Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 2 april 2018

Maandelijkse nieuwsberichten

Nieuwsbrief 2 april 2018
Nieuwe Infoflash in je bus

De nieuwe Infoflash ligt binnenkort in je brievenbus.
In deze editie lees je meer over:
- het thuisloket op de website
- de nieuwe AED-toestellen in de gemeente
- de toelage voor thuiswonende zorgbehoevenden
- de resultaten van de groepsaankoop groene energie en gas
- de kippenactie van Mirom
- de Erfgoeddag op 22 april
- de buitenspeeldag op 18 april
- het beestig boekenfeest op 3 juni
- de La-Ko-Sta op 21 april
en nog zo veel meer!

Koop een kip met korting

Kippen zijn mooie, nuttige dieren die leven brengen in je tuin. Bovendien verlossen ze je van slakken, onkruid en heel wat keukenafval. Als beloning krijg je bijna dagelijks verse eitjes. Van 1 april tot en met 15 mei 2018 geniet je van 1 euro korting bij de aankoop van een kip bij één van de deelnemende handelaars. Met de kortingsbon kan je maximum 3 bruine of zwarte legkippen kopen. Een gezin kan de bon slechts 1 keer gebruiken. Contacteer op voorhand de handelaar om je bestelling door te geven. Hou rekening met een mogelijke leveringstermijn van één of twee weken.

De kortingsbon en de deelnemende handelaars vind je terug op www.mirom.be/kippen. De bon is ook verkrijgbaar in het gemeentehuis en bij de deelnemende handelaars.

Online documenten opvragen via het thuisloket

Via de website kan je sinds kort heel wat documenten online opvragen, 24 uur op 24, 7 dagen op 7, gewoon van bij je thuis.  Aan de rechterkant op de homepagina vind je de knop "thuisloket" waarmee je allerlei attesten of uittreksels (woonst, leven, nationaliteit, samenstelling gezin, bevolkingsregister, strafregister, …) en aanvragen rechtstreeks aan het gemeentebestuur kan richten.  Om sommige documenten aan te vragen, moet je in het bezit zijn van je identiteitskaart, je pincode en een kaartlezer. Deze documenten worden automatisch verwerkt en zijn binnen een paar seconden digitaal beschikbaar. Hiervoor is er een koppeling met de online toepassing 'Mijn dossier' van de federale overheid waarmee je diverse attesten uit het Rijksregister kan downloaden. De attesten hebben dezelfde juridische waarde als de documenten die je meekrijgt in het gemeentehuis! Daarnaast biedt Mijn dossier de mogelijkheid om online een nieuwe pincode voor je identiteitskaart aan te vragen of op vrijwillige basis je contactgegevens (telefoon, email) te laten opnemen in je rijksregisterdossier zodat deze met je gemeentebestuur of andere overheidsdiensten kunnen gedeeld worden.   Andere documenten op het thuisloket worden door de juiste gemeentelijke dienst verwerkt en krijg je eerstdaags in je mailbox of in je brievenbus.   

Informatievergadering dorpskernvernieuwing fase 3 - INSCHRIJVEN

Het gemeentebestuur organiseert een infovergadering voor bewoners die

 • in de 3e fase van de dorpskernvernieuwing wonen (Zuidzijde Markt) of die
 • aan de fase wonen en voor wie de werken gevolgen zullen hebben voor de bereikbaarheid.

De vergadering gaat door op maandag 16 april 2018 om 19u00 in het gemeentehuis (Raadzaal, 1e verdiep). Woon je niet in deze zone, maar wens je toch aanwezig te zijn? Schrijf je dan gerust in, maar hou er rekening mee dat de infovergadering in hoofdzaak over fase 3 van de dorpskernvernieuwing gaat.

Om organisatorische redenen vragen we om in te schrijven via deze link.

Wens je op de hoogte te blijven van de werken in verband met de dorpskernvernieuwing? Schrijf je in voor de electronische nieuwsbrief via verlangemark@langemark-poelkapelle.be. Het gemeentebestuur heeft ook een Facebookpagina http://www.facebook.be/verlangemark waar je het verloop van de werken op de voet kan volgen. De plannen van de werken, kan je inkijken op de website van de gemeente http://www.langemark-poelkapelle.be/verlangemark

Erfgoeddag zondag 22 april - Bikschote

Op zondag 22 april gaat over heel Vlaanderen opnieuw Erfgoeddag door met als thema 'Kiezen'. Ook Langemark-Poelkapelle neemt terug deel aan dit evenement. Centrale plaats van afspraak: OC De Mariazaal, Bikschotestraat 107a in Bikschote, waar doorlopend van 13 u. tot 18 u. heel wat op het programma staat. De toegang is gratis. De vrijwilligers van 'LANGEMARK-POELKAPELLE verbeeldt' en Team Ontspannen van gemeente Langemark-Poelkapelle werken samen met Natuurpunt en CO7 om je volgend programma aan te bieden: 

