Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 11 april 2018

DISCUSSIE. Moeten alle snelwegparkings nu extra beveiling krijgen?

DISCUSSIE. Moeten alle snelwegparkings nu extra beveiling krijgen?
Op de snelwegparking van Postel (Mol) langs de E34 zijn in de nacht van maandag op dinsdag 27 illegalen, zo goed als zeker 'transmigranten', ontdekt in een of meerdere vrachtwagens. Onder hen enkele zeer jonge kinderen. Ook in Mechelen-Noord zijn tien Eritreeërs ontdekt die uit een vrachtwagen...
Lees verder

Overheid moet cafébaas vijf jaar na treinramp nog 7.000 euro
Vijf jaar na de treinramp in Wetteren wacht Maxim Schnieders nog steeds op 7.000 euro. Zijn toenmalige café Den Artiest diende als crisiscentrum voor de hulpverleners. "Dag en nacht hebben we drank en eten geserveerd, maar het grootste deel van de factuur is nog steeds niet betaald."
Lees verder

De Lijn lanceert 'mobiele maandag': "Eén dag per week niét met de auto naar het werk"
Iedereen vindt dat het mobiliteitsprobleem steeds erger wordt, maar nog veel te weinig mensen zien zichzelf verantwoordelijk voor de files. Met de campagne 'Mobiele Maandag' wil De Lijn mensen aansporen om kritisch na te denken over hun verplaatsingsgewoontes, en minstens één dag per week te kiezen...
Lees verder

Aantal initiatieven om partij Islam te verbieden, neemt toe
Het aantal aangekondigde initiatieven om de partij Islam te verbieden en te beletten campagne te voeren, neemt de laatste dagen toe. Het laatste in de rij is het voornemen van het Bergense gemeenteraadslid Georges-Louis Bouchez (MR). In de kranten van SudPresse kondigt de lijsttrekker van "Mons en...
Lees verder

Vader van Nick (15): "Mijn zoon is waarschijnlijk doodgereden, verplaatst en daarna beroofd om ons te misleiden"
De 15-jarige Nick, die zondagavond dood werd aangetroffen in Grimbergen, zou het slachtoffer zijn van een aanrijding met vluchtmisdrijf. Dat zegt zijn vader aan VRT NWS. Het parket zou de ouders dinsdagnamiddag ingelicht hebben over de doodsoorzaak van hun zoon. Het parket wil dit alsnog niet...
Lees verder

Mogelijk nationale staking bij Lidl
Er dreigt een nationale staking in alle filialen van warenhuisketen Lidl. Dat meldt de vakbond LBC-NVK dinsdag na urenlang overleg met de directie. De onderhandelingen leverden niets op, dus dient de vakbond een stakingsaanzegging in.
Lees verder

KMI waarschuwt voor code geel vanavond: "Plaatselijk intense regen en onweer"
Daar is de lente, zo dachten we. Daar is het onweer, zo meldt het KMI. Dinsdagavond zal er immers over heel Vlaanderen sprake zijn van plaatselijke intense regen- en onweersbuien. Vanaf 20 uur alarmeren zij voor een 'code geel'.
Lees verder

Nieuwe Beneluxtrein staat twee uur en 30 minuten stil
De Beneluxtrein arriveerde maandag nog maar voor het eerst in Antwerpen. Dinsdagavond stond de trein al meer dan twee uur stil met zo'n 300 reizigers aan boord wegens een technisch defect.
Lees verder

Opnieuw problemen met app Argenta
Argenta kampte dinsdagavond opnieuw met problemen met zijn app en internetbankieren. Klanten konden een tijdlang niet inloggen door een storing.
Lees verder

Belg wint 17 miljoen euro met EuroMillions
Een Belg heeft bij de EurMillions-trekking van dinsdag 17 miljoen euro gewonnen. Dat meldt een woordvoerder van de Nationale Loterij dinsdagavond. Dat bedrag krijgt hij in ruil voor vijf winnende nummers en twee winnende sterren.
Lees verder

Roundup verkopen mag straks niet meer
Nog deze lente komt er een verbod op de verkoop van onkruidverdelgers met daarin glyfosaat, vooral bekend onder de merknaam Round­up. Dat schrijven de kranten van Sudpresse. Het verbod geldt alleen voor de verkoop aan particulieren, niet aan landbouwers en tuinaan­nemers.
Lees verder

Nergens zo weinig kunst op school als bij ons
Muziek maken, tekenen, acteren, filmpjes monteren, expressief bewegen. Al die dingen zouden jongeren in het middelbaar moeten leren. Dat vindt Muzes, de vereniging van kunstleerkrachten. Maar in Vlaanderen gaat amper aandacht naar kunstonderwijs in het middelbaar.
Lees verder

File? Niet mijn fout! 74 procent van de Vlamingen vindt dat anderen schuldig zijn aan aanschuiven
Drie op de vier Vlamingen vinden dat niet zij, maar "de anderen" verantwoordelijk zijn voor het fileprobleem. Tegelijkertijd vindt 93% dat er dringend oplossingen moeten komen voor de files. Dat blijkt uit een bevraging die De Lijn liet doen bij duizend mensen.
Lees verder

Zaak Nick Ulser: Alles wijst op vluchtmisdrijf. Of was het toch een sprong of overval?
"Mijn zoon is zondag gestorven nadat hij door een auto is aangereden". Dat is voor de vader van Nick Ulser (15) de meest voor de hand liggende verklaring, nadat speurders hem de resultaten van de autopsie hadden uitgelegd. Maar wáár zijn zoon werd aangereden en door wie: dat weten de speurders niet.
Lees verder

Doodschieten of niet? Bambicrisis verdeelt hele gemeente
Het Limburgse Houthalen-Helchteren zit in een 'bambicrisis' nu er vijftien tamme damherten zijn losgebroken. Het Agentschap Natuur en Bos wil af van de dieren omdat ze een gevaar zijn voor het verkeer. Desnoods met de kogel. Maar daar moeten het gemeentebestuur en de inwoners niets van weten.
Lees verder

Meer kandidaat-pleegouders, maar wie gaat ze opleiden?
Het aantal pleeggezinnen in de provincie Antwerpen zit in de lift. In 2017 begonnen 117 gezinnen een traject. Dat is een toename van 11,5% tegenover 2016. Maar de grotere interesse heeft ook een keerzijde, want de kandidaat-pleeggezinnen moeten langer wachten voor ze aan een traject kunnen beginnen.
Lees verder

Fietsveiligheid primeert op de wet: "Vecht fietsboetes aan bij de rechtbank"
De wet overtreden om als fietser veiliger door het verkeer te rijden? Verkeersdeskundigen Johan De Mol en Dirk Lauwers vinden dat geen probleem. De zoon van Johan De Mol kreeg een boete omdat hij tegen de richting reed om vier gevaarlijke kruispunten te vermijden. "Tegen de wet, maar wel veiliger....
Lees verder

Privacycommissie gekant tegen vingerafdrukken op identiteitskaart
De Privacycommissie heeft een ongunstig advies gegeven over het toevoegen van vingerafdrukken aan identiteitskaarten. De federale regering wil de maatregel vanaf volgend jaar invoeren, maar de commissie schiet het voorontwerp van wet af wegens "overmatig" en "niet conform de privacywet". Dat...
Lees verder

Zeven websites Vlaamse overheid maken gebruik van omstreden Facebook-pixel
Zeven websites van Vlaamse overheidsinstellingen maken gebruik van de omstreden Facebook-pixel. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van Katia Segers (SP.A), waarover De Standaard woensdag bericht. Facebook werd door de Brusselse...
Lees verder

DISCUSSIE. Wet overtreden als het veiliger is? "Burgerlijke ongehoorzaamheid niet de oplossing"
Vias, het voormalige Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid, is niet te spreken over de oproep van verkeersdeskundige Johan De Mol (UGent) om verkeersboetes aan te vechten als die gemaakt zijn omdat het veiliger was om de wet te overtreden. "Burgerlijke ongehoorzaamheid is niet de...
Lees verder