Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 12 maart 2018

Merelbeeks Noord Zuid nieuws

Schrijfmarathon, film, cadeaudagen, ...
Woensdag 14 maart - Moonlight

Woensdag 14 maart tonen we om 20:15 uur in GC t'Groenendal, Brandegems Ham 5, de kaskraker 'Moonlight'.

Deze film kaapte in 2017 de oscar voor beste film weg!
Moonlight is een Amerikaans drama dat zich afspeelt in een ruige buurt van Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Locatie: GC t'Groenendal.
Inkom: 3 euro.
Tickets en info via de webshop van cultuurcentrum GC t' Groenendal of 09 210 35 80.
Vanaf 19:30 uur gaat de wereldwinkelbar open.

Zondag 22 april - eerlijk ontbijt 

Oxfam Wereldwinkel Merelbeke en Bottelare presenteren naar jaarlijkse goed gewoonte het (h)eerlijk ontbijt.
Kom tussen 8:30 en 11:00 uur naar de Patrokring in Bottelare en geniet van allemaal faire producten.

Kostprijs: Volwassenen € 10 - kinderen € 5. Inschrijven voor 16 april of tot volzet - Bottelare@oww.be of 0486 29 49 62

7 april - QuiVid
"In België worden we al lid van een ziekenfonds op het moment dat we geboren worden, en de overheid regelt de rest .Maar in Toucountouna, het dorp waar Merelbeke mee samenwerkt, is er geen verplichte ziekteverzekering. Op 45.000 inwoners zijn er slechts 680 mensen lid van de mutualiteit, en men slaagt er niet in om dat ledenaantal op te trekken."

Het initiatief  van enkele enthousiaste Merelbekenaars 'Sekou Na Tou' wil de mutualiteit in samenwerking met de ervaren NGO Louvain Coopération ondersteunen. Om hiervoor fondsen te werven organiseren zij dit mooie huiskamerconcert.
Vrijdag 20 april - De Klimaatzaak
 
Op de internationale 'Dag van de Aarde' brengen we ons ongebreideld consumptiegedrag en de gevolgen hiervan voor onze planeet onder de aandacht. 

Als we onze planeet leefbaar willen houden, moeten we actie ondernemen. Dat zijn we verplicht aan onszelf én aan alle volgende generaties. Aangezien de Belgische overheden niet snel genoeg te werk gaan om onze duurzame toekomst te vrijwaren, startte vzw Klimaatzaak een rechtszaak om de overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Mede-oprichtster Francesca Vanthielen vertelt wat deze rechtszaak voor ons, en voor diegenen die de planeet van ons erven, betekent. Ook Merelbeke bindt de strijd aan tegen klimaatverandering en streeft naar co²-reductie.
 
Tijdstip: 20 uur
Locatie:Raadzaal gemeentehuis; Hundelgemsesteenweg 353, 9820 Merelbeke.
Tickets: 5 euro via dienst cultuur,  T 09 210 35 80 of aan de balie van de Bibliotheek of Dienst Onthaal gemeentehuis (tijdens openingsuren).
Dinsdag 24 april - De gevaren van kernwapens in tijden van Trump en Kim Jong Un, een lezing door Tom Sauer.
Noord-Korea test met de regelmaat van de klok ballistische raketten en kernwapens. President Trump wil dit niet zomaar laten gebeuren. De schrik voor een kernoorlog neemt wereldwijd toe. Tegelijkertijd is er in 2017 in de schoot van de VN door een meerderheid van landen in de wereld het Nucleair Wapenverbodsverdrag onderhandeld. ICAN,  de 'Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens' kreeg voor haar lobbywerk voor dat verdrag de Nobelprijs voor de Vrede. De kloof tussen de houding van de kernwapenstaten en niet-kernwapenstaten is nog nooit zo groot geweest. Stevenen we af op een clash? Hoe sterk is het bestaande non-proliferatieregime nog? Wegen de voordelen van kernwapens op tegen alle nadelen? En wat is de positie van België en de rol van de NAVO in dit hele verhaal?

Tom Sauer is Professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen en auteur van 'De strijd voor vrede. En hoe we die kunnen winnen'.

Tijdstip: 20-22uur.
Locatie: Jeugdcentrum Molenhoek Hundelgemsesteenweg 445 9820 Merelbeke.
Tickets: 5 euro bij  Vorminglus via website https://www.vormingplusgent-eeklo.be/ , email info.gent.eeklo@vormingplus.be of telefonisch 09 224 22 65.

 
Zondag 6 mei - Ghent Folk Violin Project

Het Ghent Folk Violin Project, onder leiding van Wouter Vandenabeele, staat al enkele jaren bekend om zijn originele mix van folk, wereldmuziek, klassiek en jazz. Vorig jaar werden de warme klanken van de getalenteerde jonge celliste Jasmijn Lootens toegevoegd aan de swingende folk stijl van Naomi Vercauteren, de harmonische ondersteuning van gitarist Jeroen Knapen en de veelzijdigheid van Wouter. Met de viool van Shalan Alhamwy en de Arabische luit van Elias Bachoura krijgt het gevarieerde repertoire er nu een betoverende Syrische toets bovenop.

Tijdstip: 11 uur
Locatie: GC t'Groenendal, Brandgems Ham 5, 353, 9820 Merelbeke.
Tickets: 12 euro via dienst cultuur,  T 09 210 35 80.

Groepsaankoop 100% groene stroom en aardgas

Groepsaankoop 100% groene stroom en aardgas
 
Wil je genieten van een voordelig groen energiecontract? De provincie Oost-Vlaanderen organiseerde een groepsaankoop!
Wie zich nu inschrijft, krijgt meteen zijn persoonlijk aanbod te zien. Inschrijven en het aanbod accepteren kan tot en met 30 april.
 
Meer info www.samengaanwegroener.be
 

Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
dienst noord-zuid
noordzuid@merelbeke.be
T 09 210 32 19
Schrijf je uit
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je in het verleden interesse toonde in of deelnam aan een activiteit van de dienst noord-zuid van het gemeentebestuur van Merelbeke.


Copyright © 2018 Gemeentebestuur Merelbeke, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u deelnam aan een activiteit van de dienst noord-zuid of omdat u zich inschreef voor de nieuwsbrief.

Our mailing address is:
Gemeentebestuur Merelbeke
Hundelgemsesteenweg 353
Merelbeke 9820
Belgium

Add us to your address book