Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 10 april 2018

Merelbeeks nieuws met een blik op de wereld

Film, lezingen en ontbijten
Woensdag 18 april - Tramontane

Woensdag 18 april tonen we Tramontane, de laatste film van onze reeks in Gc t'Groenendal. 

Het koor waarvan Rabih, een jonge, blinde muzikant, deel uitmaakt, wordt uitgenodigd voor een concertenreeks in Europa.
Wanneer hij alle formaliteiten in orde wil brengen voor de reis, wordt zijn paspoort door de autoriteiten in beslag genomen en komt hij tot de ontdekking dat hij niet de biologische zoon is van zijn ouders. Een leugen die het begin is van zijn zoektocht naar zijn identiteit, een reis waarbij hij Libanon doorkruist. Zijn avontuur is ook een portret van een prachtig land dat gebukt gaat onder de littekens die verschillende conflicten hebben aangebracht.

Locatie: GC t'Groenendal.
Inkom: 3 euro.
Tickets en info via de webshop van cultuurcentrum GC t' Groenendal of 09 210 35 80.
Vanaf 19:30 uur gaat de wereldwinkelbar open.

Zondag 22 april - eerlijk ontbijt 

Oxfam Wereldwinkel Merelbeke en Bottelare presenteren naar jaarlijkse goed gewoonte het (h)eerlijk ontbijt.
Kom tussen 8:30 en 11:00 uur naar de Patrokring in Bottelare en geniet van allemaal faire producten.

Kostprijs: Volwassenen € 10 - kinderen € 5. Inschrijven voor 16 april of tot volzet - Bottelare@oww.be of 0486 29 49 62

Vrijdag 20 april - De Klimaatzaak
 
Op de internationale 'Dag van de Aarde' brengen we ons ongebreideld consumptiegedrag en de gevolgen hiervan voor onze planeet onder de aandacht. 

Als we onze planeet leefbaar willen houden, moeten we actie ondernemen. Dat zijn we verplicht aan onszelf én aan alle volgende generaties. Aangezien de Belgische overheden niet snel genoeg te werk gaan om onze duurzame toekomst te vrijwaren, startte vzw Klimaatzaak een rechtszaak om de overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Mede-oprichtster Francesca Vanthielen vertelt wat deze rechtszaak voor ons, en voor diegenen die de planeet van ons erven, betekent. Ook Merelbeke bindt de strijd aan tegen klimaatverandering en streeft naar co²-reductie.
 
Tijdstip: 20 uur
Locatie:Raadzaal gemeentehuis; Hundelgemsesteenweg 353, 9820 Merelbeke.
Tickets: 5 euro via dienst cultuur,  T 09 210 35 80 of aan de balie van de Bibliotheek of Dienst Onthaal gemeentehuis (tijdens openingsuren).
Dinsdag 24 april - De gevaren van kernwapens in tijden van Trump en Kim Jong Un, een lezing door Tom Sauer.
Noord-Korea test met de regelmaat van de klok ballistische raketten en kernwapens. President Trump wil dit niet zomaar laten gebeuren. De schrik voor een kernoorlog neemt wereldwijd toe. Tegelijkertijd is er in 2017 in de schoot van de VN door een meerderheid van landen in de wereld het Nucleair Wapenverbodsverdrag onderhandeld. ICAN,  de 'Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens' kreeg voor haar lobbywerk voor dat verdrag de Nobelprijs voor de Vrede. De kloof tussen de houding van de kernwapenstaten en niet-kernwapenstaten is nog nooit zo groot geweest. Stevenen we af op een clash? Hoe sterk is het bestaande non-proliferatieregime nog? Wegen de voordelen van kernwapens op tegen alle nadelen? En wat is de positie van België en de rol van de NAVO in dit hele verhaal?

Tom Sauer is Professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen en auteur van 'De strijd voor vrede. En hoe we die kunnen winnen'.

Tijdstip: 20-22uur.
Locatie: Jeugdcentrum Molenhoek Hundelgemsesteenweg 445 9820 Merelbeke.
Tickets: 5 euro bij  Vorminglus via website https://www.vormingplusgent-eeklo.be/ , email info.gent.eeklo@vormingplus.be of telefonisch 09 224 22 65.

 
Zaterdag 9 juni - De langste tafel.
Spreek op 9 juni tussen 9.30 en 13 uur af met je buren, familie of vrienden en schuif mee aan de "Langste Tafel" op het Kerkplein van Merelbeke Centrum. Geniet van een heerlijke brunch met lokale en Fair Trade producten. De brunch bestaat uit een pistolet met beleg, een koffiekoek, een stuk fruit, yoghurt, fruitsap en warme drank. Kinderen krijgen een extra reep chocolade. De Langste Tafel vindt plaats tijdens het Fair Share Repair Festival. In het infomagazine van juni vind je het volledige programma.

Kostprijs: 7 euro.
Inschrijven: verplicht vóór 4 juni (plaatsen beperkt) via onthaal@merelbeke.be of 09 210 32 11, met vermelding van het aantal volwassenen en kinderen. Betalen ter plaatse.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
dienst noord-zuid
noordzuid@merelbeke.be
T 09 210 32 19
Schrijf je uit
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je in het verleden interesse toonde in of deelnam aan een activiteit van de dienst noord-zuid van het gemeentebestuur van Merelbeke.


Copyright © 2018 Gemeentebestuur Merelbeke, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u deelnam aan een activiteit van de dienst noord-zuid of omdat u zich inschreef voor de nieuwsbrief.

Our mailing address is:
Gemeentebestuur Merelbeke
Hundelgemsesteenweg 353
Merelbeke 9820
Belgium

Add us to your address book