Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 10 april 2018

De kracht van de referentie

De kracht van de referentie
Referral recruitment, waarbij medewerkers zelf collega's voorstellen voor een job, is een erg krachtig instrument. Maar tegelijk is het allesbehalve simpel. "Je moet een duidelijke en transparante procedure bieden."
Lees verder

Facebook zet opnieuw databedrijf op zwarte lijst

Na Cambridge Analytica is opnieuw een databedrijf in opspraak gekomen. Facebook onderzoekt Cubeyou, na berichten dat het Amerikaanse marketingbureau gebruikersinformatie van Facebook niet correct zou hebben gebruikt. In afwachting van de resultaten zet Facebook Cubeyou op zijn zwarte lijst.

Lees verder

Taxshift kost gemeenten 200 miljoen euro
De Vlaamse gemeenten lopen vanaf 2020 zo'n 200 miljoen euro belastinginkomsten mis door de taxshift.
Lees verder

Europa gaat ruimteschroot harpoeneren

Een Europese satelliet die de voorbije week is gelanceerd, zal testen of de groeiende hoeveelheid afval in de ruimte kan worden aangepakt met technologie uit de tijd van de Romeinen: netten en harpoenen.

Lees verder

Zweedse mannen zijn de beste curlingers ter wereld

De Zweedse curlingmannen hebben in Las Vegas de wereldtitel veroverd. Onder leiding van skip Niklas Edin waren de Zweden met 7-3 te sterk voor het team van Canada. Voor Edin, 32, was het de derde keer (na 2013 en 2015) dat hij met zijn land wereldkampioen werd.

Lees verder

Twee maanden voor WK moet bondscoach opkrassen bij Japan

Vahid Halilhodzic zal niet met Japan naar het WK trekken. De 65-jarige Bosniër kreeg na enkele tegenvallende resultaten zijn ontslag en werd vervangen door de Japanner Akira Nishino.

Lees verder

NBA. Rookie leidt Utah met geweldige match naar de play-offs, Philadelphia blijft maar winnen

De Utah Jazz hebben zich verzekerd van een plaats in de play-offs van de NBA. Het team uit Salt Lake City deed dat door zondagavond met 97-112 van de LA Lakers te winnen.

Lees verder

David Goffin blijft tiende op amper gewijzigde ATP-ranking, ook Elise Mertens houdt stand

Afgelopen week stonden er door de Davis Cup geen ATP-toernooien op de kalender. Daardoor zijn er maandag amper verschuivingen in het nieuwe klassement.

Lees verder

Slimste Mens-rabbijn lonkt naar CD&V

De bekende Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky zou straks een extra troef kunnen worden op de CD&V-lijst in Antwerpen. 'Iedereen is welkom, maar over een specifieke plaats is nog niet gesproken', klinkt het bij lijsttrekker Kris Peeters.

Lees verder

UCI-commissaris: 'Kritiek dat koers doorging, is goedkoop'

De wielerwereld is in rouw na het overleden van Michael Goolaerts. Volgens Sven Nys was het stilleggen van de wedstrijd moeilijk. 'Dit is anders dan een voetbalwedstrijd', reageert hij op Radio 1. UCI-commissaris Philippe Mariën heeft het in Het Nieuwsblad over 'goedkope kritiek'.

Lees verder

Bombardement op militaire basis in Syrië maakt 14 doden

De luchtaanval op een militaire basis van het Syrische regime in Homs, in het centrum van het land, heeft maandag aan minstens veertien Syrische militairen en hun medestanders het leven gekost. Dat zegt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De Verenigde Staten ontkennen elke betrokkenheid.

Lees verder

Rouwregister voor Michael Goolaerts in gemeentehuis van Heist-op-den-Berg

De gemeente Heist-op-den-Berg legt maandag een rouwregister aan voor de zondagavond in een ziekenhuis in Rijsel overleden wielrenner Michael Goolaerts (23), die ten val kwam tijdens Parijs-Roubaix en een hartstilstand kreeg. Goolaerts woonde in de Heistse deelgemeente Hallaar. Het rouwregister komt volgens het gemeentebestuur in het gemeentehuis te liggen tijdens de openingsuren daarvan.

