Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 24 maart 2018

F-16-crisis: Stap opzij is geen schuldbekentenis, zegt Chef Defensie

F-16-crisis: Stap opzij is geen schuldbekentenis, zegt Chef Defensie
Chef Defensie Marc Compernol waarschuwt dat er "geen voorbarige conclusies" mogen worden getrokken uit de stap opzij die vier hoge militairen hebben gezet in het dossier over de F-16-levensduur. Hij beseft wel dat de geloofwaardigheid van het leger de voorbije dagen een serieuze knauw heeft...
Lees verder

2.000 Vlamingen betalen liever boete dan isolatienormen te respecteren
Vorig jaar betaalden ruim 2.000 Vlamingen die een huis bouwden of verbouwden liever een boete dan de geldende isolatienormen te respecteren. Dat leidt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) af uit het antwoord van minister Bart Tommelein (Open Vld) op een schriftelijke vraag.
Lees verder

Opgelet: uw bank is vier dagen gesloten met Pasen
De Belgische banken zullen gesloten zijn op vrijdag 30 maart en maandag 2 april voor het paasweekend. Dat meldt bankenfederatie Febelfin vrijdag. De elektronische betaaldiensten blijven wel ter beschikking.
Lees verder

Asbest aangetroffen in verf op sommige types van goederenwagons bij NMBS
In de verf op sommige goederenwagons die de NMBS voor derde partijen onderhoudt, is asbest aangetroffen. Met het oog op de bescherming van het personeel werden intussen de nodige maatregelen genomen, zo meldt de spoormaatschappij vrijdagavond.
Lees verder

Dertigtal kandidaten voor overname omstreden vleesbedrijf Veviba
Er hebben zich een dertigtal kandidaten aangediend met interesse voor de overname van vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken. Dat heeft Sogepa, de financiële arm van het Waals gewest, vrijdag bekendgemaakt.
Lees verder

Hoe het elektrisch fietsen op enkele jaren tijd kon exploderen in Antwerpen en wat de gevolgen daar van zijn
De elektrische fiets is in de provincie Antwerpen aan een stevige opmars bezig. Uit de Grote Fietsenquête blijkt dat vijf jaar geleden 7% van de fietsers met een elektrische fiets reed. Dat steeg naar 26% vorig jaar. De afgelegde fietsafstand op de fietsostrades nam daardoor ook gevoelig toe.
Lees verder

Ouders van vermoorde kinderen vragen meer middelen om zelf lotgenoten op te vangen
Een zelfhulpgroep van ouders van vermoorde kinderen vraagt meer erkenning van de overheid. Dan kunnen ze in de toekomst als ervaringsdeskundigen lotgenoten beter opvangen. "Wat die mensen meemaakten, valt niet te verteren zonder de juiste hulp", vinden ook specialisten. "Slachtofferzorg moet ook...
Lees verder

Triatleten mogen voortaan ook in open water trainen
Vicepremier Kris Peeters (CD&V) had tijdens een blitzbezoek aan het watersportcentrum in Hazewinkel (Willebroek) goed nieuws voor de vele zwemclubs uit de regio die al jaren een plaats zoeken om aan langeafstandszwemmen te doen. Vanaf mei mag er namelijk in open water worden getraind.
Lees verder

Een nachtje stappen in 'Hellhole Overpoort', de beruchtste uitgaansstraat van Vlaanderen
Het is een van de drukste uitgaansstraten van het land. Aanzuigplek voor Gentse jongens en meisjes met trek in veel drank en een jolige studentenstemming. Maar die stemming lijkt om te slaan in de Overpoortstraat. Hoor deze week de noodkreten van burgemeester, politie en studenten: de uitgaansbuurt...
Lees verder

Minister Vandeput openhartig na gelekte F-16-nota's: "Ik heb nooit gedacht aan opstappen"
Dat de legertop voor hem informatie achterhield, is onaanvaardbaar. Maar echt slechte bedoelingen zullen de generaals en kolonels wellicht niet hebben gehad. Dixit minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Complotten en putschen, daarin gelooft hij niet. "Maar na zo'n week word je wel...
Lees verder

