Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 4 maart 2018

Kamperen aan schoolpoort bleek nergens voor nodig

Kamperen aan schoolpoort bleek nergens voor nodig

Het is de tientallen ouders die bijna een week hebben staan klappertanden aan de Vrije Basisschool Prinsenhof in Grimbergen gelukt om hun kinderen in te schrijven. Alleen, dat kamperen aan de poort bleek uiteindelijk nergens voor nodig.

Lees verder

8.600 meisjes in België lopen risico op genitale verminking
Meer dan 8000 meisjes in ons land lopen het gevaar genitaal verminkt te worden. Hun aantal is de afgelopen 10 jaar verviervoudigd.
Lees verder

KMI waarschuwt ook zaterdag voor gladde wegen, nog reizigers gestrand op Brussels Airport

Behalve in de Ardennen blijft nieuwe sneeuw zaterdag uit, maar toch waarschuwt het KMI ook nu nog voor gladheid op de weg. 'Omdat de temperaturen voorlopig negatief blijven, is het tot in de loop van zaterdagvoormiddag overal opletten voor gladheid door ijsplekken en verharde sneeuw', luidt het. Door het winterweer was het vrijdag de drukste avondspits van het jaar en werden heel wat reizigers gedwongen om de nacht door te brengen op Brussels Airport.

Lees verder

Dreigt het einde voor 'Blind Getrouwd'?

Het College van Procureurs-Generaal keurt het superpopulaire tv-programma Blind Getrouwd af. De rechtsgeldigheid van de trouwerijen tussen twee volstrekt onbekenden is niet verzekerd, klinkt het. Bovendien ziet het gerecht VTM als een huwelijksbureau. En daar heeft de commerciële zender geen vergunning voor. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) start daarom een onderzoek bij de Economische Inspectie.

Lees verder

Politie zat terrorist El Bakraoui heel dicht op de hielen

Tweeëntwintig dagen voor de aanslagen in Parijs heeft de federale politie een huiszoeking uitgevoerd bij Khalid El Bakraoui, de latere kamikaze in metrostation Maalbeek.

Lees verder

Ballet wordt gekleurder, woordkunst blijft (vooral) wit
Een op de vijf leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs komt uit een kwetsbare kansengroep. Maar er is nog werk voor een betere sociale mix.
Lees verder

Dodelijk ongeval op E40 in Oostduinkerke

Bij een verkeersongeval op de E40 ter hoogte van Oostduinkerke in de richting van de Franse grens is zaterdagochtend een persoon overleden. Het West-Vlaams parket, afdeling Veurne, bevestigt het overlijden. Het onderzoek loopt volop.

Lees verder

Te veel fijn stof in de lucht: 'Stook geen hout in haarden of kachels'

In alle drie de gewesten van het land zijn de voorbije 24 uur hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Verwacht wordt dat de concentraties nog tot zondag boven de informatiedrempel zullen uitkomen. De Vlaamse Milieumaatschappij adviseert om geen hout te stoken in haarden of kachels.

Lees verder

Brussels Airlines: 'Echt gedaan wat we konden'

'We verontschuldigen ons bij onze klanten die vrijdagavond en zaterdagmorgen niet zijn kunnen vertrekken zoals voorzien was omwille van de zware, winterse weersomstandigheden.' Dat zegt Wencke Lemmes, woordvoerster voor Brussels Airlines, in een reactie op de vele uitingen van woede en frustratie bij de klanten die urenlang moesten aanschuiven om hun vlucht te laten omboeken.

Lees verder

Zeshonderd betogers vragen einde aan geweld in Koerdische enclave Afrin

Zowat 600 manifestanten zijn zaterdagnamiddag aan het Justitiepaleis in Brussel samengekomen om een einde te eisen aan het geweld tegen de Koerdische enclave van Afrin, waar Turkse militairen in zijn doorgedrongen in hun jacht op de Koerdische Volksverdedigingseenheden (YPG). Bij de gevechten zijn talrijke slachtoffers gevallen.

Lees verder

Delhaize waarschuwt voor lactose in lactosevrije melk

De warenhuizengroep Delhaize waarschuwt dat bij controle is gebleken dat er aanwezigheid van lactose is vastgesteld in de 1 liter brikverpakking van 'Lactosevrije Halfvolle Melk Delhaize'.

Lees verder

Netwerk van scholen tegen uitwijzingen leerlingen
Als leerlingen van de ene op de andere dag er niet meer zijn, is dat traumatiserend, ook voor wie achterblijft', zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs.
Lees verder

Minister van Staat Miet Smet over euthanasie: 'Ik wil waardevol sterven'

In een interview met De Zondag vertelt voormalig minister Miet Smet dat haar euthanasiepapieren getekend zijn. 'Ik ben bang om af te takelen.'

Lees verder

Laatste kans om te genieten van de zon

Zondagnamiddag wordt het snel overal zwaarbewolkt tot betrokken. Vanaf de kust en het zuidwesten trekken regen en buien over het land. Enkel in de provincie Limburg blijft het nog langer droog. De maxima liggen tussen 7 graden op het Ardense reliëf en 13 graden in de Kempen. De wind waait zwak of matig uit zuid tot zuidoost, ruimend naar zuidzuidwest in de kustregio. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Jean-Marie Dedecker: 'Ik wil de vrouwen geen eten geven die op horizontale manier een verticale carrière hebben opgebouwd'

Jean-Marie Dedecker heeft opnieuw enkele straffen uitspraken gedaan in een interview met De Zondag. Zo verklaart de 65-jarige politicus onder meer dat hij gek wordt van #MeToo. 'Ik kan niet tegen hypocrisie. Ik wil ze geen eten geven, de vrouwen die op een horizontale manier aan een verticale carrière hebben gebouwd. Maar nu zijn ze allemaal #MeToo.'

Lees verder

Jan Verheyen over promodocu van zijn vrouw over André Gyselbrecht

Ongezien in de Belgische rechtszalen. Deze week werd op het proces van de Kasteelmoord een film getoond waarin de menselijke kant van verdachte André Gyselbrecht getoond werd. De documentaire werd gemaakt door Lien Willaert, de echtgenote van regisseur Jan Verheyen. Die laatste legde zondag in 'De Zevende Dag' uit waarom zijn vrouw de 'promodocu' gemaakt had.

Lees verder

Hilde Crevits: 'School mag verbod op hoofddoek opleggen'

Scholen moeten zelf kunnen beslissen of ze een verbod op hoofddoeken invoeren of niet. Dat zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan VTM Nieuws. 'De school moet wél goed kunnen motiveren waarom het zo'n verbod oplegt.'

Lees verder

Betoging tegen Theo Francken in Leuven

Een twintigtal organisaties roepen op om maandag 5 maart te manifesteren tegen het asielbeleid van Theo Francken (N-VA). Ze doen dat omdat de staatssecretatis voor Asiel en Migratie dinsdag een lezing geeft aan de KU Leuven

Lees verder

Schrijver beschuldigt minister Crevits van 'enorme fout' na getuigenis over misbruik op school

Schrijver Oscar van den Boogaard haalt hard uit naar onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Van den Boogaard stelt dat hij als artistiek leider van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent getuige was van misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Hij vroeg daarop een gesprek aan met de minister, maar zij weigerde. 'Een enorme fout.'

Lees verder

Vlaams Nationaal Zangfeest solidair met Catalonië en 'waakzaam' in eigen land

In de Antwerpse Lotto Arena hebben ruim 4.000 Vlaamsgezinde muziekliefhebbers zondag het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest bijgewoond. De 81ste editie stond niet alleen in het teken van de Vlaamse, maar ook de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd.

Lees verder