Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 16 mei 2018

Culturele activiteiten Recyclart verhuizen naar Molenbeek

Culturele activiteiten Recyclart verhuizen naar Molenbeek
Het Brussels Gewest, de Stad Brussel en Recyclart hebben een oplossing gevonden voor de culturele activiteiten van de vzw tijdens de periode dat de werken in het treinstation Kapellekerk bezig zijn. De vzw Recyclart kan gedurende drie tot maximaal vier jaar haar intrek nemen in de gebouwen aan de Manchesterstraat 13-15 in Molenbeek.
Lees verder

"Alleen wanhopige mensen smijten zich in de vuurlinie": Israëlisch geweld verdeelt Belgische Joodse gemeenschap
De Joodse gemeenschap in België reageert verdeeld op het bloedbad aan de Gaza-grens. Iedereen betreurt de doden, maar terwijl sommige Joodse burgers bijzonder kritisch zijn voor de Israëlische machthebbers, leggen anderen de verantwoordelijkheid bij de Palestijnse Hamas-beweging.
Lees verder

Studenten protesteren tegen komst Francken naar VUB
Een groep jongeren heeft deze namiddag geprotesteerd tegen de komst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar de Vrije Universiteit Brussel. Grote incidenten bleven uit.
Lees verder

Zware brand in loods veroorzaakt dikke rookpluim boven Koekelberg
In de Brusselse gemeente Koekelberg woedt vanavond een zware brand in een loods. Dat meldt de lokale politie Brussel West. Het vuur veroorzaakt een dikke zwarte rookpluim die van ver te zien is. 
Lees verder

Drie ouders met andere roots over opvoeden: "Als je kinderen twee continenten in zich dragen, dan hou je daar rekening mee"
Meer dan 34 procent van de kinderen in Vlaanderen heeft minstens één ouder met een andere nationaliteit. Hoe worden zij grootgebracht? Drie moeders delen, naar aanleiding van de week van de opvoeding, hun visies en ervaringen.
Lees verder

Hoezo, french fries? De Belgische friet trekt op wereldtournee
Hoezo, french fries? Met een promotour probeert de Belgische friet voet aan grond te krijgen in Zuidoost-Azië, momenteel het territorium van Uncle Sam. "Zelfs frieten van Belgische makelij worden hier soms onder Amerikaanse vlag verkocht."
Lees verder

Geert Buelens: "Mei '68 was een andere planeet"
Het toekomstgevoel is weg, de maakbaarheid van het individu is een obsessie geworden en vrijheid beperkt zich vooral tot consumptievrijheid. 'Het nostalgische herdenken van mei '68 zal de enorme problemen van vandaag dan ook niet oplossen', vreest hoogleraar, essayist en dichter Geert Buelens.
Lees verder

Voka legt hoger inschrijvingsgeld voor studenten op tafel
Reken studenten meer inschrijvingsgeld aan. Met dat voorstel komt werkgeversorganisatie Voka, die pleit voor een herziening van de financiering van universiteiten en hogescholen.
Lees verder

Mei 68'er Vuile Mong blijft een actieve Vieze Gast: "Pessisisme is moordend voor onze samenleving"
Hij is gepensioneerd, maar elke week nog komt Raymond Rosseel (71), alias Vuile Mong, naar de vergadering Bij de Vieze Gasten. Daar, aan de Brugse Poort in Gent, een arbeiders- en migrantenbuurt, hebben Rosseel en zijn groep een sociaal-culturele broedplaats opgericht die de geest van '68 gaaf houdt.
Lees verder

Afwisselend opklaringen en wolkenvelden met vanmiddag kans op een bui
We krijgen vandaag afwisselend opklaringen en wolkenvelden met vooral na de middag kans op een bui in het centrum en het oosten van het land. Vooral ten zuiden van Samber en Maas is daarbij een onweer niet uitgesloten.
Lees verder