Geen plaats in gesloten instelling: twee gevaarlijke delinquenten worden noodgedwongen vrijgelaten
Het parket van Antwerpen heeft in enkele weken twee jonge delinquenten moeten vrijlaten omdat er geen plaats meer is in de gesloten gemeenschapsinstelling van Everberg. Nochtans gaat het om "jongeren die verdacht worden van ernstige feiten, strafbaar met opsluiting van vijf jaar of meer".
Lees verder

Kernkabinet bereikt akkoord over begroting: meer geld voor politie, justitie en armoedebestrijding
Het federale kernkabinet heeft vannacht een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Dat liet premier Charles Michel op Twitter weten. Zaterdagmiddag gaf de regering op een persconferentie meer uitleg bij de genomen beslissingen.
Lees verder

Extreem gevaarlijk: vrachtwagenchauffeur gaat spookrijden op afrit E40
Het mag een mirakel heten dat dit niet slechter is afgelopen. Bij de afrit Aalter van de E40 heeft een vrachtwagenchauffeur een zeer gevaarlijke situatie veroorzaakt. Toen hij merkte dat hij een verkeerde afslag had genomen in de buurt van het op- en afrittencomplex, besloot de bestuur zowaar om...
Lees verder

Regenachtige week kondigt een natte Pasen aan
Het blijft zaterdagnamiddag wisselend bewolkt, maar droog. Het kwik stijgt daarbij tot 7 graden in de Hoge Venen en 12 tot 13 graden in het centrum van het land. Aan de kust liggen de temperatuurswaarden rond 10 graden, zo meldt het KMI zaterdag.
Lees verder

Opgelet voor de zomertijd: dit weekend slapen we één uur minder
Het is opnieuw zover: in de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uur vooruit. We hebben dus een uurtje minder nachtrust, maar dan wel met het voordeel dat het 's avonds langer licht blijft.
Lees verder

Wielertoerist vecht voor zijn leven na zwaar verkeersongeval
Op het kruispunt van de Hundelgemsesteenweg en de Veldstraat in Merelbeke vond zaterdagvoormiddag een zwaar ongeval plaats. Een wielertoerist werd er aangereden door een wagen, de man vecht voor zijn leven in het ziekenhuis.
Lees verder

Opgelet wie dinsdag naar Brussel moet: taxibetoging dreigt verkeer volledig in de soep te doen draaien
De Brusselse spits gaat dinsdag nog helser zijn dan normaal. Vanaf dinsdagochtend 5 uur zullen de grote verkeersassen in en rond de hoofdstad hinder ondervinden van acties van taxichauffeurs. Dat heeft Sam Bouchal, de woordvoerder van de Belgische taxifederatie, gezegd.
Lees verder

3.000 mensen trekken door Brussel tegen racisme en discriminatie
Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie trekt zaterdag door de straten van Brussel. Meer dan 120 organisaties nemen deel aan de stoet die om 14 uur van start ging aan het Noordstation. De aanleiding voor de stoet is is de internationale dag tegen...
Lees verder

Zo ziet het "Smurfenvliegtuig" van Brussels Airlines er uit
Grote Smurf en andere blauwe wezens sieren vanaf vandaag de Belgian Icon Airbus A320 van Brussels Airlines. Het design komt van de Italiaanse studente Marta Mascellani.
Lees verder

Fraude met kinderbijslag in stijgende lijn: 3,7 miljoen euro teruggevorderd
In 2017 werd voor een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro aan kinderbijslag teruggevorderd wegens fraude. Dat is circa 1 miljoen euro meer dan de 2,7 miljoen euro die in 2016 om die reden werd teruggevorderd. Het aantal fraudedossiers steeg van 711 tot 944. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams...
Lees verder