Tentoonstelling
Traditioneel op Erfgoeddag zorgt de beeldbank voor een mooie tentoonstelling. In onze gemeente hebben we verschillende muziekverenigingen, academie voor muziek … Weet jij wat een Melodica is? Heb jij nog een plaat gekocht in het muziekwinkeltje bij Leon Hebben? Heb jij nog een plaat gekocht in het muziekwinkeltje bij Leon Hebben? Wellicht ken je Paul Bruna wel, maar al gehoord over de Dubeco's en de Sonny Boy's. Kom dit allemaal ontdekken tijdens de tentoonstelling in OC De Mariazaal in Bikschote.

Optreden Trio VierN XL
Trio VierN in het groot! Synoniem voor ambiance en amusement met volks erfgoed! Voor de gelegenheid brengen ze volksliedjes met de Snijdersbank. Weet je niet wat dat is? Kom het zeker bekijken in de Mariazaal. De leerlingen van de Academie Beeld in Langemark en een aantal bewoners van Woonzorgcentrum De Boomgaard hebben deze Snijdersbank gemaakt. Optredens om 15 u. en 17 u. 

Beeldbankcafé
Gezellig gelegenheidscafé: ruime keuze aan drank & stilaan legendarische zelfgebakken taarten en een heerlijk kopje koffie van de beeldbankmedewerkers!

Wandelen op Dag van de Aarde – Natuurgebied De Mote
22 april is niet alleen Erfgoeddag, maar ook Dag van de Aarde. Samen met CO7 gingen we op zoek waar erfgoed en natuur elkaar vinden. Zo kwamen we terecht bij Natuurpunt met het recent aangekocht natuurgebied De Mote. 
Het natuurgebied De Mote, een weiland van 2,83 ha gelegen t.h.v. de Bikschotestraat, ligt verscholen tussen de akkers. Tijdens de zomer van 2017 werden er natuurinrichtingswerken uitgevoerd om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor meer biodiversiteit. De oude 8-vormige walgracht werd in ere hersteld. Wat was zijn functie vroeger? Wie zijn de heren van Sint- Elooi en waar was de bijhorende kapel gelegen? Is er nog sprake van een opperhof en een neerhof?
Dit alles en nog veel meer kom je te weten tijdens de wandeling van een 7-tal kilometer. De lange wandellus vertrekt om 14 u. vanuit het OC en bezoekt De Mote, het Bosseltje en de Beeuwsaertmolen. Acht je het stappen niet haalbaar, kies voor de tocht met de huifkar. Let wel, je moet 500 m stappen om De Mote te bezoeken. Stapschoenen zijn een must!

Info en inschrijvingen:

Inschrijvingen voor de wandelingen en huifkartochten zijn noodzakelijk via mail : teamontspannen@langemark-poelkapelle.be of op 057 49 09 45.

Start wandeling met gids:

Te voet: 14u (7,5km - ca. 3uur)

Met de huifkar: 13u15 of om 15u15. (ca 2 uur) 

www.erfgoeddag.be. Nog vragen: contacteer Team Ontspannen

Organisatie:

Samenwerking tussen gemeente Langemark-Poelkapelle, 'LANGEMARK-POELKAPELLE verbeeldt', CO7 en Natuurpunt.

Stand van zaken wegenwerken Houthulstseweg

Zone 1: Landetbeek tot huisnummer 72
De betonnen kantstroken zijn gegoten tussen huisnummer 60 en huisnummer 72, alsook in de Wulverstraat.  De volgende stap is de aanleg van de fundering.  De aannemer is hiermee gestart op maandag 26/03.  Het aanbrengen van de onderlaag asfalt wordt voorzien op dinsdag 27/03 en woensdag 28/03.  Gedurende deze periode is er geen toegang mogelijk vanaf 06.30u tot ongeveer 20.00u.  De uitvoering is afhankelijk van weersomstandigheden en kan dus nog wijzigingen.  Na uitvoering zal de toegang weer verzekerd zijn.  Nadat de onderlaag asfalt aangebracht is, begint de verdere afwerking richting centrum Poelkapelle totdat de doorgang van de Landetbeek afgewerkt kan worden tot huisnummer 60.  Pas daarna zal er verder gewerkt worden vanaf huisnummer 72.

