Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 14 mei 2018

Baas Taalunie reageert op commotie rond emoticons: "Wij zijn geen taalpolitie"

Baas Taalunie reageert op commotie rond emoticons: "Wij zijn geen taalpolitie"
Hans Bennis, algemeen secretaris van de Taalunie, heeft in taalkringen de reputatie om een 'rebel' te zijn. Ook zijn idee om emoticons toe te laten in officiële teksten, lijkt daarin te passen. "Ik ben een wetenschapper", zegt Bennis nu. "Ik heb soms een uitgesproken mening."
Lees verder

Oude bekende Michel Libert (61) opnieuw genoemd als Reus van Bende van Nijvel
In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is een oud-lid van het extreemrechtse Westland New Post de voorbije week ondervraagd. De man beweert dat Michel Libert – de voormalige nummer twee van WNP – de Reus van de Bende van Nijvel zou zijn. De speurders willen deze nieuwe informatie over Libert, die in het verleden zelfs al even gearresteerd werd voor mogelijke betrokkenheid, 'verder bestuderen'. "We zullen dit spoor onderzoeken, net als verscheidene andere", klinkt het.
Lees verder

Knokke is dronken bezoekers beu en dreigt met sluiting strandbars
Vechtpartijen, fuifbeesten die de hele dijk wakker houden of net niet verdrinken tijdens een nachtelijke duik in de Noordzee: de 'promilletoeristen' bezorgen Knokke-Heist een kater. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "De strandbars worden meer een last dan een meerwaarde", zegt het gemeentebestuur, dat met sluitingen dreigt.
Lees verder

Steeds meer Belgen laten slaap onderzoeken
Steeds meer Belgen slapen zo slecht dat ze zich een nacht laten observeren in een ziekenhuis. Zo is het aantal slaaponderzoeken in vijf jaar met een derde gestegen. N-VA stelt nu voor om mensen tijdens zo'n onderzoek meer thuis te laten slapen, in plaats van in het ziekenhuis. "Een pak goedkoper en accurater."
Lees verder

Nieuwe getuige in onderzoek naar Bende van Nijvel: "Reus was mijn baas, ik moest rare opdrachten doen"
"Plots moest mijn cliënt in Gent rijkswachters en politieagenten beschieten die niet voorzien waren van bepaalde herkenningstekens." Dat vertelt de advocaat van een nieuwe getuige in het dossier van de Bende van Nijvel aan VTM NIEUWS. De man duidt zijn voormalige baas, Michel Libert, aan als de Reus. "Mijn cliënt is er 100 procent van overtuigd: Libert is de Reus."
Lees verder

Piloten van Brussels Airlines richten zich tot passagiers: "Draait niet enkel om geld, maar om respect"
Maandag en woensdag leggen de piloten van Brussels Airlines het werk neer, maar vandaag richten ze zich eerst nog tot de passagiers. In een open brief leggen ze uit waarom ze staken, ze benadrukken dat het niet alleen om geld gaat: de ongezonde werkomstandigheden en vooral een gebrek aan respect zit de piloten hoog.
Lees verder

Michel Libert: "Ik ben zo transparant mogelijk, en toch komt het iedere keer weer weer terug"
"Ik ben razend", zegt Michel Libert, die in een nieuwe getuigenis door een van zijn vroegere ondergeschikten bij het extreem-rechtse WNP wordt aangewezen als Reus van de Bende van Nijvel. "Ik dien klacht in wegens laster en zien hem in de rechtbank."
Lees verder

Truckers zwaargewond nadat ze worden neergestoken in Blankenberge, wellicht door transmigranten
De politie van Blankenberge is een onderzoek gestart naar een steekpartij langs de A. Ruzettelaan. Twee Poolse arbeiders werden er in de nacht van woensdag op donderdag met stenen bekogeld en met messen aangevallen.
Lees verder

