Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 7 mei 2018

Maandelijkse nieuwsberichten

Nieuwsbrief 7 mei 2018
Zuinig met water omspringen

Tijdens de warme  zomermaanden brengt water de nodige verfrissing. De groene grasmatten en kleurrijke bloemenperken worden rijkelijk besproeid, zwembaden worden gevuld voor een zomer vol waterpret. De Watergroep staat in uw gemeente elke dag in voor de levering van kwalitatief drinkwater.  We geven graag enkele tips om in droge periodes zuiniger met drinkwater om te springen.

 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
 • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
 • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
 • Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. 
 • Besproei uw gazon niet. U zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
 • Was uw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je 's ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
Vacature Brandweerman vrijwilliger (m/v)

Brandweer Westhoek is op zoek naar nieuwe vrijwillige brandweermannen. De hulpverleningszone omvat 18 gemeenten en 23 brandweerposten die op zoek zijn naar nieuwe collega's. Een brandweerman werkt samen met de collega's brandweermannen van een brandweerwagen. Hij heeft taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden met betrekking tot de operationele uitvoering en ondersteuning bij interventies en andere opgelegde taken. Daarnaast voert hij de opdrachten uit van de bevelvoerder en meldt hij altijd zijn bevindingen aan hem. Hij hanteert het standaardmaterieel van de brandweerwagens correct en met zorg.

FUNCTIEOMSCHRIJVING
1. Operationeel medewerker basisfunctie (interventie)
Deelnemen aan interventies teneinde de operationele doelstellingen van de zone te verwezenlijken.
2.Operationeel medewerker (preparatie)
Het onderhouden van zijn fysieke conditie en deelnemen aan oefeningen en opleidingen waardoor men zijn taken kan uitvoeren in alle veiligheid voor zichzelf, zijn collega's en de personen die hulp nodig hebben.

AANWERVINGSVOORWAARDEN
Om een geldige kandidaat te zijn moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn uiterlijk op 30 september 2018:
1. Belg zijn of burger van een ander land dat deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland;
2. tenminste 18 jaar oud zijn;
3. een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking (aan de hand van een uittreksel uit het strafregister);
4. de burgerlijke en politieke rechten genieten;
5. in orde zijn met de dienstplichtwetten;
6. houder zijn van een rijbewijs B;
7. houder zijn van het federaal geschiktheidsattest voor het basiskader: verdere informatie hierover is terug te vinden op www.wobra.be of via een andere provinciale brandweerschool
Bijkomend moet de kandidaat vrijwilliger wonen in een straal van 8 km in vogelvlucht van een brandweerpost in de Westhoek.

SELECTIEPROCEDURE
• Een vergelijkend examen dat bestaat uit een mondeling interview, bedoeld om de motivatie , de inzetbaarheid en de overeenstemming van de kandidaat met de functiebeschrijving en de zone te testen en een praktische proef over manuele basisvaardigheden. Deze proeven vinden plaats tussen 12 en 31 oktober 2018.
• Een eliminerend medisch onderzoek

TOELATING TOT DE STAGE EN BENOEMING
De geslaagde kandidaten worden in een wervingsreserve opgenomen en door de raad toegelaten tot de aanwervingsstage in orde van rangschikking resulterend uit de zonale proeven.
Iedere benoeming begint met een periode van de aanwervingsstage. De aanwervingsstage begint op de dag van indiensttreding. De stage begint met het volgen van de opleiding die nodig is voor het behalen van het brevet van brandweerman en eindigt 1 jaar na het behalen van het brevet van brandweerman.
De raad neemt de kosten voor het behalen van het brevet van brandweerman voor haar rekening. De stage duurt 1 jaar voor de stagiair die op de dag van indiensttreding al houder is van het brevet van brandweerman.
Om benoemd te kunnen worden, moet de stagiair op het einde van de aanwervingsstage houder zijn van het brevet van brandweerman.

ONS AANBOD
Bruto uurloon (geïndexeerd):
• € 12,61 als stagiair
• € 14,53 na de stage + evolutie in de salarisschaal

INTERESSE?
Meer informatie en een functiebeschrijving kan je krijgen bij de dienst personeel & HR of surf naar www.brandweerwesthoek.be.
De kandidaturen worden ten laatste op zondag 30 september 2018 gericht aan de voorzitter van het zonecollege Brandweer Westhoek, bij voorkeur via e-mail naar sollicitaties@brandweerwesthoek.be of per post naar Zeelaan 37, 8670 Koksijde en omvatten een motivatiebrief, C.V., recent (< 3 maanden) uittreksel uit het strafregister (model 1) en een kopie van het federaal geschiktheidsattest (FGA) en een kopie van het rijbewijs. Eventuele brandweerbrevetten die je reeds in het bezit hebt mogen ook meegestuurd worden. Opgelet! Kandidaturen die niet alle documenten hebben bezorgd op zondag 30 september 2018, worden niet weerhouden.

