Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 14 mei 2018

N-VA: "Te veel gaten in afvalplan Schauvliege"

N-VA: "Te veel gaten in afvalplan Schauvliege"
N-VA is niet overtuigd van het afvalplan waaraan Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) de laatste hand legt. Schauvliege wil de industrie via statiegeld aansporen om minder plastic te gebruiken. "Nu ontspringen nog te veel producenten de dans."
Lees verder

'Ik kan niet staken, minister Vandeurzen'
Vijftien jaar al vraagt Tiney Herssens (49) tevergeefs extra ondersteuning voor Gabria, haar dochter met downsyndroom. "Telkens krijgen we te horen dat ze de noodzaak er zeker van inzien, maar dat er geen budget is. Daar sta je dan."
Lees verder

Callcenter Brussels Airlines overbelast, voor veel passagiers nog geen oplossing
De klantendienst van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines tracht deze middag nog steeds een oplossing te vinden voor heel wat van de 63.000 passagiers die getroffen zijn door de staking van de piloten volgende week. Dat meldt het bedrijf. Het callcenter is overbelast.
Lees verder

MIVB en Pascal Smet (sp.a) fluiten advocaat terug na pleidooi over illegale fietser: "Onaanvaardbaar"
De MIVB en Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) veroordelen het argument van de advocaat van de openbaarvervoermaatschappij MIVB dat een aangereden fietser illegaal in het land was en het ongeval dus niet was gebeurd als hij er niet was. Ze eisen dat de advocaat het uit zijn pleidooi haalt. 
Lees verder

Familie van man die stierf tijdens uithuiszetting dient klacht in
Een advocaat heeft namens de familie van de man die om het leven kwam bij een uithuiszetting in Roeselare, vandaag bij het parket van Kortrijk klacht met burgerlijke partijstelling ingediend. De 27-jarige man stierf dinsdag toen hij door een deurwaarder en de politie in Roeselare uit zijn sociale huurwoning werd gezet.
Lees verder

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: "We duwen transmigranten terug in handen van mensensmokkelaars"
Vluchtelingenwerk Vlaanderen waarschuwt dat heel wat transmigranten uit het Brusselse Noordstation verdoken leven. De organisatie reageert daarmee op de gecoördineerde politieacties van Minister Jambon (N-VA) om de transmigranten te plaatsen in gesloten centra met het oog op terugkeer. 
Lees verder

Dienstwagens Vlaamse ministers steeds 'groener'
De dienstwagens van de Vlaamse ministers zijn een stuk zuiniger dan enkele jaren geleden. De gemiddelde ecoscore van de wagens op de Vlaamse kabinetten is op twee jaar tijd gestegen van 58,6 naar 70,1. De rest van het wagenpark van de Vlaamse overheid hinkt nog wat achterop, maar ook daar zijn de regels intussen aangescherpt. 
Lees verder

90-plussers zijn 'fossielen' met 'verfrommelde oogleden': Ouderenraad dient klacht in tegen Lidl
De Vlaamse Ouderenraad dient klacht in tegen supermarktketen Lidl. Een advertentie van Lidl voor avocado's die naar negentigplussers verwijst als 'fossielen' met 'verfrommelde oogleden' valt slecht bij de organisatie: "een duidelijke vorm van 'ageism'".
Lees verder

Peeters blijft zich verzetten tegen beursgang Belfius zonder Arco-deal
CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft zich verzetten tegen een beursgang van Belfius zonder oplossing voor de Arco-coöperanten. 
Lees verder

Wat als we geen plastic meer gebruiken? "Als iedereen met eigen potjes begint, dan krijgen we een voedselcrisis"
De afvalberg moet kleiner, dat hoopt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) met een nieuw plan te verwezenlijken. Grote boeman is plastic. Klopt dit wel? "Verspilling is een groter probleem."
Lees verder