Lees verder

Chinezen blazen gigantische ijsmassa de lucht in
In het noordoosten van China is de bevroren Heilongjiang-rivier helemaal de lucht in geblazen. De ijsmassa vormde een gevaar voor de omwonenden.
Lees verder

Automobilisten komen goed weg nadat rotsen plots op voertuigen vallen
In het Chinese Chongqing zijn enkele automobilisten zaterdag opgeschrikt door een heleboel rotsen. De stenen vielen om onduidelijke reden naar beneden en kwamen op twee voertuigen terecht die op dat moment op een snelweg reden.
Lees verder

GaGa, Oh la-la: bij welke nummers horen deze looks van Lady Gaga?
'Walk walk fashion baby': Lady Gaga bracht tien jaar geleden haar eerste album uit, en entertaint haar Little Monsters sindsdien met ra ra-ah-ah-ah-re looks. Kunt u de outfits linken aan de juiste single? Doe de test.
Lees verder

Marieke Vervoort: 'Ik kan dit niet meer volhouden'

Het gaat niet goed met voormalig rolstoelatlete Marieke Vervoort. In een aangrijpende video op haar Facebookpagina laat de 38-jarige weten dat ze de pijn 'niet meer kan volhouden'. Ze deelt ook een inspirerende boodschap.

Lees verder

Aantal woningrenovaties daalt met 19 procent

Vorig jaar werden in Vlaanderen amper 12.837 vergunningen afgeleverd voor een grondige woningrenovatie. Dat is het laagste aantal sinds 1997.

Lees verder

Bijna 32.000 nieuwe Belgen in 2016

In 2016 hebben 31.935 mensen de Belgische nationaliteit verworven. Dat zijn er 18 procent meer dan in 2015, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Lees verder

Pierre Gasly tijdens GP van Bahrein verkozen tot 'Driver of The Day'
De Fransman Pierre Gasly is tijdens de GP van Bahrein verkozen tot 'Driver of The Day'.
Lees verder

Onbekende Vlamingen doen belofte in nieuwe snelheidscampagne

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Vlaamse regering starten maandag met een nieuwe campagne 'Beloofd' tegen snelheid in het verkeer. De 'modellen' op de affiches zijn onbekende Vlamingen.

Lees verder

Profvoetballer El Ghanassy opnieuw veroordeeld: zware boete, rijverbod en Porsche kwijt

De politierechtbank heeft Yassine El Ghanassy opnieuw veroordeeld. De profvoetballer krijgt een zware boete en een rijverbod. Hij speelt ook voor de tweede keer zijn Porsche kwijt.

Lees verder

'Die rode lijn zou eigenlijk ergens anders moeten liggen'
In het Syrische Douma zou afgelopen weekend opnieuw een chemische aanval zijn uitgevoerd. Daarmee wordt de rode lijn opnieuw overschreden. Maar hoe relevant is die lijn eigenlijk? Kama voorspelt het.
Lees verder

'Orbán zal Hongaren stabiliteit en welvaart blijven brengen'
De Hongaarse premier Victor Orbán krijgt rechts-conservatieve Europese felicitaties voor zijn overwinning bij 's lands parlementsverkiezingen. 'Onaanvaardbaar', vinden de Europese groenen.
Lees verder

Daar is de lente, daar is het vuil

De terrassen in de Gentse binnenstad zaten zaterdag afgeladen vol, met dank aan het eerste lenteweer. Met de tienduizenden zonnekloppers kwam het afval. Vuilnisbakken zaten vol, mensen lieten hun afval op straat achter en Ivago kreeg de troep niet snel genoeg opgeruimd.

Lees verder

Oudste man van België is niet meer: Gustavus werd 106

Gustavus 'Staf' Leclercq, de oudste man van België, is overleden. De man uit De Haan zou op 2 juli 107 jaar geworden zijn. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Lees verder

'Eerste klap hebben we in groep verwerkt'

Het plotse verlies van Michael Goolaerts is zwaar aangekomen bij zijn team Veranda's Willems-Crelan. Of zijn ploeg aan de Brabantse Pijl zal deelnemen, is nog niet uitgemaakt. Een van de komende dagen zal in Frankrijk een autopsie worden uitgevoerd op het lichaam van Goolaerts.

Lees verder

Zo komt u te weten of uw gegevens door Facebook misbruikt zijn

Facebookgebruikers van wie de gegevens mogelijk terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica zullen maandag vanaf 18.00 uur op de hoogte gesteld worden via een melding bovenaan hun Facebook-feed. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn.

Lees verder

Radja Nainggolan weigert handdoek te werpen in Champions League: "We kunnen Barcelona nog pijn doen"

AS Roma speelt dinsdag de return van de kwartfinales van de Champions League tegen Barcelona. De Italianen staan voor een haast onmogelijke opdracht, na de 4-1 winst van Barça in de heenwedstrijd. "Maar we moeten geloven dat we Barcelona nog pijn kunnen doen", blikte Radja Nainggolan, die opnieuw inzetbaar is, maandag op een persconferentie vooruit.

