waarom, mocht ik deze mensen portretteren. Zoals ze zijn… ten volle uit en benaderd met respect.

Het idee om de mensen te koppelen aan een buurt, muur, pleintje… is op die manier gaandeweg gegroeid. Wat is er te zien, wat is er aan het gebeuren? Dit heeft er ook toe geleid dat ik enkele beelden wil tonen los van mensen. Gewoon een straatbeeld, een reflectie… .

Een verkenning van buurten, evenementen en mensen hebben ervoor gezorgd dat ik Wetteren beter heb leren kennen en kan zeggen dat ik me hier wel thuis voel.

Het resultaat kan je hier zien, mijn kijk op Wetteren! Veel plezier.


Leen Degeldere
Lees verder

Boom: the mother of all festivals

Voor het eerst in mijn leven kijk ik niet uit naar het WK, omdat voor de eerste keer in mijn leven Italië niet zal meedoen. Gelukkig is deze zomer iets anders om naar uit te kijken. Het tweejaarlijkse Psy-Trance festival in Portugal: Boom. Een unieke ervaring. Naast vier hoofdpodia is er ook ruimte voor kunst, film vertoningen en honderden workshops die variëren van yoga, meditatie, permacultuur en nog heel wat andere interessante onderwerpen. Zo goed als alle decoratie wordt gemaakt uit recycleerbaar materiaal.  Stomverbaasd gaapte ik in 2016 naar de 12m hoge constructie van een sjamaan volledig uit bamboe. Nog gekker werd het toen er tijdens de nacht allerlei visuals op geprojecteerd werden.

Op gebied van 'accomodatie' is het helemaal top. Over het hele festival zijn er kraantjes waar je gratis drinkwater kan verkrijgen dat door een ingenieus systeem gefilterd wordt. Ook naar de wc gaan is dikke fun, de composttoiletten zijn zo proper dat zelfs je schoonmoeder er trots op zou zijn. Voor wie het niet kent, een composttoilet vangt alle excrementen op in een container, waarna  het hergebruikt wordt om de plantjes te voorzien van de nodige voedingstoffen voor het volgende festival! Ja inderdaad er zijn zelfs tuintjes met allerlei kruiden en groenten waar je gratis gebruik mag van maken.  Wat vooral opvalt is dat er geen lelijke reclamepanelen zijn, want het is een compleet sponsorloos festival. Dus geen gigantische CocaCola borden,  verademing.

Ah ja muziek, want daar gaat het hier over, dat is er ook op Boom. In alle maten en kleuren, maar met een basis aan elektronische dance muziek, namelijk Psy-Trance of zoals dat ook genoemd wordt Goa. Ik ben geen danser, maar hier kan ik niet anders dan mijn lichaam de overhand te laten nemen. De Dance Temple is precies dat, een tempel van harde beats met elektronische geluiden om van te snoepen, waar je de goden mag bedanken om die aaneenschakeling van momenten te mogen ervaren. Tussen al dat elektronisch geweld is er natuurlijk ook tijd om te chillen en dat doe je dan in de Chillout Gardens, waar de muziek veel rustiger is en je energieën weer kan opladen met een heerlijke kokoswaterdrankje, of een chai thee tijdens de toch koudere nachten.

Ik kan niet wachten om in juli, na de wk-finale, mijn persoonlijke hat-trick te maken! Bij terugkomst beloof ik jullie mijn ervaringen van Boom 2018 te delen. In afwachting geniet ik nog even van deze geweldige schijf van Astrix.

(mr)

Lees verder

Coderdojo 16 juni 2018

Zaterdag 16 juni om 9u30: Coderdojo

Info en inschrijven via deze link.

 

Coderdojo Rotselaar 2018

Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren?
Ben je tussen 7 en 18 jaar oud? Dan is CoderDojo iets voor jou!

CoderDojo organiseert gratis workshops voor kinderen en jongeren die gefascineerd zijn door ICT. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers (coaches) krijg je er verschillende vormen van programmeren aangeleerd.
Naast het stimuleren van ICT-vaardigheden wil CoderDojo ook inzetten op teamwork en sociale vaardigheden. Leren programmeren ontdek je vooral door het zelf te doen en op te steken van anderen.

Ben je er niet bij? Registreer je op onze wachtlijst en hou alvast de volgende data vrij:
Voorjaar 2018: 16/06

IN JULI EN AUGUSTUS IS ER GEEN CODERDOJO

Naast deelnemers, zoekt Coderdojo Rotselaar ook nog coachen. Je hoeft hiervoor geen professional te zijn.
Heb je enige affiniteit met technologie, heb je wel wat pedagogische vaardigheden en vooral veel goesting? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Stuur je mailtje naar rotselaar@coderdojobelgium.be voor meer informatie.

Lees verder

Het zomert in de bib

meertalig-bibfeestje2018De bib maakt je warm voor de zomer met verhalen die we voorlezen in het Portugees en het Nederlands, met zonnige muziek en een leuke knutsel. Dit meertalig voorleesfeestje is er voor kinderen van 3 tot 8 jaar (en hun ouders) op zaterdag 23 juni. We starten om 10.30 uur in het Paviljoentje in het park achter de bib. Inschrijven (gratis) via bibliotheek@halle.be.

Wie deze zomer richting het land van de fado, azulejos, porto, kurkeiken, Pastéis de Nata… trekt geven we graag een aantal lees- en luisterlijstjes cadeau:

Een reisgids over Portugal lijkt ons aangewezen om goed voorbereid te vertrekken. Met op de achtergrond wat fado verkeer je in de juiste stemming om in de Portugese literatuur te duiken. Of wat dacht je van een roman die zich afspeelt in Portugal. Als laatste tip laten we je smikkelen van ' de smaak van Portugal' . Goeie reis!

Vergeet ook onze jaarlijkse boekenverkoop niet. Tijdens de braderie op 21, 22 en 23 juni verkopen we onze oude afgevoerde bibmaterialen aan spotprijzen. Met de oude boeken kan je nadien trouwens ook nog eens creatief aan de slag. Wij verzamelden deze inspirerende tips op pinterest voor de handige en geduldige knutselaars onder ons.

 

Lees verder