Nationale betoging vandaag: hier mag je hinder verwachten
Vandaag trekken de drie grote vakbonden naar het centrum van Brussel om er te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. Die gaat nu al met hinder gepaard in het openbaar vervoer. Ook scholen blijven dicht, en in crèches, zieken- en bejaardentehuizen zal de betoging zich eveneens laten voelen, net als aan de overheidsloketten. Een overzicht.
Lees verder

Meer verkeersongevallen na wedstrijden van Rode Duivels
Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2016 waren er na de wedstrijden van de Rode Duivels meer letselongevallen op onze wegen dan op gelijkaardige dagen zonder wedstrijd. Bovendien waren er meer ongevallen waarbij de bestuurder onder invloed van alcohol was. Dat berekende Vias Institute. 
Lees verder

Brussels Airlines heeft geen nieuw voorstel
De directie en vakbonden van Brussels Airlines zouden deze ochtend rond 10 uur opnieuw rond de tafel gaan zitten om een uitweg te zoeken uit het sociaal conflict bij de piloten van de luchtvaartmaatschappij. Maar dat geplande sociaal overleg is nog steeds niet van start gegaan. Dat komt doordat de directie nog geen nieuw voorstel op tafel kan leggen. 
Lees verder

Seksspeeltjes als hulpmiddel na seksueel trauma
Toestellen die vibreren als je spieren te strak gespannen zijn of een sensor die oplicht als je te snel ademt. Dit soort speeltjes moeten slachtoffers van seksueel geweld helpen om opnieuw van seks te genieten. Experts zijn kritisch: "Dit kan nuttig zijn, maar enkel onder begeleiding."
Lees verder

De nieuwe wegcode: meer aandacht voor fietsers en genderneutrale borden
Na meer dan veertig jaar wordt de verkeerswetgeving gemoderniseerd en vereenvoudigd. Zo komt er meer aandacht voor fietsers, en worden de verkeersborden genderneutraal.
Lees verder

55.000 betogers, maar ook kritiek. "Loopbaanduur en werkzaamheidsgraad moeten omhoog"
Aan de pensioensbetoging in Brussel tegen de plannen van de Belgische regering deden woensdag volgens de politie 55.000 mensen mee. De vakbonden telden er 70.000. De optocht verliep rustig, maar kon ook rekenen op wat kritiek.
Lees verder

Giftige stoffen aangetroffen in speelgoedslijm
De Spaanse zusterorganisatie van Test Aankoop heeft in speelgoedslijm een chemisch bestanddeel gevonden dat in grote hoeveelheden giftig is. De producten in kwestie zijn in België beschikbaar via online retailers Bol.com en Amazon.
Lees verder

André Gyselbrecht tekent officieel beroep aan tegen veroordeling in kasteelmoord
Wat al langer aangekondigd werd, is nu ook officieel: André Gyselbrecht tekent beroep aan tegen z'n veroordeling in de kasteelmoord. Dat bevestigt zijn advocaat Filip D'Hont. Dokter Gyselbrecht (67) kreeg op 18 april 27 jaar cel als opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. 
Lees verder

Slopen Facebook, Netflix en co. de studentenblok?
Vrijdag lanceert Netflix het langverwachte tweede seizoen van 13 Reasons Why. Vlak voor het begin van de studentenblok. En dan moeten de nieuwe Star Wars en het WK voetbal nog komen. Hoe geraken jongeren tot blokken wanneer de prikkels overal zijn?
Lees verder

De Gentse 'g' is nu een 'h': hoe West-Vlamingen het Gents overnemen
Dat de West-Vlamingen Gent aan het inpalmen zijn, wisten we al. Maar nu drukken ze ook hun stempel op het Gentse dialect, zo blijkt uit onderzoek van de UGent. Ook in andere steden, zoals Antwerpen en Ieper, zijn de dialecten snel aan het evolueren.  
Lees verder