Unizo niet te spreken over plan Schauvliege: "Schijnoplossing op kap van de handelaars"
Zelfstandigenorganisatie Unizo is resoluut tegen het plan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om ondernemers mee te laten betalen voor de invoering van statiegeld. "Vanuit Unizo blijven we ons hardnekkig verzetten tegen 'schijnoplossingen' waarmee diverse stakeholders in dit verhaal hun geweten sussen, op kap van de handelaars", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
Lees verder

Wilde achtervolging eindigt met arrestatie in Brussel: één verdachte nog op de vlucht
De Brusselse politie is op de Antwerpsesteenweg massaal aanwezig na een achtervolging. Die startte in de Korte Groeneweg in Neder-Over-Heembeek. "Het voertuig stond geseind. Het werd na een wilde achtervolging klemgereden op de Antwerpsesteenweg."
Lees verder

Partij ISLAM onthult opvallende lijsttrekker: Antwerpse met Afghaanse roots wil strijd aangaan met Bart De Wever
De partij ISLAM komt met een opvallende lijsttrekker voor de verkiezingen in Antwerpen of dat kondigt ze alleszins toch zo aan. Eerder deze week liet het kopstuk, Redouane Ahrouch, al vallen dat het om een vrouw ging, nu is ook het campagnebeeld vrijgegeven. 
Lees verder

Drie trouwstoeten maken het te bont in Brussel: politie stelt 23 processen-verbaal op
De Brusselse lokale politie heeft vandaag drie trouwstoeten moeten tegenhouden die het te bont maakten op de openbare weg. 
Lees verder

Vermist: tienduizenden zwaluwen
De oversteek vanuit Afrika verloopt allesbehalve zoals voorzien, en dus zullen de huiszwaluw en de boerenzwaluw dit jaar in onze contreien amper eieren leggen. "Er zit momenteel heel veel vertraging op de zwaluwtrek", vertelt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. 
Lees verder

Indische loopeend misschien wel dé remedie tegen plaag buxusmotten: "Het zijn echte vreetzakken"
Is de Indische loopeend de oplossing tegen de buxusmotplaag? Uit de test die de Nederlandse tuinman Jeroen Laven deed: ja. "De eenden zijn echte vreetzakken. Zet ze bij een buxus met rupsen en ze eten de beestjes allemaal op." Maar met eenden bij geplaagde buxuseigenaars langsgaan, zal hij niet doen. "Met een koppel eenden twintig klanten per dag afwerken: dat is teveel stress voor de vogels."
Lees verder

"Vandeput had al eerder info over F16-studie"
Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) kreeg al in september 2017 een mail doorgestuurd waaruit bleek dat de Belgische F-16's langer in de lucht konden blijven. Dat is althans wat SP.A-voorzitter John Crombez beweert. 
Lees verder

Moslimexecutieve duidt nieuwe voorzitter aan na interne spanningen
Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft vrijdagavond op een vergadering een nieuwe voorzitter aangeduid. Het gaat om Mehmet Üstün, de voorzitter van de Turkse moskee Sultan Ahmet in het Limburgse Heusden-Zolder, zo bericht de Franstalige openbare omroep RTBF. Üstün volgt Salah Echallaoui op.
Lees verder

Vloeren van gevangenis Beveren al na vier jaar aan vervanging toe
De gevangenis van Beveren is nog maar vier jaar oud, maar er staat al een gigantische renovatie op het programma. De betonnen vloeren van de 190 cellen in het complex moeten worden vervangen, zo schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.
Lees verder

Loden brieven, censors en een vluchtkasteel: zo zette De Post zich in jaren 60 schrap voor kernoorlog
Angst voor een kernoorlog had De Post in zijn greep. Uit tot voor kort geheime archieven blijkt dat er vanaf de jaren 60 ingrijpende maatregelen werden voorbereid. Zo moest er een speciaal agentschap voor censuur komen en zouden waardevolle documenten naar een kasteel in Namen worden overgebracht.
Lees verder