Zwaarbewolkte en regenachtige zondag
Het wordt vandaag zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. Over het uiterste oosten en noordoosten is er kans op enkele donderslagen. In de namiddag blijft het meestal droog over het westen en het zuidwesten, met echter weinig of geen opklaringen. Het is gevoelig koeler bij maxima van 13 tot 16 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Vrouw uit Lubbeek laat 1,3 miljoen euro na aan Vlaams Dierenwelzijnsfonds
Het Vlaamse Dierenwelzijnsfonds heeft een gift gekregen van zowat 1,3 miljoen euro. "Het gaat om een 62-jarige vrouw uit het Vlaams-Brabantse Lubbeek die in haar testament heeft vastgelegd dat haar nalatenschap ten goede moet komen van de dieren", zo meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zondag. De gift is dubbel zo groot als de totale ontvangsten van het fonds in een heel jaar.
Lees verder

Etienne Schouppe scherp voor stakende piloten Brussels Airlines: "Ze riskeren hun job niet, maar wel die van anderen"
"De piloten spelen met vuur. Ze riskeren hun job niet, maar brengen die van het ander personeel in gevaar". Dat vindt oud-staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe in een reactie op de nakende staking van de piloten van Brussels Airlines. "De piloten moeten solidariteit opbrengen met de rest van het personeel", zei hij vandaag in De Zevende Dag (Eén).
Lees verder

Jambon: "Politieacties tot probleem met transmigranten opgelost is"
"We blijven acties voeren tot de netwerken van mensensmokkelaars uitgeroeid zijn." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), in de studio van VTM NIEUWS, op de vooravond van de grootscheepse actie om Brussel-Noord 'op te kuisen'.
Lees verder

Amerikaanse nieuwszender Fox News: "Brussel is de jihadihoofdstad van Europa"
De Amerikaanse nieuwszender Fox News is bijzonder scherp voor ons land. Fox-presentator Tucker Carlson had afgelopen weekend de Britse rechtse columniste Katie Hopkins te gast. Zij had een bezoek aan Molenbeek achter de rug en leverde een erg scherpe analyse af: "Brussel is de jihadihoofdstad van Europa".
Lees verder

Is uw kind al die zomerkampen en logeerpartijtjes ook wel 's beu?
Op kamp, naar de grootouders, op gezinsreis, naar het speelplein. Heel wat kinderen gaan twee maanden van hot naar her omdat hun ouders tijdens de zomervakantie moeten werken. "Maar tijd om thuis te niksen, hebben ze ook nodig."
Lees verder

Gentse haven lijkt op weg naar passagierstrein op waterstof
Rijden er straks waterstoftreinen in de Gentse haven? Als het van Open Vld afhangt wel. Experts staan open voor het idee. Verschillende bedrijven tonen al interesse om mee op de kar te springen.
Lees verder

Pensioenexperts slaan alarm: "Maatschappelijk debat over hervorming pensioensysteem zit muurvast"
Een nieuwe studie, verspreid door de Academische Pensioenraad, schetst een ontnuchterend beeld van het Belgische pensioenbeleid. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Les of geen les woensdag? De ouders weten het niet
Gaan woensdag de lessen door op de school van mijn kind? Veel ouders hebben nog geen antwoord op die vraag. De vakbonden, die hebben opgeroepen om massaal naar de pensioenbetoging in Brussel te komen, verwachten dat nogal wat scholen gesloten zullen blijven.
Lees verder

Recordaantal orgaandonaties in ons land in 2017
België heeft in 2017 een recordaantal orgaandonaties geregistreerd. Steeds meer Belgen geven zich op als donor. Dat schrijft Le Soir vandaag.
Lees verder

Hoge werkdruk in ziekenhuizen eist levens
Het nijpende personeelstekort in onze ziekenhuizen kost mensenlevens. Dat blijkt uit onze enquête bij verpleegkundigen en wordt bevestigd door getuigen. Liefst 70% van de verpleegkundigen maakte al fouten door de hoge werkdruk en zes verpleegkundigen geven zelfs toe dat een patiënt daardoor stierf.
Lees verder

"Stakende piloten Brussels Airlines spelen met vuur"
De piloten van Brussels Airlines staken vandaag en woensdag. Volgens experts spelen ze met vuur. "De piloten riskeren hun job niet, maar brengen die van 85 procent van het andere personeel in gevaar."
Lees verder