Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 8 maart 2018

Inspectie politie uit kritiek op manke voorbereiding van terugkeervlucht Tsjetsjeens gezin

Inspectie politie uit kritiek op manke voorbereiding van terugkeervlucht Tsjetsjeens gezin
De inspectie van de politie uit scherpe kritiek op een fout gelopen beveiligde terugkeervlucht voor een Tsjetsjeens gezin. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Historica Gita Deneckere: "We moeten het feminisme blijven heruitvinden"
Na eeuwen van sociale strijd lijken de rechten van de (westerse) vrouw verworven. "Toch is het feminisme nog nooit zo hip geweest", zegt historica Gita Deneckere (UGent). Hip, maar ook tegenstrijdig. Want hoe kun je feminist zijn en toch voor de hoofddoek? Is #MeToo nu een puriteinse beweging of niet? "De hoofddoek met onderdrukking associëren is achterhaald."
Lees verder

Waarom ouders vandaag liever een dochter dan een zoon krijgen
Heeft u liever een zoon of een dochter? Die vraag stelden onderzoekers decennialang aan Amerikaanse ouders. En waar die vroeger steeds voor een jongen gingen, willen ze nu liever een meisje. Hebben jongens hun geslacht vandaag tegen, vragen de Amerikanen zich af.
Lees verder

Directrice MSK wordt tijdelijk opzijgeschoven
MSK-directrice Catherine de Zegher moet tijdelijk weg bij het Gentse museum. Dat besliste het schepencollege naar aanleiding van haar rol in de zaak-Toporovski. Oppositiepartij N-VA eist haar ontslag.
Lees verder

Prins Laurent scoort (maar heeft nog niet gewonnen)
Prins Laurent krijgt zijn zin: zijn pleidooi om geen sanctie te krijgen, mag niet achter gesloten deuren gehouden worden. Daar had zijn advocaat op aangedrongen. Maar spijtig voor hem zijn niet alle commissieleden die over zijn lot beslissen, Laurent-fans.
Lees verder

Vlaamse ombudsman: "Internet is naast water, elektriciteit en gas het vierde basisgoed"
Een recordaantal klachten bij onze Vlaamse overheidsdiensten betekent geen falend beleid. Toch vindt ombudsman Bart Weekers dat de overheid beter en vaker mag waken.
Lees verder

Onderzoek N-VA: "Steden blijven blinde vlek voor zonnepanelen"
Steeds meer Vlamingen plaatsen zonnepanelen. Maar de toename van het aantal zonnepanelen blijft vooral een plattelandsfenomeen. Steden hinken achterop. Dat blijkt uit berekeningen van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). 
Lees verder

Wandelaar vindt skelet van vrouw in bos, politie zoekt haar identiteit
De Federale Politie heeft een portret verspreid van een vrouw van wie het skelet is teruggevonden in een bos nabij Luik. Ze zijn op zoek naar de identiteit van de vrouw.
Lees verder

Wandelaar ontdekt skelet van vrouw in bos. Met deze tekening probeert politie haar identiteit te achterhalen
De Federale Politie heeft een portret verspreid van een vrouw waarvan het skelet is teruggevonden in een bos nabij Luik. Ze zijn op zoek naar de identiteit van de vrouw.
Lees verder

Vier Europese laboratoria onderzoeken echtheid Russische kunst MSK
De Stichting Dieleghem, de eigenaar van de Toporovski-collectie, laat de kunstwerken momenteel zelf in vier Europese laboratoria controleren op hun echtheid. Dat meldt Hervé Doyen, cdH-burgemeester van Jette en voorzitter van de stichting. 
Lees verder

Onkelinx (PS): "Als de MR een meerwaarde was voor Brussel, dan hadden we het al geweten"
Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx is in de krant Le Soir  vlijmscherp voor Didier Reynders (MR), die zich de jongste tijd profileert als kandidaat-minister-president in Brussel. "Didier Reynders is een eeuwige kandidaat", aldus Onkelinx, die erop wijst "dat als de MR een meerwaarde zou zijn voor Brussel, dan hadden we het al geweten."
Lees verder

Openbaar ministerie vraagt levenslang voor Renaud Hardy
Procureur-generaal Alexandra Van Kelst heeft op de laatste dag van het proces tegen de 55-jarige Renaud Hardy levenslang geëist. Daarbovenop vroeg het openbaar ministerie terbeschikkingstelling aan de strafuitvoeringsrechtbank voor 15 jaar. 
Lees verder

Seriemoordenaar Renaud Hardy veroordeeld tot levenslang
De 55-jarige Renaud Hardy is veroordeeld tot een levenslange celstraf, met 15 jaar terbeschikkingstelling aan de strafuitvoeringsrechtbank. Dat heeft de jury van het Tongerse assisenhof beslist. Gisteren werd hij al schuldig verklaard aan twee moorden, met verkrachting en foltering, en twee moordpogingen. Het openbaar ministerie had dezelfde straf gevorderd.
Lees verder

'De Morgen' en 'Humo' gaan samenwerken
De redacties van Humo en De Morgen gaan de krachten en talenten bundelen om samen het allerbeste digitale platform voor kwaliteitsjournalistiek uit te bouwen. Jörgen Oosterwaal, huidig hoofdredacteur van Humo, wordt algemeen hoofdredacteur.
Lees verder

Saab wil mijnenjagers bouwen voor Belgisch leger
Het Zweedse Saab Group is kandidaat om nieuwe mijnenjagers te leveren aan het Belgische leger. Dat meldt het wapenbedrijf.
Lees verder

Maakt een leeg nest gelukkiger?
Ouders die hun volwassen zoon of dochter tijdelijk weer in huis nemen, vinden dat vaak niet erg. Maar hoe strookt dat met een nieuwe studie die toont dat zulke 'boemerangkinderen' hun levenskwaliteit net aanzienlijk doen dalen?
Lees verder

Een toen kwam dochterlief weer thuis wonen: "Onze levens zijn veel te verweven nu"
Ouders die hun volwassen zoon of dochter tijdelijk weer in huis nemen, vinden dat vaak niet erg. Maar hoe strookt dat met een nieuwe studie die toont dat zulke 'boemerangkinderen' hun levenskwaliteit net aanzienlijk doen dalen?
Lees verder

Defensie-expert over deelname inlichtingennetwerk Gallant Phoenix: "België surft op een vage golf"
Dat ons land deelneemt aan een geheim Amerikaans inlichtingennetwerk om in Syrië en Irak Belgische strijders op te sporen hoeft niet te verbazen, stelt defensiespecialist Alexander Mattelaer (Egmont Instituut en VUB). "We doden dagelijks met blinde bombardementen. Waarom zou het viseren van mensen die een terreurdreiging vormen dan niet kunnen?"
Lees verder

Waarom een digitaal platform voor burenhulp zoals Helpper (g)een goed idee is
Helpper is een onlineplatform voor thuishulp. Via de website kunnen hulpbehoevenden buren inschakelen voor dagelijkse klusjes of gezelschap. De Antwerpse start-up haalde 1 miljoen euro op bij Carevolution, een investeringsmaatschappij van het ziekenfonds Partena.
Lees verder

Prins Laurent wordt op 21 maart gehoord in publieke hoorzitting over dotatie
Prins Laurent of zijn advocaat zullen op woensdag 21 maart om 10 uur hun standpunt over de mogelijke inhouding van een deel van zijn dotatie publiek kunnen uiteenzetten. Dat werd vandaag beslist tijdens de installatievergadering van de ad hoc commissie, die zich over de inhouding moet buigen. Nadien vinden de beraadslaging en stemming plaats achter gesloten deuren.
Lees verder