Lees verder

Russisch aluminiumbedrijf crasht op beurs na Amerikaanse sancties

Het Russische bedrijf Rusal, een van de belangrijke aluminiumproducenten ter wereld, heeft maandag zowat de helft van zijn beurswaarde in rook zien opgaan.

Lees verder

Afbraak silo loopt niet zoals gepland
In het Deense Vordingborg is de afbraak van een silo bijna fataal afgelopen. De silo viel niet naar de kant verwacht werd en raakte een bibliotheek.
Lees verder

'Er was nog een sprankel hoop'

'Als ik de directie van Parijs-Roubaix was geweest, dan zou ik de ceremonie na de koers zeer sober hebben gehouden', zegt VRT-wielercommentator Michel Wuyts na het overlijden van renner Michael Goolaerts.

Lees verder

Levi's sleept modelabel Kenzo voor rechter

Een Amerikaanse rechter mag zich straks buigen over een klein rood labeltje, en of dat iemand toebehoort. Op vraag van Levi's, de grootste jeansproducent ter wereld.

Lees verder

Straks de blauwe hyacinten, nu al de witte bosanemonen
Op de paarse boshyacinten is het nog even wachten in het Hallerbos, in afwachting zorgen de bosanemonen al voor bloemenspektakel.
Lees verder

Orban en extreemrechts, één strijd

De overtuigende overwinning van Viktor Orban in Hongarije dreigt een snel compromis in de EU over migratie moeilijker te maken.

Lees verder

Fernando Torres neemt na dit seizoen afscheid van Atlético: "Een legende"

Fernando Torres verlaat Atlético Madrid aan het einde van het seizoen. Dat heeft de 34-jarige aanvaller maandag bekendgemaakt tijdens een sponsorevent van de club. Torres speelde in totaal tien jaar in het eerste elftal van het Madrileense team.

Lees verder

Waarom Viktor Orban zo ontzettend populair is
Viktor Orban heeft de Hongaarse verkiezingen met een verpletterende meerderheid gewonnen. Zijn Fidesz-partij haalt ruim 48 procent, en zo kan hij opnieuw regeren met een tweederdemeerderheid. Buitenlandjournalist Dominique Minten geeft drie verklaringen voor zijn enorme populariteit.
Lees verder

Wat als u per ongeluk een Broodthaers molesteert?

Bij een iets te enthousiast museumbezoek hebt u per ongeluk een meesterwerk vernield. Zit u nu voor de rest van uw leven in de (financiële) penarie?

Lees verder

Stromae keert stap voor stap terug naar de muziek

Stromae brengt deze maand nog eens een nieuw nummer uit. Maar zoals de vorige keer is 'Defiler' gelinkt aan een collectie van zijn modemerk Mosaert. Stilaan lonkt de muziek weer, blijkt uit een televisie-interview.

Lees verder

De laatste aflevering van Blind Getrouwd

Hoe het eindigt voor de stelletjes van Blind Getrouwd komen we vandaag te weten. Geen fan? Dan kan u genieten van een oude Parijs-Roubaix of twee moordende broers.

Lees verder

'Lentesmog' door grote hoeveelheid secundair fijn stof in de lucht

De fijnstofconcentraties in België en de omliggende landen zijn momenteel relatief hoog.

Lees verder

Marc Coucke haalt nu ook clubarts KV Oostende naar medische staf van Anderlecht

Sportarts Chris Goossens gaat met onmiddellijke ingang aan de slag bij RSC Anderlecht. Dat meldt de club op zijn website.

Lees verder

Boer reageert na klachten Chris Dusauchoit

Boer Theo Scherens heeft voor het eerst gereageerd op de klachten van televisiepresentator Chris Dusauchoit op Radio 2. Dusauchoit schreef op Twitter dat hij geurhinder en andere overlast ondervond door de activiteiten van de boerderij. Scherens weerlegt zijn klachten.

Lees verder

Bill Cosby belaagd door topless actievoerder
In de VS is een proces gestart tegen komiek Bill Cosby. De start van de eerste protestdag werd verstoord door een topless activiste. Cosby staat terecht voor seksueel misbruik.
Lees verder

Waarschuwen berichtjes ons binnenkort voor gevaarlijke verkeerssituaties?