Zone 2: Huisnummer 100 tot rotonde
De DWA-leiding (vuilwaterafvoer) werd aangelegd van huisnummer 100 tot aan de rotonde.  Eerst worden de pare huisnummers afgekoppeld op de vuilwaterafvoer en pas daarna wordt de regenwaterafvoer erboven aangelegd (RWA).  Dit gebeurt in deze volgorde omdat de RWA-buis anders in de weg zit om de overkoppelingen te realiseren. 
Nadat beide afwateringen aangelegd en overgekoppeld zijn, wordt de rijweg aangelegd in een degelijke tijdelijke steenslagverharding omdat de nutsmaatschappijen dan aan het werk moeten voor de aanleg van de nieuwe nutsleidingen met daaraan gekoppelde overschakelingen naar de woningen.  Nadat de nutsmaatschappijen klaar zijn, zal overgegaan worden tot afwerking van de ovenbouw.  Deze weg moet toegankelijk zijn om de verdere stap te kunnen zetten van huisnummer 100 richting Vrijbosroute.

Vragen?  Aarzel niet om contact op te nemen met de werfleiders (witte helm) ter plaatse of via het nummer 058/23.66.06 (Norré-Behaegel) of met de milieudienst (057/49.09.30).
Wenst u per mail op de hoogte gehouden te worden, dan informeren we u graag via een digitale nieuwsbrief.  Stuur een berichtje met uw emailadres naar info@langemark-poelkapelle.be met de vermelding "Houthulstseweg".

Afvalophaling in de Houthulstseweg

Tijdens de wegenwerken in de Houthulstseweg zijn er 2 afvalverzamelpunten voor de bewoners van deze straat:
- rotonde Houthulstseweg - Klerkenstraat - Stadensteenweg
- kruispunt Houthulstseweg - Schreiboomstraat - Poperingestraat

Bewoners kunnen het ophaalpunt gebruiken vanaf 19.00u de dag voor de ophaling en niet vroeger. Enkel het afval dat in de betreffende week wordt opgehaald door de huisvuilwagen mag er geplaatst worden, dus afhankelijk van de ophaling
- ofwel restafval en PMD
- ofwel restafval en papier en karton
- ofwel enkel restafval.
Raadpleeg de ophaalkalender.
Indien er afval vroeger geplaatst wordt, is dit gelijkgesteld met sluikstorten.

Vacatures nachtzorgkundige en nachtverpleegkundige

Woonzorgcentrum De Boomgaard is dringend op zoek naar 2 nieuwe collega's!

NACHTZORGKUNDIGE voor 19 uur per week in contractueel verband vervangingscontract voor een periode van één jaar.
Samen met een verpleegkundige sta je in voor de permanentie tijdens de nacht.
We zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker die vrij snel kan starten.
Je wordt betaald volgens de graad C1-C2. Weekendwerk is vereist.
Wij bieden je een vervangingscontract aan voor de periode van één jaar.
Plaats tewerkstelling: WZC De Boomgaard, OCMW Langemark-Poelkapelle
>> Ben jij de collega die we zoeken en beschik je over deze competenties: samenwerken, inlevingsvermogen, mondeling communiceren, zelfstandig werken, flexibiliteit, kwaliteitsvol werken, veilig werken, ordelijk werken, integriteit, zelfontwikkeling?
Stuur dan je sollicitatiebrief en CV naar personeelsdienst@langemark-poelkapelle.be.

NACHTVERPLEEGKUNDIGE voor 19 uur per week in contractueel verband vervangingscontract voor een periode van zes maanden.
Je zorgt voor een goede planning, uitvoering en evaluatie van de totale zorg aan de bewoner in een respectvol, huiselijk kader.
Je voorziet in de verpleegkundige permanentie tijdens de nacht.
Je beschikt over volgende competenties:

 • samenwerken
 • inlevingsvermogen
 • zelfstandig werken
 • probleemoplossend werken
 • besluitvaardigheid
 • flexibiliteit
 • kwaliteitsvol werken
 • veilig werken
 • loyale inzet
 • integriteit
 • zelfontwikkeling.

Je wordt betaald volgens de graad C3-C4. Weekendwerk is vereist.
Je kunt je vrijmaken vanaf 1 mei 2018.
Wij bieden je een vervangingscontract aan voor de periode van 1 mei 2018 tot 31 oktober 2018.
Plaats tewerkstelling: WZC De Boomgaard, OCMW Langemark-Poelkapelle
>> Interesse? Stuur je sollicitatiebrief, curriculum vitae, diploma en bewijs van goed gedrag en zeden naar : Woonzorgcentrum De Boomgaard, Lekkerboterstraat 1, 8920 Langemark-Poelkapelle of per mail personeelsdienst@langemark-poelkapelle.be

Mobiele verkeerslichten in de Klerkenstraat – Verkeerslichten aan kruispunt tijdelijk uitgeschakeld

Vanaf morgen zullen mobiele verkeerslichten het verkeer regelen aan de werken van de nutsmaatschappijen in de Klerkenstraat (tussen Lindenlaan en Markt). Om de hinder te beperken zijn de verkeerslichten aan het kruispunt Klerkenstraat/Poelkapellestraat daarom tijdelijk uitgeschakeld. Daar geldt voorrang van rechts. (We werken op deze manier om geen extra omleidingen te moeten voorzien.)

