Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 27 maart 2018

België gaat Catalaanse ministers 'niet actief opsporen'

België gaat Catalaanse ministers 'niet actief opsporen'
Het staat nog niet vast of ons land de Catalaanse ministers die naar hier gevlucht zijn gaat verhoren of aanhouden. Ze werken nameljk mee met het gerecht, en ze worden dan ook 'niet actief opgespoord', aldus het Brusselse parket. België vraagt ook om meer uitleg.
Lees verder

Brussel trekt deur helemaal dicht voor Eurostadion

Het schepencollege van de Stad Brussel wil de erfpachtovereenkomt voor het Eurostadion verbreken. De gemeenteraad heeft daarvoor toestemming gegeven tijdens de gemeenteraad van maandag.

Lees verder

Waalse gemeenten geven premie voor inzamelen blikjes

Een vijftiental Waalse gemeenten start midden dit jaar een pilootproject rond de inzameling van blikjes. Er wordt een premie van vijf eurocent voorzien per blikje dat wordt teruggebracht naar een machine.

Lees verder

CD&V en Beke zakken samen weg

Met 16,4 procent zet CD&V in de politieke barometer het slechtste resultaat neer sinds de verkiezingen in 2014. Voorzitter Wouter Beke valt in de populariteitspoll uit de top tien.

Lees verder

Theo Francken: 'Het migratiedebat leeft sterker dan velen denken'

Theo Francken is in onze peiling voor het eerst de populairste Vlaamse politicus. Hij verdedigt zijn stijl. 'Veel mensen vinden dat dat wel eens mag, aan de boom schudden en de zaken scherp stellen.'

Lees verder

Campagne wil niet-Belgen in stemhokje voor gemeenteraadsverkiezingen krijgen

Een grote meerderheid van de niet-Belgen maakte bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 geen gebruik van zijn stemrecht. Met de 'Ik stem ook'-campagne willen De Wakkere Burger vzw, het Minderhedenforum en Orbit die mensen aanzetten om op 14 oktober 2018 hun stem wel uit te brengen.

Lees verder

Deze vier lessen trekken we uit de nieuwe politieke barometer
Over ruim een halfjaar en ruim een jaar trekken we naar de stembus. Chef Wetstraat Jan-Frederik Abbeloos gaat na hoe de kaarten liggen volgens de nieuwe politieke barometer van De Standaard.
Lees verder

Dit zijn de populairste politici van het land
Elk half jaar houdt De Standaard een politieke barometer waarin we onder meer kijken wie de populairste politici zijn in Vlaanderen. Opvallend: in de top vijftien staan enkel politici van de partijen uit de meerderheid in de Vlaamse en federale regeringen.
Lees verder

Francken stuwt N-VA weer naar recordscore
Met ruim 32 procent scoort de N-VA voor het eerst weer even hoog als bij de laatste verkiezingen in 2014. Theo Francken krijgt van links tot rechts steun.
Lees verder

1 op 3 betrapte bestuurders is hardleerse veeldrinker

Van alle betrapte dronken autobestuurders in 2016 had meer dan een derde meer dan 1,5 promille alcohol in het bloed.

Lees verder

Vierhonderd taxi's verstoren verkeer in en rond Brussel: 'Blijf met de auto weg uit Brussel'

Honderden taxichauffeurs protesteren vandaag in Brussel tegen de activiteiten van Uber. De politie en Brusselse mobiliteitsdiensten raden af om vandaag met de wagen naar de hoofdstad te komen.

Lees verder

28 jaar cel voor moord op huisarts

De 57-jarige Danny Samyn is door de correctionele rechtbank van Kortrijk schuldig bevonden aan de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt. Hij kreeg 28 jaar cel en moet zich daarna tien jaar ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij aanhoorde die straf zelf.

Lees verder

Gastgezinnen zijn opvang migranten stilaan moe
Sinds kort blijven elke nacht tot dertig migranten in het Maximiliaanpark achter. Nieuwe gastgezinnen kunnen zij die afhaken niet compenseren.
Lees verder

Honderden taxichauffeurs blokkeren Brusselse toegangswegen
Het centrum van Brussel wordt al de hele ochtend geblokkeerd door taxichauffeurs. Zij protesteren tegen taxidienstbedrijf Uber, dat volgens de taxibedrijven oneerlijke concurrentie vormt.
Lees verder

Eerste video opgedoken van wolvin Naya
Wolvin Naya heeft zich voor het eerst laten filmen in Bosland, het grootste bos van Vlaanderen nabij Hechtel-Eksel. 'Het dier gedraagt zich voorbeeldig, dat kunnen we ook op deze beelden duidelijk zien', vertelt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos. Een wildcamera van het agentschap is erin geslaagd om Naya te filmen.
Lees verder

'Taxisector zaagt tak af waarop hij zit'

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi) begrijpt de grieven van de taxisector. Maar het verkeer in Brussel verstoren, vindt hij contraproductief.

Lees verder

De Wever: 'Prettige peiling is prettig, goede verkiezingsuitslag is beter'
De N-VA wordt beloond voor het volgehouden beleid en de behaalde resultaten. Dat zegt voorzitter Bart De Wever aan VRT NWS in een reactie op de peiling van De Standaard en VRT, waarin N-VA de recordscore van de verkiezingen in 2014 evenaart. SP.A-voorzitter John Crombez laat zich dan weer 'niet afleiden' door de historisch lage peiling voor zijn partij.
Lees verder

Citytrippen voor weinig geld en mét wifi

Flixbus, bekend van zijn groene bussen richting Parijs en Amsterdam, stort zich op de binnenlandse markt. De prijzen zijn heel concurrentieel, de frequenties wat minder.

Lees verder

Politie over taxiblokkades: 'Vrije meningsuiting weegt zwaarder door dan wegcode'

De Brusselse politie grijpt voorlopig niet in om de filterblokkades die taxichauffeurs in en rond Brussel opwerpen, te verwijderen. Op Twitter laat de politie weten dat het recht op vrije meningsuiting hierbij belangrijker wordt geacht dan eventuele overtredingen op de wegcode.

Lees verder

Waarom de Vlamingen Michel liever zien dan de Walen

'Hij wordt nog altijd gezien als de rechtse politicus die samenzweert met de Vlamingen.' Zo verklaart Jean Faniel van de politieke denktank Crisp de matige populariteit van Michel in Wallonië.

Lees verder