Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 19 februari 2018

Vorig jaar nipt vliegramp vermeden boven Oost-Vlaanderen: piloot EgyptAir begreep instructies verkeerd

Vorig jaar nipt vliegramp vermeden boven Oost-Vlaanderen: piloot EgyptAir begreep instructies verkeerd
Bij het incident waarbij twee vliegtuigen op 1 januari 2017 bijna botsten boven Oost-Vlaanderen, had de piloot van het toestel van EgyptAir de instructies verkeerd begrepen en uitgevoerd. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van de Air Accident Investigation Unit (AAIU) van de FOD Mobiliteit. De afstand tussen de vliegtuigen was op het dichtste punt 1.278 meter horizontaal - nog dichter dan voorheen gedacht - en 130 meter verticaal.
Lees verder

Dader van ongeval met vluchtmisdrijf in Gent was onder invloed
De 19-jarige autobestuurder die vrijdagmorgen een vrouw op de fiets aanreed en vluchtmisdrijf pleegde, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. De man was op het ogenblik van de feiten geïntoxiceerd, meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
Lees verder

Belgische staat verloor 60 miljoen euro bij verkoop Brussels Airlines
De federale overheid heeft bij de verkoop van Brussels Airlines 60 miljoen euro verloren, berekende de krant La Libre Belgique vandaag.
Lees verder

Registreren als donor kan straks online
Wie zich wil laten registeren als orgaandonor zal dat binnenkort kunnen doen via de huisarts en via het internet (eID). Momenteel is dat enkel mogelijk via een formulier aan een loket bij de gemeente, maar die drempel is veel te hoog, terwijl de nood aan donororganen in ons land stijgt. De commissie Volksgezondheid in de Kamer bespreekt dinsdag een wetsvoorstel dat de steun krijgt van de meerderheid (N-VA, Open Vld en CD&V), zo blijkt vandaag uit een persbericht.
Lees verder

MIVB verwacht maandag ernstige hinder als gevolg van vakbondsactie
De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht maandag "ernstige hinder" op haar netwerk als gevolg van een vakbondsactie. Welke lijnen exact verstoord zullen zijn, wordt pas maandagochtend duidelijk, waarschuwt de MIVB vandaag.
Lees verder

Kasteelmoord: pleidooien gaan dinsdag van start
Bijna een jaar na de inleidingszitting gaan de pleidooien in de zaak van de kasteelmoord dinsdag van start. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) moeten zich voor de correctionele rechtbank van Brugge verantwoorden voor de moord op Stijn Saelens. 
Lees verder

Kasteelmoord: Chronologisch overzicht
Het proces over de moord op Stijn Saelens (34) uit Wingene hervat op dinsdag 20 februari voor de correctionele rechtbank van Brugge. De zogenaamde kasteelmoord is een van de meest spraakmakende moordzaken van de laatste jaren. Hier volgt een chronologisch overzicht van de vele kleine en grote ontwikkelingen in het onderzoek.
Lees verder

Strijd tegen sociale fraude brengt recordopbrengst van 266 miljoen euro op
Staatssecretaris van de Sociale Fraude Philippe De Backer vertelde aan VTM NIEUWS dat afgelopen jaar een recordopbrengst van 266 miljoen euro werd opgehaald in de strijd tegen sociale fraude. "Op drie jaar tijd werden de opbrengsten verdubbeld van zo'n 130 naar 260 miljoen euro", aldus De Backer.
Lees verder

Strijd tegen sociale fraude brengt recordbedrag op: 266 miljoen euro
Staatssecretaris van de Sociale Fraude Philippe De Backer vertelde aan VTM NIEUWS dat afgelopen jaar een recordopbrengst van 266 miljoen euro werd opgehaald in de strijd tegen sociale fraude. "Op drie jaar tijd werden de opbrengsten verdubbeld van zo'n 130 naar 260 miljoen euro", aldus De Backer.
Lees verder

Minister Weyts trekt sjoemel-rijbewijzen in van malafide rijschool
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de rijbewijzen intrekken die onrechtmatig werden verkregen bij een rijschool in Borgerhout. Weyts trok de erkenning van de rijschool in 2016 al in, toen bleek dat ze rijbewijzen verkocht aan mensen die geen les hadden gevolgd. Nu wil hij ook de rijbewijzen intrekken waarmee gesjoemeld werd.
Lees verder

Zware brand vernielt meubelzaak in Molenbeek: expert sluit kwaad opzet niet uit
De brand in een opslagplaats van een meubelwinkel aan het Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek die deze ochtend rond 10 uur uitbrak, was even voor de middag onder controle. Het gevaar dat het vuur overslaat op andere gebouwen in de buurt, is van de baan. Eén persoon raakte bevangen door de rook en werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Het parket sluit kwaad opzet voorlopig niet uit.
Lees verder

"Eigenlijk ben ik klaar om te sterven, omdat ik een zeer gelukkig mens ben'"
De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie en Groen-senator Petra De Sutter (54). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
Lees verder

Tijd voor een vaccin tegen medisch fake nieuws van dokter Google
Barbara Debusschere is journalist voor De Morgen. 
Lees verder

Voormalige directeur-generaal Gial: "Ik stelde vragen over het contract, kort daarna lag ik buiten"
'Ik heb het contract met Michel Leroy in 2016 opgevraagd. Ik heb er vragen over gesteld. Kort daarna lag ik buiten.' Gewezen directeur-generaal Yves Vander Auwera doet nieuwe vragen rijzen over het miljoenen-consultancycontract bij de Brusselse vzw Gial.
Lees verder

Ex-directeur-generaal over miljoenencontract Gial: "Ik stelde vragen, kort daarna lag ik buiten"
"Ik heb het contract met Michel Leroy in 2016 opgevraagd. Ik heb er vragen over gesteld. Kort daarna lag ik buiten." Gewezen directeur-generaal Yves Vander Auwera doet nieuwe vragen rijzen over het miljoenen-consultancycontract bij de Brusselse vzw Gial.
Lees verder

Helft jongeren in jeugdhulp is zelfdestructief
De helft van de jongeren in de jeugdhulp denkt aan zelfmoord of verwondt zichzelf. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, waarbij 271 jongeren tussen 10 en 21 jaar bevraagd werden en waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichten. De helft van hen verbleef in een voorziening, een op de vijf in een pleeggezin.
Lees verder

Geen enkele metro in Brussel door staking MIVB
Door een staking van de socialistische en liberale vakbonden ACOD en ACLVB bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is vanochtend geen enkele metro uitgereden. Dat meldt een woordvoerder van de MIVB.
Lees verder

Staking MIVB: metrolijn 1 opgestart, 21 buslijnen rijden uit
Door een staking van de socialistische en liberale vakbonden ACOD en ACLVB bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is vanochtend vroeg geen enkele metro uitgereden.  Metrolijn 1 is sinds 8 uur opgestart tussen Weststation en Stokkel, en dat in beide richtingen. Dat meldt een woordvoerder van de MIVB.
Lees verder

Geen enkele metrolijn bediend door stakingsactie bij de MIVB
Door een staking van de socialistische en liberale vakbonden ACOD en ACLVB bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is maandagochtend geen enkele metro uitgereden. Dat meldt de MIVB om 6 uur op Twitter.
Lees verder

Bouwfederatie vindt nieuwe isolatienormen contraproductief, experts nuanceren
Te streng, contraproductief en slecht voor het milieu. De Vlaamse Confederatie Bouw maakt brandhout van de nieuwe isolatienormen. "Het fabriceren van het isolatiemateriaal vraagt meer energie dan je ooit zal kunnen besparen."
Lees verder