Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 mei 2018

Als de verwarmingsketel maar niet kapotgaat: een op de vijf kan onvoorziene rekening niet betalen

Als de verwarmingsketel maar niet kapotgaat: een op de vijf kan onvoorziene rekening niet betalen
Eén op de vijf gezinnen kan zich geen jaarlijks weekje op reis gaan veroorloven en zou een rekening van duizend euro die uit de lucht valt niet kunnen betalen. Niet alleen 'kwetsbare' gezinnen ervaren dat soort financiële stress. "Een groeiende groep aan de onderkant van de middenklasse rooit het niet meer", zegt Philippe De Coene, directeur van OCMW Kortrijk.
Lees verder

Een aapje in een Wetstraat-verslag? "Slecht plan"
Staan er binnenkort smiley's en leestekencombinaties in de krant? Voor de Nederlandse Taalunie kan het. Maar wellicht loopt het zo'n vaart niet. "Een aapje in een Wetstraat-verslag? Slecht plan."
Lees verder

Folklore volgens de een, fascistische Wolven volgens de ander
Een sp.a-schepen uit Heusden-Zolder ligt onder vuur na een optocht met vlaggen van het Turkse ultra-nationalistische MHP, inclusief kinderen in militair uniform en wolvengroeten. Maar de meningen over de optocht zijn verdeeld. 
Lees verder

Deliveroo biedt koeriers vernieuwd verzekeringspakket aan, zelfstandigenstatuut voorlopig niet aangepast
Deliveroo biedt aan zijn zelfstandige fietskoeriers een vernieuwd en gratis verzekeringspakket aan, waardoor ze gedekt zijn door een ongevallen- en burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Aan het zelfstandigenstatuut wijzigt echter niets, wat voor de vakbond nog altijd een strijdpunt is.
Lees verder

20.000 kuikens vergast op luchthaven Zaventem op vraag van Dierenwelzijn
Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport. Twee ­pogingen om de diertjes naar Kinshasa over te vliegen, mislukten en de exporteur wilde de container niet terugnemen. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag. 
Lees verder

Integratierapport: thuis wordt amper Nederlands gesproken
De Vlaamse overheid bevroeg 4.491 Vlamingen en Brusselaars van Belgische, Turkse, Marokkaanse, Poolse, Roemeense en Congolese origine naar hoe ze in de samenleving staan. Daaruit komen enkele opvallende resultaten.
Lees verder

Kind en Gezin ontdekt de smartphone: oogtesten voortaan via camera telefoon
De oude en onhandige apparaten waarmee Kind en Gezin jaarlijks de ogen van honderdduizend peuters test, worden in juni vervangen door smartphones.
Lees verder

Verkeerskaart kleurt opnieuw rood door problemen Kennedytunnel: "Kom met openbaar vervoer naar Antwerpen"
Ook deze ochtend is er veel verkeershinder door de werken aan de Kennedytunnel in Antwerpen. Bestuurders wordt aangeraden de omgeving te vermijden met de auto en zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer te kiezen. Sinds vanmorgen is de tunnel in de richting van Gent weer volledig open, richting Nederland is één rijvak nog afgesloten.
Lees verder

Infrabel: "Siemens verantwoordelijk voor bijna twee uur vertraging iedere dag"
Sinds begin dit jaar leidden problemen met het treindetectiesysteem op het Belgische spoornet al tot 9.000 minuten vertraging, of per dag 1 uur 40 minuten. De belangrijkste oorzaak voor die storingen is Siemens, zegt spoorwegnetbeheerder Infrabel.
Lees verder

Uw vliegvakantie is nefast voor het klimaat
De toeristenindustrie draagt voor 8 procent bij aan de opwarming van de aarde, blijkt uit een nieuwe Australische studie. Het toerisme groeit veel sneller dan andere economische sectoren. Vliegen is te goedkoop en we vliegen te veel.
Lees verder

Vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel: Willem Asaert tegen Jan Stevens en De Persgroep Publishing
In de zaak van voormalig De Morgen-medewerker en culinair journalist Willem Asaert tegen De Morgen-journalist Jan Stevens en De Persgroep Publishing sprak de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel het vonnis uit dat u hier kan raadplegen.
Lees verder

Ex-man van overleden vrouw Bernard Wesphael moet voormalig politicus schadevergoeding
De Waalse ex-politicus Bernard Wesphael krijgt van Konstantions Tzermias, de ex-man van Véronique Pirotton, een symbolische schadevergoeding van 1 euro voor een tergend of roekeloos geding. Dat heeft de burgerlijke kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Luik beslist.
Lees verder

Warm zomerweer maakt plaats voor een wisselvallige en frissere periode
Vandaag blijft het nog aangenaam zomers, met temperaturen tot 28 graden. Maar daar komt de komende dagen helaas verandering in, zo meldt het KMI. 
Lees verder

Mechelen wil bruid die hand weigerde te schudden toch trouwen: "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk"
Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) zwakt zijn standpunt over het weigeren van een hand tijdens een huwelijk af. "Ik ga nu geen commentaar meer geven tot ik met iedereen heb gesproken", zegt de burgemeester aan Belga. "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk", zegt Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo (Groen).
Lees verder

Child Focus ziet kinderontvoeringen door ouders "onrustwekkend" stijgen
Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, ziet het aantal internationale kinderontvoeringen door ouders "onrustwekkend" stijgen. In 2017 waren er 257 effectieve ontvoeringen, tegenover 217 het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van Child Focus.
Lees verder

Eric Geboers om het leven gekomen door verdrinking
Het parket van Turnhout heeft bevestigd dat oud-motorcrosskampioen Eric Geboers om het leven kwam door verdrinking. Geboers sprong eergisteren 's avonds in het water van de Miramarplas in Mol om zijn geadopteerde puppy te redden.
Lees verder

Overkapping Ring: Antwerpenaar beslist mee waar werken starten
De zes ontwerpteams die werken rond de overkapping van de Antwerpse ring hebben hun plannen nagenoeg klaar en zullen die van 26 tot 30 mei voorstellen aan de Antwerpenaar. "We naderen het einde."
Lees verder

Slecht nieuws voor wie allergisch is: het graspollenseizoen is begonnen
Het graspollenseizoen is officieel van begonnen. Het warme weer van de afgelopen dagen heeft sommige grassoorten al in bloei gebracht. De concentraties stuifmeelkorrels zijn nog relatief laag. Mensen die gevoelig zijn voor graspollen wordt gevraagd hun voorzorgen te nemen.
Lees verder

Hoe leeft de veelkleurige Vlaming? De opmerkelijkste bevindingen uit het integratierapport
Poolse Vlamingen hebben liever geen buren met Marokkaanse roots, autochtone Belgen zoeken het minst actief naar een job en Roemeense Vlamingen leven meestal in een huurwoning. Maar uiteindelijk zijn we allemaal gelukkig met ons leven. Het zijn enkele van de opmerkelijke resultaten uit het eerste grootschalige onderzoek dat een beeld schetst van de veelkleurige Vlaming.
Lees verder

Meer tweeverdieners, maar niet rondkomen: wat is er aan de hand in de Congolese gemeenschap?
Uit de grote diversiteitsbevraging van minister Homans (N-VA) blijkt dat de meeste Congolese gezinnen uit tweeverdieners bestaan, maar toch amper of niet rondkomen. Ze ervaren ook meer discriminatie dan andere migranten. De enige die niet verbaasd is daarover, is de Congolese gemeenschap zelf.
Lees verder