Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 4 april 2018

Projectoproep naschoolse sport, G-sport, Erasmus+ deadline, openwaterzwemmen, vernieuwde topgymhal,...

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
Nieuwsbrief
4 april 2018
Je maandelijkse update over het sportbeleid in Vlaanderen
 
WE ZETTEN EXTRA IN OP NASCHOOLSE SPORT IN SECUNDAIR ONDERWIJS: EEN PROJECTOPROEP
De Vlaamse overheid lanceert een projectoproep voor lokale besturen om een naschools sportaanbod in de 1ste en 2de graad secundair onderwijs te stimuleren. Aanvragen kun je sturen tot uiterlijk 1 juni 2018.
 
LOKALE VRIJETIJDSMONITOR BRENGT VRIJETIJDSGEBEUREN IN VLAANDEREN IN KAART
Op dinsdag 13 maart lanceerden het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Sport Vlaanderen en VVSG de website www.vrijetijdsmonitorvlaanderen.be. Gegevens over het lokale vrijetijdsaanbod en -beleid in Vlaanderen worden er verzameld. Eind 2018 zullen deze gegevens geraadpleegd kunnen worden.
 
SPORT VLAANDEREN HEEFT NU OOK G-SPORTKAMPEN
Gloednieuw in het aanbod van Sport Vlaanderen zijn de sportkampen voor kinderen en jongeren met een beperking. Elk G-sportkamp is maatwerk: gekwalificeerde en ervaren lesgevers en begeleiders passen de activiteiten aan in functie van de doelgroep. Elk kind krijgt de specifieke zorgen die het nodig heeft. Indien noodzakelijk worden extra lesgevers of begeleiders ingezet zodat de G-sporters in optimale omstandigheden kunnen sporten en bewegen. Zowel omnisportkampen als sporttakspecifieke sportkampen staan op het programma.
 
HERINNERING: DEADLINE ERASMUS+-PROJECTEN OP 5 APRIL
Na de infosessies komt de indieningsdeadline voor Erasmus+ projecten stilaan dichterbij. In samenwerking met EU Sport Link en de Europese Commissie probeerden we op 31 januari alles zo helder mogelijk te maken.
We blijven dan ook graag op de hoogte van wie de stap naar Erasmus+ zet, al heeft gezet of wie zal indienen. Laat het ons even weten via kics@sport.vlaanderen.
 
DE SPORTSECTOR NEEMT DE BESCHERMING VAN KINDEREN ERNSTIG
Grenslijn.be is een nieuw kennisplatform voor professionals en vrijwilligers die actief zijn in jeugdhulp, onderwijs, sport, welzijn, kinderopvang en jeugdwerk. Het is geen meldpunt, wel een plek die je meer informatie en inzicht verschaft over alle thema's die met integriteit te maken hebben. Naast verduidelijking en diepgaande lectuur vind je er ook materiaal dat je meteen in de praktijk kan gebruiken, verwijzingen naar studiedagen of vormingsaanbod. Voor de sportsector is het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) partner in dit netwerk.
 
OOK BUITEN BELEEF JE MEER!
Omdat buiten sporten simpelweg fantastisch is, hebben we onze voorjaarseditie van de Maand van de Sportclub omgevormd tot de nieuwe actie: 'Ook buiten beleef je meer'. Onze focus zijn jongeren tussen twaalf en achttien jaar, die we aanspreken op sociale media, met vloggers die hun taal spreken en op de radio die zij beluisteren: MNM. In de hele maand mei prijzen we met onze campagne buitensporten aan.
In onze volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over de geplande activiteiten.
 
CLUBS MOGEN VOORTAAN OPENWATERZWEMMEN IN SPORT VLAANDEREN WILLEBROEK
We kondigen met heel veel plezier aan dat clubs voortaan in openwater mogen zwemmen in het sportcentrum van Sport Vlaanderen, daarvoor werd vorige week een afwijking van de Vlarem-wetgeving goedgekeurd. Voor langeafstandszwemmers en triatleten is er een groot gebrek aan trainingswater in Vlaanderen. Dat het nu in Willebroek kan, is een grote vooruitgang. Alleen zwemmen in clubverband en op vooraf bepaalde tijdstippen zal toegelaten zijn. Geïnteresseerde clubs kunnen zich melden bij centrumverantwoordelijke, Kurt Lobbestael.
 
INNOVATIEVE OVERHEIDSOPDRACHT VOOR KOELKLEDIJ VAN TOPSPORTERS AAN ONS TOEGEKEND
Vanuit zijn bevoegdheid voor Economie, Wetenschap en Innovatie, ondersteunt minister Muyters innovatieve projecten binnen overheidsdiensten. Binnen dit programma kunnen overheidsdiensten terecht voor informatie, advies, begeleiding en/of cofinanciering bij innovatieve aankoopprojecten. Sport Vlaanderen diende een project in om koelkledij voor onze topsporters te ontwikkelen. En dat project is geselecteerd. Als voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokyo 2020, die vermoedelijk zeer vochtig en heet zullen worden, wordt er naar een oplossing gezocht om het lichaam van de topsporters te beschermen tegen extreme hitte. Sport en innovatie slaan dus de handen in elkaar.
 
