Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 juni 2018

Aantal meldingen van kindermishandeling bij vertrouwenscentra blijft dalen

Aantal meldingen van kindermishandeling bij vertrouwenscentra blijft dalen
De jaarlijkse monitor van Kind en Gezin over de leefsituatie van kinderen in Vlaanderen toont vooral voortschrijdende trends. Zo blijft bijvoorbeeld het aantal meldingen van kindermishandeling dalen bij de vertrouwenscentra. Ook speelt de herkomst van de ouders een belangrijke rol in het verdienmodel van een gezin.
Lees verder

Vrouw van ter dood veroordeelde VUB-gastprof pleit in Brussel voor hernieuwde inspanningen
Vida Mehrannia, de vrouw van de ter dood veroordeelde Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali is vandaag in Brussel om bij de Vlaamse en Europese beleidsmakers te pleiten voor hernieuwde inspanningen om haar man vrij te krijgen. 
Lees verder

Minimale dienstverlening bij De Lijn doorstaat eerste grote test
De eerste grote test met de minimale dienstverlening bij openbaarvervoersbedrijf De Lijn heeft positieve resultaten opgeleverd. Dat meldt Het Belang van Limburg. Ondanks de grote pensioenbetoging op 16 mei en de daaropvolgende vierdagenstaking slaagde De Lijn er toch in zes op de tien reizigers op hun bestemming te brengen.
Lees verder

Fietshelmen voor volwassenen beschermen onvoldoende tegen letsels
Fietshelmen voor volwassenen beschermen vaak onvoldoende tegen letsels, ook al voldoen ze aan de ruim twintig jaar oude Europese veiligheidsnorm. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop, dat pleit voor een nieuwe Europese norm. Vorig jaar deed de consumentenorganisatie al gelijkaardige tests met fietshelmen voor kinderen. Ook toen waren de resultaten verontrustend.
Lees verder

"Mijn 15-jarige dochter beleeft een nachtmerrie, mijn zoontje denkt dat papa op zakenreis is"
Vida Mehrannia, de vrouw van de in Iran ter dood veroordeelde VUB-wetenschapper Ahmadreza Djalali is bang dat haar man op elk moment geëxecuteerd kan worden en begint met haar twee kinderen een ultieme campagne bij de Europese Unie, de Europese mensenrechtenraad en het Vlaams parlement.
Lees verder

A12 wordt volwaardige snelweg: kruispunten in Londerzeel en Aartselaar worden vervangen door op- en afritten
De A12 wordt over een aantal jaar omgebouwd tot een volwaardige autostrade. Ter hoogte van Londerzeel en Aartselaar wordt de weg er lokaal ingegraven en worden kruispunten vervangen door compacte op- en afrittencomplexen. Dat laat minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten. De werken in Londerzeel starten in 2021, in Aartselaar wordt gemikt op 2022. 
Lees verder

De brug die links en rechts verbindt: iedereen in Antwerpen is blij met de komst van nieuwe fietsbrug
Er komt een brug over de Schelde. En niet zo maar een: het bouwwerk moet hét landmark van de stad van morgen worden. Maar wat zo mogelijk nog opmerkelijker is: iedereen is er blij mee. 
Lees verder

Treinverkeer Brussel-Noord ligt volledig stil vanwege vandalisme
Lees verder

Code oranje door aanhoudende droogte: "Kampvuren zijn voorlopigniet aan de orde"
De hoge temperaturen zorgen nu al voor brandgevaar in verschillende natuurgebieden. Onder meer in de Kempen is code oranje uitgeroepen. De provincie Vlaams-Brabant roept zijn inwoners op spaarzaam te zijn met water.
Lees verder

Als we in de toekomst niet oververhit willen geraken in steden, zullen we compacter moeten wonen
Als we in de toekomst niet oververhit willen geraken in steden, zullen we compacter moeten wonen en voldoende groene ruimte tussen appartementsblokken moeten laten. Nu kan het 's nachts in steden soms acht graden warmer zijn dan enkele kilometers buiten het centrum. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
Lees verder

Gouverneur Vlaams-Brabants roept op spaarzaam te zijn met water
Vanwege de actuele droogteperiode roept Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte inwoners op om spaarzaam te zijn met water. Momenteel zijn er nog geen problemen met de drinkwatervoorziening. 
Lees verder

Rode Duivels-gekte vuurt goklust aan
Tijdens het WK voetbal in Rusland zetten dagelijks tot 125.000 Belgen online weddenschappen in. Dat zijn er dubbel zoveel als normaal, zegt de Kansspelcommissie vandaag in De Tijd.
Lees verder

Morgen minimale dienstverlening tijdens 48 urenstaking bij spoor
Voor het eerst wordt tijdens de 48 urenstaking van de socialistische spoorbond die morgenavond om 22 uur van start gaat, bij het spoor de minimale dienstverlening geactiveerd. ACOD diende een stakingsaanzegging in omdat niet alle spoorpersoneel op de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten staat.
Lees verder

"Schrijnende toestanden in cellen door staking"
De cipiersstaking sleept al negen dagen aan, en dat leidt tot schrijnende toestanden in de cel. Dat zegt ­directeur Serge Rooman in een brief die door bijna al zijn Belgische collega's gesteund wordt. Zowel Het Nieuwsblad als de Gazet van Antwerpen citeren vandaag uit de brief.
Lees verder

"Op termijn krijgen we allemaal een allergie"
Cijfers van het Riziv tonen hoe het gebruik van terugbetaalde allergiemedicijnen in twaalf jaar tijd bijna verdubbeld is. Experts schrikken er niet van. "Zeker bij kinderen is het problematisch. Die moet je blootstellen aan een minimale dosis vuiligheid."
Lees verder

Tropische temperaturen in het midden van het land, koeler aan zee
Het wordt vandaag zomers warm en zonnig met maxima tussen 23 graden op de Ardense hoogvlakten en 28 graden in de Kempen. Wat lichte stapelbewolking is mogelijk, vooral in de namiddag en in het oosten van het land. De wind waait matig uit het noordoosten. 
Lees verder

Echtscheidingsbemiddelaars en ouders over het verplichte ouderschapsplan: "Het geeft vertrouwen en rust"
Betaalt mama of papa de nieuwe voetbalschoenen? In wiens tuin wordt het verjaardagsfeestje gevierd? En wat als er een nieuwe partner is? Een verplicht ouderschapsplan, zoals de Gezinsbond voorstelt, kan helpen dit soort vragen te beantwoorden. 
Lees verder

Uit elkaar? Opvoedplan verplicht
De Gezinsbond, een resem onderzoekers en het kinderrechtencommissariaat willen ouders die uit elkaar gaan verplichten afspraken te maken over de verdere opvoeding van hun kinderen. "Zonder plan riskeer je dat de belangen van kinderen uit het oog worden verloren."
Lees verder

Lommelse schepen opgepakt in onderzoek naar plofkraken
De Lommelse sp.a-schepen Anick Berghmans is dinsdagochtend bij haar thuis opgepakt in verband met het dossier rond de plofkraken. Dat melden de kranten van Mediahuis en is bevestigd door de politie. 
Lees verder

Ook slagers hier steeds vaker slachtoffer van agressie
Vandalisme en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de lokale beenhouwerij komen steeds vaker voor, ook in België. Schuldigen? De dierenrechtenorganisaties en het stijgend aantal vegetariërs volgens de slagers. "Het oude komt nooit meer terug, slagers zullen zich moeten aanpassen aan de huidige maatschappij."
Lees verder