Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 25 maart 2018

Grote ongerustheid bij NMBS om asbest in verf wagons

Grote ongerustheid bij NMBS om asbest in verf wagons

In de verf op sommige goederenwagons van de NMBS is asbest aangetroffen. Volgens de vakbonden heerst er grote ongerustheid onder het personeel.

Lees verder

Akkoord over begroting: asielcentra sluiten, tachtig miljoen extra voor armoedebestrijding

Het federale kernkabinet heeft het akkoord over de begrotingscontrole op een persconferentie toegelicht. Het verder afbouwen van opvangplaatsen voor asielzoekers moet het budget onder controle houden.

Lees verder

Politie controleert op grote schaal bussen: 'Ook criminelen maken er gebruik van'

De federale politie heeft zaterdag in Antwerpen een controleactie gehouden die specifiek gericht was op de passagiers van goedkope internationale busreizen. De grootste vangst lijkt voorlopig het onderscheppen van twee personen die op weg waren naar Oost-Europa met een heleboel dure gps-toestellen in hun bagage.

Lees verder

Jesse Klaver kleurt Groen-congres: 'Durf de markt te attaqueren'

De Nederlandse fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver was zaterdag in Mechelen de eregast op het Next!-congres van Groen. Zijn partij kwam eerder deze week als overwinnaar uit de bus bij de lokale verkiezingen in Nederland.

Lees verder

Klok is zondag weer uur vooruitgeschoven

Een poging in het Europees parlement om het halfjaarlijks spelen met de klok, met name overschakeling naar zomer- en winteruur, stop te zetten, is vorige maand gestrand. Derhalve zijn we zondag om 2 uur weer overgeschakeld naar het zomeruur, een uur vooruit dus, zodat we uitkomen op standaardtijd GMT+2 (of de wereldtijd plus 2 uur).

Lees verder

N-VA wist al in 2016 van geheime F-16-rapporten
Wist Defensieminister Steven Vandeput al in 2016 over het bestaan van studies over de verlenging van de levensduur van de Belgische F-16's? N-VA-partijgenote Karolien Grosemans interpelleerde de minister alvast in 2016 al eens in de Kamer over de kwestie, schrijft De Tijd.
Lees verder

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: 'Asielcrisis is nog niet voorbij'

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt het geen goede zaak dat de regering het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers nu al wil afbouwen. 'België heeft ook binnen Europa een rol te spelen.'

Lees verder

Charles Michel blokkeert Europese uitzetting Russische diplomaten
De Europese Unie wilde een grote groep Russische diplomaten terugsturen naar Moskou als reactie op de gifaanval op de ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter. Maar zo ver is het nog niet gekomen. De meeste Russische diplomaten bij de EU zijn immers in België gestationeerd en premier Charles Michel (MR) voelde er niets voor om de Russische reactie als enige te moeten dragen.
Lees verder

Kris Peeters wil dat zomertijd verdwijnt: 'Voordelen wegen niet op tegen nadelen'
Zondag in de vroege uurtjes is de klok weer een uur vooruitgeschoven, en daar is minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) geen voorstander van. Hij wil dat de zomertijd verdwijnt, omdat de voordelen volgens hem niet opwegen tegen de nadelen.
Lees verder

Roemeense bestelwagen met 500 kilogram vlees tegengehouden in Luik
De wegpolitie heeft zaterdagochtend in Awans nabij Luik een Roemeense bestelwagen aan de kant gezet die op volstrekt illegale wijze vlees vervoerde. De lading - 500 kilogram vlees - werd zowaar in sportzakken, reiskoffers en gewone plastic zakjes getransporteerd. Dat meldt Sudinfo.
Lees verder

'Motorrijder heeft 57 keer meer kans op zwaar ongeval dan automobilist'

Volgens cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts loopt een motorrijder per afgelegde kilometer 57 keer meer risico dan een automobilist om zwaargewond te raken of te sterven bij een ongeval.

Lees verder

Oud-kolonel: 'Regering besliste op basis van achterhaalde en onvolledige informatie'

De regering heeft zich bij haar beslissing om de F-16's te vervangen, gebaseerd op onvolledige en achterhaalde informatie. Dat heeft oud-kolonel Roger Housen van de Landcomponent zondag verklaard in De Zevende Dag, nadat hij de studie uit 2015 die door legerexperten werd opgesteld, tegen het licht heeft gehouden. Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) ontkende dat in die nota fouten staan.

Lees verder

Catalanen in België betuigen steun aan Puigdemont

Tientallen Catalanen en sympathisanten hebben zondag op het Schumanplein in Brussel een solidariteitsactie gehouden om de politieke gevangenen van Catalonië te steunen. De actie werd brandend actueel door de aanhouding van Carles Puigdemont in Duitsland.

Lees verder

Heeft Stormy Daniels bewijzen van affaire met Trump?

De advocaat van Stephanie Clifford, die als pornoactrice de naam Stormy Daniels gebruikt, zegt bewijzen te hebben van een affaire tussen zijn cliënt en de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zei de advocaat Michael Avenatti aan de vooravond van een interview van CBS met Clifford.

Lees verder

Puigdemont krijgt steun in Catalonië én België
Duizenden Catalanen trekken zondag door de straten van Barcelona. Ze vragen de vrijlating van de separatistische Catalaanse leiders, onder wie oud-minister-president Carles Puigdemont, die zondag opgepakt werd in Duitsland. Ook tientallen Catalanen en sympathisanten hebben zondag op het Schumanplein in Brussel een solidariteitsactie gehouden.
Lees verder

Belgische F-16's tussen 27 en 36 jaar oud

Verwarring troef over de precieze leeftijd van de Belgische vloot F-16's. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) schept duidelijkheid: het geboortejaar varieert tussen 1981 en 1991, al zijn de meeste aan de jonge kant.

Lees verder

'Wij zijn slachtoffer van racisme, zowel in België als Turkije'
250 tot 300 Koerden schreeuwen hun afschuw uit over de bombardementen van Turkije tijdens de ant-racisme betoging nu zaterdag in Brussel. Met een mengeling van woede en triestheid riepen ze de route van 5 km tussen het noordstation en zuidstation de longen uit hun lijf en droegen ze foto's van verminkte kinderen, levend of gestorven.
Lees verder

Lenteschoonmaak op het strand: tonnen zwerfvuil opgehaald

De negende editie van de Eneco Clean Beach Cup had dit jaar als uitvalbasis Blankenberge, maar op zestien andere locaties werd ook strandafval en zwerfvuil opgeruimd. Vrijwilligers haalden zo bijna 5,5 ton afval op.

Lees verder

Peeters wil motorrijders op busbanen toelaten, Weyts niet akkoord

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vraagt dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) busbanen openstelt voor motorrijders.

Lees verder

Koplampen van nieuwe auto's zijn gevaar voor andere bestuurders

De koplampen van sommige nieuwe auto's zijn een groot gevaar voor andere bestuurders, blijkt uit Brits onderzoek. Na verblinding door de koplampen duurt het tot wel tien seconden voordat de getroffen bestuurder opnieuw volwaardig kan zien. Een werkgroep van de Verenigde Naties gaat een onderzoek instellen naar de nieuwe koplamptechnologie.

Lees verder