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) afhangt, zullen autobestuurders binnenkort voor veel meer verkeerssituaties gewaarschuwd worden in hun wagen. Dat schrijft Het Nieuwsblad maandag. 'Als het maar niet via een tekstbericht is', zegt Vias Institute.

Lees verder

Zulte Waregem versterkt zich met Nederlandse middenvelder

Zulte Waregem heeft zich versterkt met de middenvelder Hicham Faik. De 26-jarige Nederlander van Marokkaanse origine komt over van Excelsior Rotterdam, waar zijn contract na dit seizoen afloopt. Bij Essevee tekende hij voor drie jaar.

Lees verder

Op hol geslagen trein rijdt berg af zonder motor
In India is een trein op een helling losgeslagen. De boordevolle trein was niet goed vastgezet en reed over een afstand van vijftien kilometer naar beneden.
Lees verder

Manager Goolaerts verloor eerder ook Rob Goris en Wouter Weylandt: "Dit komt hard aan"

Jef Van den Bosch was de manager van Michael Goolaerts, de Belgische renner die zondag overleed na Parijs-Roubaix. Eerder verloor hij ook al Wouter Weylandt en Rob Goris. "Ik zal Michael onthouden als iemand die altijd een stralende glimlach op zijn gezicht had", reageerde hij.

Lees verder

Speurders staan voor mysterie: jongen (15) dood aangetroffen op straat in Grimbergen

Het gerecht onderzoekt de mysterieuze dood van een tiener in Grimbergen: een 15-jarige jongen werd zondagavond dood aangetroffen op straat. Dokters zagen geen tekenen van geweld, die de dood van N.U. kunnen verklaren. Dat bevestig het gerecht aan Het Nieuwsblad.

Lees verder

Wout van Aert schrijft emotionele brief aan zijn overleden kameraad en schrapt reis om uitvaart bij te kunnen wonen

Wout van Aert heeft middels een emotionele brief brief afscheid genomen van Michael Goolaerts, zijn ploegmaat/kameraad die zondag tijdens Parijs-Roubaix overleed, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. Van Aert en Goolaerts zijn streek- en leeftijdsgenoten. Voor de wereldkampioen veldrijden komt het verlies hard aan.

Lees verder

Zuckerberg: 'Facebook heeft fouten gemaakt, het moet beter'

Marc Zuckerberg, ceo van Facebook, geeft toe in een post op zijn sociale netwerksite dat zijn bedrijf fouten heeft gemaakt. Hij zal investeren in de beveiliging van gegevens, om gelijkaardige fouten in de toekomst te voorkomen.

Lees verder

Tandarts (48) misbruikt patiëntes terwijl ze verdoofd zijn

De correctionele rechtbank van Brussel heeft een 48-jarige tandarts uit Ganshoren maandag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, deels met uitstel, voor seksueel misbruik van drie patiëntes in 2012 en 2013. De man is momenteel nog steeds actief.

Lees verder

Jupiler Pro League - Standard-verdediger aanvaardt schorsing twee matchen, Kortrijk gaat in beroep

Standard-verdediger Christian Luyindama is door het bondsparket van de KBVB geschorst voor drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. De club gaat niet in beroep.

Lees verder

Puigdemont blijft voorlopig in Berlijn

Carles Puigdemont zal voorlopig in Berlijn verblijven, zolang het Duitse gerecht hem nodig heeft. De voormalige Catalaanse minister-president is erin geslaagd de voorwaarden van zijn vrijlating te verzachten, aldus ambtenaren van de Duitse justitie.

Lees verder

Tientallen schoolkinderen komen om bij busongeluk in India

Bij een ongeval met een schoolbus in India zijn maandag dertig mensen om het leven gekomen, onder wie 27 kinderen. De boos slipte van een bergkam en viel in een dertig meter diepe kloof.

Lees verder

Belg komt om het leven bij ongeval met toeristenbus in Malta

Bij een ongeval met een sightseeing bus in Malta zijn maandag twee mensen om het leven gekomen, onder wie een Belg. Dat heeft de Maltese minister van Volksgezondheid, Chris Fearne, gezegd, schrijft de Times of Malta. Het zou gaan om een man van 62 jaar.

Lees verder

Hond die baasjes doodbeet, blijft misschien toch leven

Chico beet vorige week zijn baasjes dood in een flat in het Duitse Hannover. De hond zou een spuitje krijgen, maar na hevig protest gaat die beslissing misschien niet door.

