Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 mei 2018

Europa wil verbod op plastic bestek, roerstaafjes en rietjes

Europa wil verbod op plastic bestek, roerstaafjes en rietjes
De Europese Commissie wil over enkele jaren een verbod invoeren op het gebruik van plastic bestek. Ook plastic borden, rietjes, roerstaafjes en de typische stokjes die aan ballonnen vastgemaakt kunnen worden, zullen niet langer toegelaten zijn. Dat moet tenminste blijken uit een uitgelekte ontwerprichtlijn.
Lees verder

Politie Brussel-Noord start project met "emotionele hulphond"
De lokale politie Brussel-Noord neemt een "emotionele hulphond" in dienst, een hond die slachtoffers kan steunen en troosten. Het project komt overgewaaid uit Canada en is een primeur voor België. De Brusselse politiezone werkt ervoor samen met de Mira Foundation, die instaat voor de opleiding van de honden.
Lees verder

Geens (CD&V) onder vuur om belofte bendeproces
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is in de commissie Justitie van het parlement aan de tand gevoeld dat er binnen de drie jaar een proces komt over de Bende van Nijvel. Niet alleen binnen de oppositie, maar ook binnen de meerderheid zijn er veel die dat ongeloofwaardig vinden en dat het de slachtoffers valse hoop geeft.
Lees verder

Oprichter Islampartij wil staatssecretaris Demir niet aankijken in "De Afspraak"
Redouane Ahrouch, het kopstuk van de Islampartij en voormalig MIVB-buschauffeur, heeft geweigerd om staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) rechtstreeks aan te kijken tijdens een debat van "De Afspraak" (Canvas). 
Lees verder

Sennek strandt in halve finale songfestival
België heeft zich niet weten te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Zangeres Sennek behoorde niet tot de tien inzendingen die het wel haalden. België is daarmee voor het eerst sinds 2014 afwezig in de finale. De afgelopen drie jaar haalden onze zuiderburen steeds de top 10 in de eindstrijd.
Lees verder

Amnesty: "Te weinig aandacht voor etnisch profileren binnen politie"
Niet alleen etnische minderheden, maar ook politiemensen zelf geven aan dat etnisch profileren een realiteit is, waar nog te weinig aandacht voor is. Dat blijkt uit interviews die mensenrechtenorganisatie Amnesty International de afgelopen maanden voerde met een vijftigtal politieagenten uit het hele land en op verschillende niveaus.
Lees verder

Leerkrachtenverloop in secundair onderwijs blijft hoog
Bijna de helft van de leerkrachten uit het secundair onderwijs verlaat binnen de vijf jaar het onderwijs. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Volgens Celis bewijzen de cijfers dat er bijkomende inspanningen nodig zijn "om de psychische en emotionele belasting en de werkdruk voor leerkrachten te laten dalen".
Lees verder

"Vlaamse ouders voelen vooral veel druk om perfect op te voeden"
Vlamingen willen hun kinderen vooral respect voor anderen bijbrengen en de opvoeding loopt bij de meerderheid erg goed, zo toont de gezinsenquête. Wel signaleert een kwart van de ouders moeilijkheden bij de opvoeding en bijna vier op de tien hebben al advies van opvoedingsdeskundigen ingeroepen. "Mag ik aan mijn zoon zeggen dat die laptop beneden moet blijven?", vragen mensen dan.
Lees verder

Braziliaanse coalitie in de knoop gedraaid
De Mechelse coalitie zit in de knoop met handweigeraars tijdens huwelijken. 'We moeten het recht op huwelijken respecteren', zegt burgemeester Bart Somers - na een dagje gedraai. Coalitiepartner N-VA begrijpt er niets van.
Lees verder

Studenten KU Leuven gaan protesteren tegen rector Sels: "Niet te spreken over hervorming academiejaar"
De studentenvertegenwoordigers van de KU Leuven starten vandaag een verzetscampagne tegen rector Luc Sels. Ze zijn niet te spreken over de werkwijze en de procedure bij de geplande hervorming van het academiejaar.
Lees verder

Veilig in het verkeer: dankzij virtual reality zullen kinderen gevaarlijke situaties beter kunnen inschatten
Theorie en praktijk, een wereld van verschil. Ook in het verkeer. Maar hoe leer je jonge fietsers efficiënt de praktijk zonder ze in gevaar te brengen? Aan de Universiteit Gent zien ze veel potentieel in verkeerssimulaties in virtual reality.
Lees verder

Explosie in staalfabriek in Châtelineau
In de Aperam-staalfabriek in het Henegouwse Châtelineau (Châtelet) gebeurde vanochtend een explosie. Daarbij vielen drie gewonden. De site is geëvacueerd en de activiteiten liggen voor onbepaalde duur stil.
Lees verder

Criminaliteit in Antwerpen voorbije zes jaar met ruim een kwart gedaald
De geregistreerde criminaliteit op het grondgebied van de stad Antwerpen is van 2012 tot 2017 in totaal met 27 procent gedaald. De periode valt ongeveer samen met het eerste mandaat van korpschef Serge Muyters van de lokale politie en met de eerste legislatuur onder burgemeester Bart De Wever (N-VA). Zij blikken dan ook erg tevreden terug. De Wever wil de komende jaren verder inzetten op technologische innovaties.
Lees verder

Mechelen gaat 'handweigeraars' trouwen: "Dialoog en wederzijds respect primeren bij alle stadsgenoten"
Het schepencollege van Mechelen is van plan de handweigeraars alsnog te trouwen. Dat heeft burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) bekendgemaakt. "Dialoog en wederzijds respect primeren bij alle stadsgenoten", klinkt het.
Lees verder

Mogelijk akkoord over transmigranten Brussel-Noord
Er is een akkoord over de aanpak van de overlast door transmigranten aan Brussel-Noord. Minister Jambon (N-VA) had de federale en lokale politiediensten 48 uur de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor de migranten aan het Noordstation. Er zouden extra politiemensen ingezet worden die de mensen met aandrang zullen vragen om er weg te gaan.
Lees verder

Zware avondspits in het verschiet: nu al uren aanschuiven op E40 na ongeval met verschillende auto's
Door een ongeval op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren in de richting van de kust, zijn momenteel twee rijstroken versperd. Verschillende voertuigen raakten bij het ongeval betrokken. Minstens drie personen raakten gewond. 
Lees verder

"Piloten Brussel Airlines gaan maandag in staking"
De piloten van Brussels Airlines gaan vanaf maandag in staking. Dat bericht VRT NWS. Er zou geen akkoord zijn tussen de piloten en de directie.
Lees verder

Calvo (Groen): "N-VA is de mol in deze regering"
"Elke dag tot het einde van deze legislatuur moet en zal nuttig zijn voor onze burgers". Op die manier probeerde premier Charles Michel (MR) vandaag het beeld te counteren dat "de dash" uit zijn regering is verdwenen. Calvo (Groen) noemde N-VA en De Wever de mol in deze regering.
Lees verder

Station Brussel-Zuid ontruimd door politie-interventie
Het station van Brussel-Zuid is ontruimd door een politie-interventie. 
Lees verder

Vlaams Parlement voelt Juncker aan de tand over Catalaanse kwestie
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is vandaag tijdens een debat in het Vlaams Parlement aan de tand gevoeld over de politieke crisis in Catalonië. Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) noemde het "ongehoord" dat in een Europese lidstaat "politici omwille van hun overtuiging achter de tralies kunnen belanden".
Lees verder