VERNIEUWDE TOPGYMHAL IS OFFICIEEL GEOPEND
Minister Muyters stelde op maandag 12 maart de Topgymhal in Gent voor aan pers en belanghebbenden. De hal is omgetoverd tot een hoogtechnolgisch trainingscentrum. De beste turners en turnsters van het land (o.m. Nina Derwael, Rune Hermans en Dennis Goossens) trainen op gloednieuwe grond- en plafondtoestellen. Die zijn van de hoogste kwaliteit en veel stabieler dan vroeger. Ze zijn zoals de wedstrijdtoestellen zijn, en dat maakt ze perfect om op te trainen, met de mogelijkheid tot videocoaching aan elk toestel. Dankzij de videobeelden zien de gymnasten en trainers snel wat er beter kan. Na elke beurt kunnen ze naar de fouten kijken. De kleine details maken het verschil, en dat verschil kunnen we hopelijk al zien op het EK dat dit jaar in augustus (Glasgow) plaatsvindt. Met de infrastructuur zoals ze er nu staat, zet Vlaanderen zich in de top drie van topgymnastiekhallen.
 
SPORT VLAANDEREN BRUGGE PRESENTEERT ZIJN NIEUWE CENTRUMVERANTWOORDELIJKE
Hendrik Tratsaert is op 12 februari gestart als nieuwe centrumverantwoordelijke van Sport Vlaanderen Brugge.
Hendrik startte zijn loopbaan als jeugdsportverantwoordelijke en heeft daarmee voldoende ervaring opgedaan om sportkampen te organiseren, samenwerkingsverbanden met sportclubs en scholen op te zetten, … In de voorbije zeven jaar deed hij daar nog een pak leidinggevende ervaring bij, grotendeels binnen de sportsector. Wij wensen hem veel succes in zijn loopbaan bij Sport Vlaanderen.
 
G-SPORT VLAANDEREN VZW BRENGT DREMPELS EN UITDAGINGEN VOOR SPORTERS MET HANDICAP IN KAART
Een jaar lang onderzocht de KU Leuven de sportparticipatie van personen met een handicap. Dat deed ze in opdracht van het kenniscentrum G-sport Vlaanderen vzw. De resultaten ervan zijn baanbrekend en uniek in Vlaanderen. 1.555 respondenten namen aan het onderzoek deel. G-sport Vlaanderen vzw gaat met de resultaten aan de slag om de drempels weg te werken voor personen met welke handicap ook en hen aan te zetten tot duurzaam sporten en bewegen. Het onderzoek werd mee mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van minister Muyters.
 
ONDERZOEKSPLATFORM SPORT IS GELANCEERD
Op een eerste interne studiedag op 19 maart is het Onderzoeksplatform Sport gelanceerd. Onderzoekers van de KU Leuven, de UGent en de VUB kwamen hun onderzoeksprojecten presenteren aan de partners en de leden van de klankbordgroep. De volgende vijf jaar zullen de onderzoekers kennis ontwikkelen en verspreiden over drie specifieke thema's: beleidsmonitoring in functie van de beleidsfocussen innovatie, laagdrempelig sportaanbod en jeugdsport; sportparticipatie en motorische ontwikkeling. De onderzoekers zijn al enkele maanden aan de slag en zullen weldra sportorganisaties contacteren om zo hun wetenschappelijke inzichten te ontwikkelen over deze thema's.
 
HOE IS HET MET ONZE TOPSPORT GESTELD? DE TOPSPORTINDEX KWARTAAL 1 2018
De topsportindex is de graadmeter voor ons Vlaams topsportbeleid. Het is een barometer die aangeeft waar we staan ten opzichte van dezelfde periode vier jaar eerder. De topsportindex gaat al even in stijgende lijn. In het eerste kwartaal van 2018 stegen we met 31 punten ten opzichte van dezelfde periode in de voorgaande olympiade. Dat is grotendeels te danken aan de goede prestaties van Bart Swings op de afgelopen Olympische Winterspelen en aan het WK-baanwielrennen in Apeldoorn.
 
NIEUWE ONLINE-OPLEIDING SPORT EN ARMOEDE
ISB ontwikkelde een nieuwe online-opleiding 'sport en armoede' met steun van Sport Vlaanderen. Sportprofessionals komen steeds vaker in aanraking met armoede. Met deze gratis online-opleiding kan iedereen op zijn eigen tempo basiskennis opbouwen over sporten met mensen in armoede. Het gaat over kennis, vaardigheden en concrete tips.
 
WELKE SPORTVRAGEN WERDEN IN HET VLAAMS PARLEMENT GESTELD?
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
Sport Vlaanderen
Arenbergstraat 5
1000 Brussel
T 02 209 45 11