TIP
Wacht niet tot je het federaal geschiktheidsattest behaald hebt, maar dien nu reeds je kandidatuur in. Inschrijven voor het federaal geschiktheidsattest doe je rechtstreeks via www.ikwordbrandweer.be

Mei, maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen.

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het onderzoek moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat. Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent. Je kan je ook inschrijven op https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/herinnering- uitnodiging-bevolkingsonderzoekom een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem 'Patient Health Viewer' gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode nodig.

In onze gemeente Langemark-Poelkapelle liet 61,9% van de vrouwen van 25 tot en met 64 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de deelname in onze provincie.

Om tegen 2020 het streefcijfer van 65% te behalen is er wel nog werk voor de boeg in onze gemeente.  

Laat je dochter vaccineren!

De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

LET OP! Ook als je gevaccineerd bent blijft een uitstrijkje nodig!

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker.

Gemeentelijke diensten gesloten

Met de komende feestdagen en brugdagen gelden aangepaste openingsuren voor de gemeentelijke diensten en OCMW:

Maandag 30 april:
gemeentehuis, OCMW en recyclagepark gesloten
bibliotheek open van 16.00u tot 19.00u
Dinsdag 1 mei:
alle diensten gesloten
Donderdag 10 mei:
alle diensten gesloten
Vrijdag 11 mei:
gemeentehuis en OCMW gesloten
recyclagepark open van 13.00u tot 18.00u
bibliotheek open van 13.00u tot 18.00u

De Klap - Try-out - vrijdag 15 juni

Miguel Bouttry schreef De klap, een tragisch liefdesverhaal over een jonge man die zijn geliefde moet achterlaten om tegen wil en dank naar een oorlog te trekken. Ook na de wapenstilstand blijft het oorlogstrauma ongemeen hard op hun leven en relatie inbeuken. Onvoorwaardelijke liefde is hun enige wapen in deze strijd, maar is die sterk genoeg? Myrddin De Cauter componeerde de soundtrack en staat mee op het podium, Miguel Bouttry vertelt. De setting is sober en intiem en gaat door op vrijdag 15 juni in Kasteelhoeve Verdru-Missine, Cayennestraat 88
Aanvang: 20u00. Tickets in voorverkoop 8 euro, aan de deur 10 euro te verkrijgen vanaf donderdag 3 mei.
Reserveren is noodzakelijk - meer info en tickets.

Infoavond duurzame mobiliteit 31/05/2018

Altijd al eens een elektrische wagen willen testen? Zou CNG beter passen bij jouw verplaatsingspatroon? Sta je op het punt om een elektrische fiets te kopen? Kom op onze infoavond alles te weten over hoe je je duurzamer kan verplaatsen.

Programma

Donderdag 31 mei, OC 't Madointje, Klerkenstraat 130, 8920 Langemark-Poelkapelle

 • 18u00: ontvangst
 • 18u30: start uitleg
  • Verwelkoming
  • Wat is duurzame mobiliteit?
  • Welke alternatieven zijn er vandaag?
  • Praktijkvoorbeeld. Waar zet men op in en wat levert dat op?
 • 19u30: vragenronde
 • 20u00: testritten elektrische en CNG-wagens + elektrische fietsen

Inschrijven

Deelname is gratis. Zowel inwoners als bedrijven zijn welkom. Graag inschrijven bij de milieudienst, milieu@langemark-poelkapelle.be.

Organisatie

Gemeente Houthulst en gemeente Langemark-Poelkapelle

Tip

Niet vrij op donderdag 31 mei? Op woensdag 30 mei wordt deze infoavond georganiseerd in OC De Concorde, Pollinkhovestraat 5, 8647 Lo-Reninge (Pollinkhove). Inschrijven bij milieu@lo-reninge.be.Indien je niet geabonneerd wenst te blijven op deze nieuwsbrief, kan u zich hiervoor uitschrijven. Klik hier om je uit te schrijven.