Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 april 2018

de Bib: Voorlezen: Zuinig met water

Voorlezen: Zuinig met water
Op school heb je misschien al erover nagedacht: hoe gaan we zuiniger om met water? In de Bib denken wij graag met je mee en we doen dit samen met Djapo, een organisatie die jou wil helpen keuzes te maken voor een duurzame wereld. Allereerst luisteren we naar een passend verhaal van Gloob & Teo […]
Lees verder

Voorlezen in de jeugdbib op woe 11 april

Woensdag 11 april: Voorlezen in de jeugdbib

Hilde

Hilde De Meyer komt op woensdag 11 april gezellig voorlezen.

Op de tweede woensdag van de maand zal een vrijwilliger voorlezen voor kinderen vanaf 3 jaar tussen 15 en 16u.
Gratis.

 

Lees verder

Griekse mythologie – Stephen Fry – Tarantella

'Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen zijn wilder en woester dan het leven zelf', aldus de eerste zin op de achterflap van Mythos, het zopas verschenen boek van de overheerlijke Stephen Fry .  Als je op pagina één leest dat niet de oerknal maar Chaos met een stroom van braaksel de lange scheppingsketen in gang zette, weet je meteen dat er een tsunami van wonderlijke verhalen gevuld met goden en halfgoden, nimfen en saters, titanen, giganten en zelfs stervelingen over je heen komt.

Zoals alle grote beschavingen hechtten de Grieken veel waarde aan muziek.  Arion – zoon van Poseidon – was tijdens zijn leven een gevierd zanger/musicus  én grondlegger van de dithyrambe:  een uitzinnige hymnische koorzang waarin wijn, feestelijkheden, extase en genot de boventoon voerden. Op de danssnoepjes na een Tomorrowland avant la lettre. Arion reisde naar Tarentum, een havenstad in de laars van Italië, om met zijn lievelingsinstrument de kithara mee te doen aan een wedstrijd tijdens een groot muziekfestival. Hij won de eerste prijs in elke categorie en uit dankbaarheid gaf hij een gratis concert.  De regio stond bekend om de grote wolfsspinnen, de 'Tarantula's'.  Arion had gehoord dat het gif van de tarantula een uitzinnige extase teweeg kon brengen en dus improviseerde hij voor de menigte een variatie op zijn wilde dithyrambe en noemde het een ' tarantella '.

Hieronder de pizzica – de oudste vorm van de tarantella – gebracht door het fantastische ensemble L'Arpeggiata o.l.v. Christina Pluhar.  Op zang de veel te weinig gekende Lucille Galeazzi en halverwege het nummer komt contratenor Philippe Jaroussky nog even meedansen. Hilarisch.

Of Arion met zijn prijzengeld veilig thuis geraakte, vertelt Fry je wel.

(as)

Lees verder

Maaseik Maakt Muziek: Benjamin Van Esser
In onze rubriek Maaseik Maakt Muziek zetten we artiesten met roots in Maaseik (en omstreken) in de kijker. Vandaag richten we onze schijnwerpers op Benjamin Van Esser.

 
Wanneer Benjamin Van Esser, geboren en getogen in Maaseik, op zesjarige leeftijd piano begint te spelen blijkt al snel dat hij een uitzonderlijk talent heeft voor muziek. In eerste instantie legt hij zich toe op het klassieke (piano)repertoire, maar later doet hij als drummer en gitarist ook ervaring op bij verschillende rock en heavy metal formaties. Tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel ontwikkelt Benjamin een voorliefde voor hedendaagse klassieke muziek en bekwaamt hij zich als componist en muziektechnoloog. In 2016 promoveert hij tot Doctor in de Kunsten met een proefstuk over Live Electronics, dat de computer als een volwaardig muziekinstrument behandelt.
Als pianist is Benjamin voornamelijk actief in het hedendaagse repertoire, zowel solo als in kamermuziekverband. In deze context wordt hij regelmatig uitgenodigd door o.a. het experimentele muziekgezelschap ChampdAction, waarin hij momenteel ook als elektronicaspecialist en sound designer fungeert.
Als componist kleurt Benjamin graag buiten de lijntjes en construeert hij vaak cross-overs tussen verschillende genres, gaande van hedendaagse klassiek tot sferische soundscapes, van heavy metal tot minimal music. Zijn muziek weerklinkt op podia in binnen- en buitenland.
Benjamin is momenteel als senior onderzoeker, speerpunt Muzikale Taal en docent Live Electronics en Muziektechnologie verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Hij onderhoudt ook een cursus Experimentele Muziek aan de Kunstacademie te Zaventem.
We laten Benjamin Van Esser aan het woord over zijn nieuwe album "Forever Frozen":
"Forever Frozen" is het resultaat van een artistiek vacuüm dat tot stand kwam na de verdediging van mijn doctoraat. Hiervoor schreef ik een aantal werken die qua gevoel nauw aansluiten bij de hectiek van die periode. Het hyperactieve, noisy, atonale en ritmische karakter van o.a. mijn Coalesce cyclus (ook te beluisteren op Spotify) wordt in Forever Frozen ingewisseld voor open klanklandschappen en een consonante, minimalistische toonspraak. Het album kan gezien worden als een artistieke tegenbeweging en is eerder ontstaan vanuit een gevoel dan uit een gedachte. Met Forever Frozen probeer ik piano en electronics met elkaar te laten versmelten. Hierbij zijn de electronics voor iedere track telkens opgebouwd uit dezelfde soort klankmanipulaties. Reversed en stretched loops, spectral en granular freezes, reverbs en delays voorzien een bevroren klankbed waarop de piano zijn verhaal vertelt."
Forever Frozen is niet fysiek beschikbaar, maar wel integraal te beluisteren via spotify en youtube.
Meer info:
Lees verder

Ssst... een geheim!

En ja hoor: de aandachtige luisteraar op radio 2 en de fan van onze facebookpagina hoorde en las wel degelijk juist.  Als alles meezit, kan de bibliotheekgebruiker in Izegem en omstreken vanaf eind april, begin mei, de 'Betere film' streamen via zijn/haar  Mijn bibliotheekaccount. Normaal gezien moest dit alles nog een beetje geheim blijven, maar zoals het met alle leuke en belangrijke nieuwtjes gaat, is een scoop moeilijk tegen te houden. De modaliteiten van het Daltonproject  en de concrete invulling ervan binnen de bibcatalogus, zijn dus nog voor een later tijdstip. Maar geniet intussen reeds van de affiche... die in feite ook nog geheim (?) moest blijven. Dus filmliefhebber+, nog even de paarden inhouden, straks is er eindelijk een forum voor jou.Lees verder