Lees verder

Michael Goolaerts onderging in november nog een volledige screening

De zondag overleden renner Michael Goolaerts onderging voor de start van het wielerseizoen de gebruikelijke medische testen. "In november onderging hij nog een volledige screening, zoals dat jaarlijks het geval is in het peloton", vernam Belga uit goede bron. "Er stelden zich toen geen problemen en Michael kreeg groen licht om gewoon te koersen."

Lees verder

Witte Huis: 'Gifgasaanval kon enkel met hulp van Syrië en Iran'

'Het Syrische regime van president Bashar al-Assad kan enkel een gifgasaanval hebben uitgevoerd in het Syrische stadje Douma met de hulp van bondgenoten Syrië en Iran.' Dat heeft Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders maandag gezegd.

Lees verder

Dat was het dan: deze koppels zijn nu nog samen na opnames van 'Blind Getrouwd'

60 procent. Dat is de definitieve slaagkans van het derde seizoen van 'Blind Getrouwd'. Toon en Frie en Tim en Esther wandelen op roze wolkjes en gaan door het leven als verliefde getrouwde koppels, maar ook Lieve en Aljosja zetten dapper voort. Dat kregen we te zien in de laatste aflevering van dit seizoen.

Lees verder

FBI valt binnen bij advocaat van Trump

De FBI heeft een huiszoeking uitgevoerd in de kantoren van Michael Cohen, één van de vaste advocaten en vertrouweling van president Trump. Dat meldt The New York Times. De huiszoekingen zouden kaderen in de zaak rond Stormy Daniels.

Lees verder

EK volley U18: Belgen gaan kansloos onderuit tegen sterke Italianen

Na vlotte zeges tegen Frankrijk (3-1) en Oekraïne (3-0) hebben de Belgen in het Slovaakse Puchov zelf een zware 3-0 nederlaag moeten slikken tegen Italië op het EK volleybal voor jongens tot 18 jaar. De setstanden waren 25-18, 25-23 en 25-18.

Lees verder

Regen jaagt Van Uytvanck van de baan, wedstrijden Mertens en Flipkens uitgesteld in Lugano

Het WTA-toernooi in het Zwitserse Lugano (250.000 dollar) werd maandag door regen verstoord. Onder meer de wedstrijd van Alison Van Uytvanck (WTA-51) tegen de Française Océane Dodin (WTA-93) werd stopgezet. Van Uytvanck staat in de eerste set een break voor. Bij 5-4 mag ze dinsdag voor de set serveren.

Lees verder

'Grijze stem' speelt in veel gemeenten bepalende rol
Het gewicht van de 'grijze' 60-plus-stemmen neemt fors toe. Tegen 2030 vallen vier op de tien kiezers in die categorie. Aan de Kust zelfs de helft.
Lees verder

Hoe kan ik de dubbele belasting op mijn Franse aandelen recupereren?

Lees verder

Bewolkt met kans op buien

Dinsdagochtend is het in het westen nog tijdelijk grijs en nevelig met kans op wat lichte regen. Op de meeste plaatsen is het echter droog en gedeeltelijk bewolkt.

Lees verder

Parkwachters Virunga en priester vermoord in Noord-Kivu

Het geweld laait weer op in de Congolese provincie Noord-Kivu.

Lees verder

'Betonstop dreigt woonstop te worden'
De bouwsector vreest dat de heffing op soepelere bouwnormen een rem zet op de geplande betonstop en ze particuliere eigenaars veel geld kost. Juridische stappen worden voorbereid.
Lees verder

Café krijgt factuur van 7.000 euro pas vijf jaar na treinramp betaald

4 mei 2013, omstreeks 3 uur 's ochtends. Hulpverleners stormen café Den Artiest binnen, vlak aan de sporen in Wetteren. Kort ervoor had zich daar een ramp voltrokken, toen een goederentrein vol met het giftige acrylonitril ontspoorde en in brand vloog.

Lees verder

Sportartsen willen met verplichte autopsie andere renners redden

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen pleit voor een verplichte autopsie na de plotse dood van elke jonge sporter. 'Vandaag is er geen mogelijkheid om een autopsie te verrichten buiten een gerechtelijke context', zegt Wouter Van den Bogaert, forensisch patholoog.

Lees verder

Werken op Antwerpse Ring gestart, nu al zware hinder

Door de werken op de Antwerpse Ring in Deurne, die maandagavond zijn begonnen, is het momenteel al erg druk op de Ring geweest. 'Hou rekening met file en vertragingen', waarschuwt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder