Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 6 maart 2018

Proces Van Eyken: Tussenvonnis over bevoegdheid en bewijsstukken op 12 april

Proces Van Eyken: Tussenvonnis over bevoegdheid en bewijsstukken op 12 april

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag besloten nog niet te beginnen aan de behandeling van het dossier over de moord op Brusselaar Marc Dellea. Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) en Sylvia B., zijn voormalige parlementaire medewerkster, staan terecht voor die moord, maar volgens hun advocaten is enkel het Hof van Assisen bevoegd en zijn er ernstige problemen met de bewijsstukken in het dossier.

Lees verder

Paarse beslissing van 15 jaar geleden kost volgende regering liefst 450 miljoen: 'Meest cynische zaak ooit'

Een paarse beslissing van 15 jaar geleden kost de volgende regering straks veel geld, 450 miljoen euro per jaar om precies te zijn. Het gaat om de pensioenen van de vastbenoemden bij Belgacom (nu Proximus). Het geldpotje met vijf miljard erin dat daarvoor werd aangelegd, is over drie jaar leeg.

Lees verder

Parlementsleden willen naar Bordeaux voor duurzame mobiliteit...met het vliegtuig

Een groep Vlaamse volksvertegenwoordigers overweegt in de zomer een dienstreis met het vliegtuig naar Bordeaux om er onder meer te bestuderen hoe de stad omgaat met duurzame mobiliteit. Het plan stuit op verzet.

Lees verder

Website MR roept even op tot verdelging daklozen en vluchtelingen

Het euvel werd snel rechtgezet, maar de website van de Franstalige liberalen riep vandaag even op tot het verdelgen van daklozen en vluchtelingen.

Lees verder

Honderdvijftig mensen betogen tegen 'verdeel en heers'-politiek van Theo Francken

In de Leuvense binnenstad hebben maandagavond een honderdvijftigtal mensen betoogd tegen het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Aanleiding voor de betoging is een lezing die Francken dinsdag in Leuven geeft voor de faculteitskring Crimen.

Lees verder

'Geen vroegtijdige conclusies over centraal aanmeldingsregister'

Antwerpen en Gent vragen om 'geen vroegtijdige conclusies' te trekken uit de eerste ervaringen met het centraal aanmeldingsregister in het secundair onderwijs. Dat zegt het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Beide steden vragen naar verluidt 'wat tijd' voor een evaluatie van het systeem, maar willen wel dat er lokaal kan blijven beslist worden over de criteria van het digitale inschrijvingssysteem.

Lees verder

Elke Belg kan jodiumtabletten afhalen

Iedereen die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale woont, mag vanaf morgen bij de apotheek jodiumtabletten afhalen.

Lees verder

Vrouw (29) overleden door CO-intoxicatie
In de Lisperstraat in Lier is een 29-jarige vrouw overleden ten gevolge van een CO-intoxicatie. Waar de koolstofoxide vandaan kwam, is nog niet geheel duidelijk.
Lees verder

Enkele dagen met buien op komst

De dag begint zwaarbewolkt met hier en daar wat lichte regen of enkele buien. In de namiddag krijgen we in het westen en het centrum tussen de wolkenvelden door zonnige perioden. Een plaatselijke bui blijft echter mogelijk.

Lees verder

Aantal verkeersdoden daalt te traag

Het aantal verkeersdoden in Belgiƫ is vorig jaar opnieuw gedaald. Maar volgens verkeersinstituut VIAS wordt het zeer moeilijk om de doelstelling van maximaal 420 doden tegen 2020 nog te halen.

Lees verder

Voor het eerst man veroordeeld voor seksisme

Ruim drie jaar nadat de antiseksismewet werd ingevoerd in ons land, heeft die tot een eerste veroordeling geleid. Een man die een agente op straat beledigde, moet een geldboete van 3.000 euro betalen.

Lees verder

'Parlementsleden die beslissen over dotatie Laurent mogen hem niet eerder bekritiseerd hebben'

De commissie die moet bekijken of een deel van de dotatie van prins Laurent wordt ingetrokken, moet bestaan uit parlementsleden die zich nooit eerder kritisch hebben uitgelaten over het gedrag van de prins. Dat staat in een advies dat een advocatenkantoor op vraag van de Kamervoorzitter heeft overgemaakt, zo meldt Le Soir.

Lees verder

Kantoren Brusselse parket ontruimd

Het Portalisgebouw, waar het Brusselse parket huist, is dinsdagochtend ontruimd. Het zou gaan om brandalarm.

Lees verder

Dokter kan straks app voorschrijven
Gezondheidsapps op je smartphone werken: je kan sneller het ziekenhuis verlaten, de dokter kan je beter opvolgen en je hebt minder kans op complicaties. Dat blijkt uit een evaluatie in opdracht van minister Maggie De Block.
Lees verder

Vrouwenraad start campagne tegen Rode Duivels-lied

De Vrouwenraad roept de sponsors van de Belgische Voetbalbond (KBVB) op om hun sponsoring te herbekijken als rapper Damso de WK-hymne voor de Rode Duivels mag maken. Deze ochtend is daartoe de campagne Kick Out Sexism gelanceerd.

Lees verder

Dodentocht is al volledig uitverkocht

Wie nog twijfelt of ie wel of niet wil deelnemen aan de 49ste 100km Dodentocht van Bornem is eraan voor de moeite. Alle beschikbare plaatsen zijn verkocht.

Lees verder

Bourgeois botst op protocollaire muur

De poging van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om in de protocollaire rangorde Vlaanderen meer gewicht te geven, botst op een federale muur.

Lees verder

YĆ¼ksel sluit tweedehands F-16's niet uit

'We zouden de levensduur van de F-16's kunnen verlengen door een aantal tweedehandstoestellen aan te kopen. Dan kunnen we wat meer tijd en ruimte nemen om een beslissing over de vervanger te nemen.'

Lees verder

Vooral buitenlanders betalen voor Waalse kilometerheffing

De Waalse overheid heeft vorig jaar zowat 241,5 miljoen euro (zonder BTW) inkomsten gehaald uit de Waalse kilometerheffing voor vrachtwagens. Buitenlandse vrachtwagens zijn goed voor 58 procent van de inkomsten.

Lees verder

Waarom de omstreden emir van Qatar momenteel ons land bezoekt

De steenrijke Tamim bin Hamad Al Thani is niet alleen de jongste vorst ter wereld. De andere Golfstaten beschuldigen hem van het steunen van terrorisme en boycotten daarom zijn regime. Onze regering ontvangt hem vandaag echter met open armen.

Lees verder