Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 28 maart 2018

de Bib: Hugo Claus ‘Achter vele maskers’

Hugo Claus 'Achter vele maskers'

29681330_10156096553528444_142803006_o

Onze thematafel geeft ook de verdiende aandacht aan het werk van Hugo Claus (1929-2008) in onze collectie.

 

 

 

 

Op 19 maart 2018 is het tien jaar geleden dat dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker Hugo Claus overleed. Om deze uitzonderlijke en onvergetelijke kunstenaar te eren zullen talrijke exposities en literaire avonden worden georganiseerd. Meer info.

Expo Hugo Claus | Achter vele maskers: van 17 maart tot en met 1 juli 2018

3 jaar geleden ging zijn archief naar het Letterenhuis (Antwerpen). Vandaag is er de expo: Hugo Claus. Achter vele maskers. Hij had vele gezichten. Hij was dichter, schrijver, tekenaar, schilder, scenarist, regisseur, poseur, acteur, dandy, minnaar, echtgenoot, vader, levensgenieter.

De mooiste zin van Hugo Claus

"Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders".

Die zin is door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot de mooiste zin van Hugo Claus.

Lees verder

Bob Dylan in de Lage Landen

Bob Dylans liederen zijn door veel artiesten gecoverd.  Nina Simone, Byrds, Nick Cave,  Johnny & June Cash en Adele zijn maar enkelen in het lange rijtje.

Maar hoe zit het hier bij ons? Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, is een groot Dylan-bewonderaar. De groep speelde een hommageshow met enkel Dylan-songs "The Gates of Eden". Carlens houdt van Dylans teksten en van de sfeer van zijn muziek, die hij  makkelijk te interpreteren vindt. Of zoals De Morgen indertijd schreef: "Dat Dylan en Kamil als kruiden in een builtje samengaan is duidelijk".  Hier zien we hem solo aan het werk.

Boudewijn de Groot bekend van onder andere "Welterusten, Mijnheer de President"  een protestsong tegen de Viëtnamoorlog, "Verdronken Vlinder" en "Land van Maas en Waal" coverde in zijn beginjaren een song van Bob Dylan. "The Times They Are A-Changin'" werd "Er komen andere tijden".

Antwerpenaar Wannes van de Velde vertaalde Dylans "Masters of War". Hij zong "Oologsgeleerden" samen met Roland Van Campenhout. Maar op zijn allerlaatste studioplaat "In de maat van de seizoenen",  2  jaar voor zijn overlijden uitgebracht, zingt hij het solo.

Natuurlijk kunnen we ook Bart Peeters hier niet vergeten.  Hij vertaalde één van Dylans meest poppy nummers "I want you" en ook het gevoelige  "Make you feel my love".

Om te eindigen geen lied van Dylan maar wel een hommage aan hem door De Nieuwe Snaar. Groepslid en bezieler Jan de Smet is een groot Dylan-fan en werkt ook mee aan onze Dylan-sessie in de bib op vrijdag 30 maart. Hij schreef één van de mooiste lofbetuigingen aan zijn held met "In de hemel is er geen Dylan".

(pr)

Lees verder

Familiefilm met of zonder ontbijt

INSCHRIJVEN (enkel wanneer je ontbijt en film combineert)

De 13-jarige Adam beslist om zijn vader op te sporen die jaren geleden in mysterieuze omstandigheden verdween. Tot zijn grote verbazing ontdekt hij dat zijn vader niemand minder is dan... de legendarische Bigfoot! Al die tijd hield hij zich schuil in het woud om zichzelf en zijn gezin te beschermen tegen HairCo: een multinational die erop gebrand is om wetenschappelijke experimenten uit te voeren op zijn uitzonderlijke DNA.

Terwijl vader en zoon de verloren tijd inhalen en in het woud wilde avonturen beleven, beseft Adam dat hij de bovennatuurlijke krachten van zijn vader geërfd heeft. Maar ze weten niet dat HairCo hen op de hielen zit en niet zal rusten voor ze Bigfoot gevangen hebben...

Lees verder

Bib Bornem gesloten
Gesloten tijdens paasdagen
Lees verder

Voorleesfeestjes april

Op woensdag 18/04 trekken we onze voorleestent op tijdens de Buitenspeeldag. Locatie is het Stedelijk Belevingsplein aan Sportoase Hallebad. We lezen voor om 14u en 15.30u en vertellen telkens 2 'sportieve' verhalen mét creatieve opdracht achteraf. Inschrijven hoeft niet. Voor kinderen van 3-6 jaar.

affiche-voorleesfeestje-AST

Op de Erfgoeddag van zondag 22/04 (14u) palmt de bib streekmuseum den Ast in. We vertellen twee verhalen die passen bij het kader en bouwen achteraf mee aan het museum. Voor kinderen van 4-8 jaar.

Inschrijven (gratis) via bibliotheek@halle.be

Locatie: den AST, Meiboom 16

Lees verder