Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 17 mei 2018

de Bib: Lezing digitale trends

Lezing digitale trends

Op dinsdag 22 mei van 14 tot 16 u geeft Ilse Depré een lezing over digitale trends.

In deze infosessie krijgen we een overzicht van de laatste nieuwe trends op digitaal vlak. Van trending apps zoals Tinder, over robotten en zelfrijdende auto's, tot de nieuwste mogelijkheden van onze smartphones.

De lezing gaat door in de bibliotheek.
gratis deelname – inschrijving verplicht

Wil jij er ook meer over weten? Contacteer de bib en schrijf u in…

Hopelijk tot dan!

 

 

Lees verder

De BIB doet je dromen van reizen en reizen in je dromen

Doet 't zomerse weer je verlangen naar vakantie, reizen… ? De BIB gooit er nog een schepje bovenop!

Op zondag 03/06 palmen we een hele dag de Oude Post in, met 1 activiteit voor kinderen en 1 voor volwassenen.

Om 10.30u verbaast schrijver Peter Slabbynck iedereen van 8 tot 12 jaar met grappige weetjes en feitjes over Frankrijk. Waarom het in Frankrijk verboden is je varken Napoleon te noemen? Hier kom je het te weten. En helemaal gratis. Inschrijven via bibliotheek@halle.be . Ook ouders welkom (dat spreekt)! Met aansluitend: picknick! Wij zorgen voor stokbrood, jullie voor (Frans) beleg?

Vanaf 14.00u opent Hotel De Reisduif zijn deuren. We maken samen met schrijfster Lieve Joris , globetrotter Martin Heylen en reisleidster Roos Van Acker een reis rond de wereld in verhalen. Douglas Firs (solo) legt muzikale compressen op onze blaren. Tickets? Klik hier.

Locatie: Oude Post, Kardinaal Cardijnstraat 9

 

dubbelzijdige-flyer-reisduif_Pagina_1

auteurslezing-slabbynck-1

Lees verder

Zomeropera

Naar jaarlijkse gewoonte – en dit al voor de 21ste keer – is er in Alden Biesen een zomeropera geprogrammeerd.  Dit jaar kan je tussen 19 mei en 16 juni gaan kijken en luisteren naar "Il Trovatore" van Guiseppe Verdi.

"Il Trovatore" is gebaseerd op de tragedie "El Trovador" van de Spaanse dramaturg Antonio Garcia Guttiérrez. Het libretto is van de Italiaan  Salvatore Cammarano en werd – na diens plotselinge dood – voltooid door Leone Emanuele Bardare. Het geheel speelt zich af in een zigeunermilieu. Vanuit verschillende invalshoeken en met een opeenvolging van beeldrijke situaties vertelt Verdi het verhaal van twee rivaliserende minnaars – graaf di Luna en troubadour Manrico – die beiden verliefd zijn op gravin Leonora. De vermenging van persoonlijke conflicten met maatschappelijke spanningen bereidt een donker noodlotsdrama voor waarbij uiteindelijk de graaf en de troubadour broers blijken te zijn.

We horen hier de bekende koorzang  "Vedi!  le fosche notturne spoglie"  ("The Anvel Chorus", act 2, scène 1).  De zigeuners verheerlijken hier hun harde werk, de lekkere wijn en de vrouwen.

In volgend fragment zien we Jonas Kaufmann  in de rol van troubadour Manrico in de aria "Di quella pira" ("The terrible flame",  act 3, scène 2). Manrico heeft vernomen dat zijn moeder Azucena gevangen werd genomen en op de brandstapel zal komen.  Hij bezingt in deze aria hoe hij -samen met de soldaten –  Azucena zal redden van de dood.

In volgende aria bezingt graaf di Luna (Dmitri Hvorostovsky)  zijn liefde voor Leonora  ("Il balen del suo sorriso", act 2). Leonora heeft (verkeerdelijk) vernomen dat haar geliefde Manrico gestorven is  en treedt daarom binnen in het klooster. De graaf wil haar daar weghalen om haar aan hem te binden.

Anna Netrebko vertolkt hier de rol van Leonora. Haar geliefde Manrico (Placido Domingo) werd  gevangengenomen en zit nu in de kerkers van het kasteel. Leonora is heimelijk naar het kasteel gekomen om hem te bevrijden. Ze hoort hem weeklagen vanuit de toren waarin hij opgesloten zit, terwijl de monniken in de kapel het Miserere zingen (act 4).

Kijk hier voor alle praktische info.

Wil je je al wat voorbereiden? Wij hebben CD's en DVD's van deze en vele andere opera's  in onze collectie. Kom gerust even langs.

(pr)

Lees verder

Opzoeken in het digitaal krantenarchief - Hoe doe je dat?
Lees elke dag je krant & tijdschrift online of doorzoek het archief
Lees verder

Pinkstermaandag gesloten

Pinksteren gesloten

Lees verder