Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 13 april 2018

de Bib: Nobody sings Dylan like Dylan

Nobody sings Dylan like Dylan

Ik ben voor de expo 'Bob Dylan, The Man in Me' met een dubbele salto en de oren en ogen wijd open in Bob zijn hoofd gedoken. Ik heb me laten onderdompelen in zijn oeuvre – ben nog nĂ©t niet verdronken. Kopje onder ging het wel. Sindsdien heeft de man zich stevig vastgeklauwd in dat kopje van mij. En ik krijg hem er niet meer uit. Ik mag ermee schudden wat ik wil, het helpt geen zier. Wat had ik ook anders kunnen verwachten van een man die men al eens een 'pain in the ass' placht te noemen?

Hoe meer je van en over Dylan leest, hoe duidelijker het wordt dat het hier toch echt wel om een uniek exemplaar der muzikantensoort gaat. Zonder enige twijfel de moeite van het bestuderen waard. De voorraad blogs, websites en boeken is trouwens onuitputtelijk. Je kan een leven lang blijven lezen en nog weet je niet alles. Hier vind je alvast een overzicht van de boeken die wij in de bib hebben. Ik heb vooral Kronieken met heel veel plezier gelezen. Wie kan je immers een beter inzicht in zijn gedachtenwereld verschaffen dan de meester zelf? Het is geen typische autobiografie – er staat bijna niets in over zijn jeugd en het is allerminst chronologisch, maar het is fijn geschreven en ik had achteraf echt het gevoel dat ik Dylan beter heb leren kennen.

Natuurlijk kende ik Bob Dylan, of althans zijn muziek, al langer. Nummers als 'Hurricane' en 'Blowin' in The wind' zijn ondertussen algemeen cultureel erfgoed. Mogelijk ben ik zelfs dankzij Dylan zijn 'Sara' aan mijn naam geraakt – of was het die andere Sara, van Fleetwood Mac?
Toch moet ik – met het schaamrood op de wangen – toegeven dat ik eerst niet wist dat 'Masters of War' oorspronkelijk van Dylan is en niet van Pearl Jam. Geen ramp natuurlijk, want de cover van Eddie Vedder is ook zeer te pruimen. Toch snijdt het niet zo als het origineel. 'Highway 61 revisited' hoorde ik dan weer eerst in een overigens zeer straffe versie van P.J. Harvey. Niet verwonderlijk dat de nummers van Dylan zo vaak gecovered worden, natuurlijk. Nog eens bewijs dat het belang van Dylan voor de hedendaagse muziek niet overschat kan worden. Hij blijft inspireren.

'Nobody sings Dylan like Dylan', dat moet gezegd, maar op deze website vind je een leuk overzicht van 105052 (!) covers van Dylan songs. Hieronder alvast mijn 5 favorieten:

Zin in meer? Klik dan hier.

(sh)

 

 

 

Lees verder

Sluitingsdag Feest van de Arbeid
Wij zijn gesloten op dinsdag 1 mei
Lees verder

Ter Dilft feestweekend
28/29/30 april 2018 vieren we feest
Lees verder

Kort verhaal
Op zoek naar een lekker kortverhaal als tussendoortje of lunchpauze? Probeer eens een van deze titels, verhalenbundels met korte stukjes van om en bij de twintig pagina's...
Lees verder

Gemeente Kalmthout ondertekent bibliotheekcharter
Logo bibvooriedereenMet de campagne "Een bibliotheek voor iedereen" roept de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) iedereen die de bibliotheek een warm hart toedraagt, op om een
bibliotheekcharter te ondertekenen. Ook de gemeente Kalmthout deed dat.

Daarmee maakt het gemeentebestuur duidelijk dat een goed werkende openbare bibliotheek onmisbaar is als een basisdienstverlening. Want de bibliotheek is er niet enkel om boeken te ontlenen. Veel mensen komen er ook om te studeren, om een pc te gebruiken, voor een lezing of voor een andere sociale activiteit. "Het is meer en meer een ontmoetingsplek in de gemeente," volgens de VVBAD. "Lokale bibliotheken zijn dan ook van levensbelang voor een gemeenschap."

Vind jij de Bib ook belangrijk? Nog tot september 2018 kan iedereen het bibliotheekcharter "Een bibliotheek voor iedereen" ondertekenen op www.bibvooriedereen.be.

Lees hieronder het bibliotheekcharter.


Meer lezen »
Lees verder