De situatie aan het kruispunt wordt nauwlettend in het oog gehouden. Als we merken dat het uitschakelen voor problemen zorgt, worden de lichten terug ingeschakeld. De werken in de Klerkenstraat zullen een 10-tal weken in beslag nemen.

In de Vijverstraat (waar de werken aan de gang zijn) wordt de laatste woning aangesloten op de nieuwe riolering en worden de voorbereidingen getroffen voor het aanleggen van de bovenbouw. Ook in de Statiestraat zijn heel wat aansluitingen klaar (vanaf de rotonde tot aan de Vijverstraat).

Aan de Statiestraat 27 (vroegere winkel Vermeersch) tot aan de hoek van de Zwijnemarkt wordt verder gewerkt aan de riolering. De aannemer is bijna klaar met het aanleggen van de DWA-leiding, dit is de droogweerafvoer, riolering die afvalwater verzamelt en transporteert naar de zuiveringsinstallatie. Na het plaatsen van een T-koppeling aan de dwarsing met de Kasteelstraat, wordt de RWA-leiding gelegd die het regenwater afvoert naar grachten en waterlopen.

Na afwerking van de riolering wordt eerst de bovenbouw afgewerkt vooraleer verder te gaan richting markt.

Infoavond Brandweer Westhoek zkt. vrijwilligers (m/v)

Een hart voor hulpverlening? Dan ben je misschien wel meer brandweer dan je denkt en is vrijwilliger bij de brandweer wel iets voor jou. Want Brandweer Westhoek zoekt jou! Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, maar wel gemotiveerde mensen die graag helpen waar ze kunnen. In een team dat voor elkaar door het vuur gaat.

Om je kandidaat te stellen als brandweervrijwilliger, behaal je eerst het federaal geschiktheidsattest (FGA). In West-Vlaanderen organiseert brandweerschool WOBRA uit Zedelgem deze proeven, die volgende omvatten:

 •  cognitieve proef: peiling naar je algemene en parate kennis
 •  handvaardigheids- en fysieke proef: indien geslaagd voor de cognitieve proef

Kom naar de infoavond voor meer details!

 • maandag 26 maart 2018, om 19u30 – Westouter
 • donderdag 12 april 2018, om 20u00 – Veurne (Gegroepeerde infoavond voor de gemeenten: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Oostduinkerke en Veurne)
 • maandag 16 april 2018, om 19u30 – Ieper
 • dinsdag 17 april 2018, om 20u – Diksmuide (Gegroepeerde infoavond voor de gemeenten: Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark en Leke)
 • vrijdag 20 april 2018, om 20u00 – Langemark-Poelkapelle
 • vrijdag 20 april 2018, om 20u00 – Zonnebeke
 • vrijdag 20 april 2018, om 20u00 – Poperinge

Inschrijven voor deze infoavond kan hier.

Veiligheidsmonitor in onze gemeente

De Veiligheidsmonitor is een bevolkingsbevraging over verschillende veiligheidsthema's.  Via dit kanaal wordt u als burger bevraagd over uw onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, preventie, het slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden.  Het initiatief wordt georganiseerd door de politie in samenwerking met FOD Binnenlandse Zaken en de lokale besturen. 

De verzamelde informatie bevat waardevolle indicatoren voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van uw gemeente/stad. Wij vragen u dan ook om deze Veiligheidsmonitor gunstig te onthalen en de nodige tijd te nemen om de vragen van de enquête te beantwoorden. Uw medewerking is dus van groot belang. Deelnemen kan eenvoudig, online via internet of via een vragenlijst op papier. Uw antwoorden worden volledig anoniem verwerkt.

Praktisch gezien zullen de verschillende vragenlijsten betreffende de Veiligheidsmonitor vanaf half maart van dit jaar worden verspreid. De personen die via een statistische toevalssteekproef worden geselecteerd zullen de enquête in de bus krijgen. De resultaten worden begin 2019 verwacht zodat deze kunnen worden opgenomen in de verschillende beleidsplannen.

Alvast dank voor uw participatie ! Indien je niet geabonneerd wenst te blijven op deze nieuwsbrief, kan u zich hiervoor uitschrijven. Klik hier om je uit te schrijven.