Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 12 februari 2018

Tahrir Institute: ‘Sleutelgetuigenis ontbreekt in Soedanrapport’

Tahrir Institute: 'Sleutelgetuigenis ontbreekt in Soedanrapport'

Een van de teruggestuurde Soedanezen heeft wel degelijk bevestigd dat hij met stokken werd geslagen. Directeur Koert Debeuf van het Tahrir Institute vindt het vreemd dat dit niet in het rapport van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen staat.

Lees verder

Rock Werchter pakt uit met vierde podium

Rock Werchter neemt tijdens de komende editie voor het eerst een vierde podium in gebruik. Het podium, dat de naam The Slope meekreeg, komt op het hoogste punt van de multifunctionele helling die in 2007 werd geïntroduceerd en zal plaats bieden aan 'jonge wolven, sterren van morgen, ontdekkingen van de festivalprogrammatoren'.

Lees verder

Verenigde Naties proberen executie VUB-prof alsnog te vermijden

Vier deskundigen van de Verenigde Naties inzake mensenrechten hebben vrijdag Iran opgeroepen om de terdoodveroordeling van professor Ahmadreza Djalali te herroepen.

Lees verder

Politie pakt sans-papiers op in kunstencentrum
Tijdens een politieactie bij een artistieke Brusselse organisatie werden zeven mensen zonder papieren gearresteerd. Een van hen moest vanavond deelnemen aan een tentoonstelling.
Lees verder

Homans wijst CD&V-voorstel over sociale woningen af

Vlaams minister bevoegd voor Wonen Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan de wetgeving rond sociale woningen bij te sturen, zoals CD&V vrijdag voorstelt. 'Ik ga ervan uit dat CD&V net als N-VA wil dat sociale woningen terechtkomen bij mensen die ze echt nodig hebben', zegt de minister.

Lees verder

Advocaat Sven Mary en gezin met de dood bedreigd

De beschuldigingen op sociale media kan Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, nog aan. Maar de vele mails en berichten waarin zijn kinderen bedreigd worden zijn erover.

Lees verder

Assita Kanko (MR) past voor lokale verkiezingen

Assita Kanko stapt uit de actieve politiek – toch voor een tijd. In oktober staat ze niet op een MR-lijst. Kanko wil zich focussen op vrouwenrechten vanuit een 'onpartijdige' positie.

Lees verder

Mister Gay Belgium aangevallen tijdens nachtje stappen

Tijdens een nachtje stappen in Roeselare werd Jaimie Deblieck, de winnaar van Mister Gay Belgium 2017, aangevallen door onbekenden. Hij werd uitgescholden voor 'fucking homo', kreeg enkele stampen en belandde op de grond. Vanuit het ziekenhuis uitte hij zijn ongenoegen met zijn volgers op sociale media: 'Ik laat het hier niet bij, lafaard.'

Lees verder

Cipiers weer aan de slag

In de verschillende Belgische gevangenissen zijn de cipiers zaterdagochtend om 6 uur weer aan de slag gegaan. Dat melden het gevangeniswezen en de bonden.

Lees verder

Gent zet 10 hectare grond in voor landbouw dicht bij huis

Gent zal 10 hectare grond in Afsnee inschakelen voor landbouwprojecten met korte keten. Op de vruchtbare percelen mag het 'Boerencollectief', een lokaal samenwerkingsverband, groenten en fruit verbouwen en dieren houden. Ze gaan op zoek naar Gentse klanten die geïnteresseerd zijn in lokaal voedsel en dat willen aankopen via een jaarlijks oogstaandeel van de boerderij.

Lees verder

Jambon vindt vraag van Mary voor vrijspraak Abdeslam onbegrijpelijk

In de Zevende Dag heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gereageerd op het feit dat advocaat Sven Mary de vrijspraak vraagt voor zijn cliënt Salah Abdeslam. 'Twee straten te ver', vindt Jambon.

Lees verder

Gérard Deprez (MR) neemt 'debiele communicatie' Francken op de korrel

Europarlementslid en ondervoorzitter van regeringspartij MR Gérard Deprez heeft zich zondag op L'invité (RTL-TVi) erg kritisch uitgelaten over de communicatie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken. Hij gaf hem een score van 3 op 10.

Lees verder

'Jambon lijkt niet te weten wat de rol van een advocaat is'

De Orde van Vlaamse balies reageert verbolgen op de uitspraken van minister Jan Jambon over advocaat Sven Mary en het proces tegen Salah Abdeslam. 'Het is niet aan een minister om te zeggen wat een advocaat al dan niet mag doen.'

Lees verder

'De minister heeft ook het recht zijn mening te hebben'

Zijn uitspraak over de rol van Sven Mary in het proces-Abdeslam komt minister Jambon op scherpe kritiek van de advocatuur te staan. Maar hij had niet de bedoeling om de rechter te beïnvloeden, klinkt het op zijn kabinet.

Lees verder

Dierenmishandeling blijft meestal onbestraft

Bijna zes op de tien zaken van dieren­mishandeling en verwaarlozing worden zonder gevolg geklasseerd. In twee jaar tijd kwamen meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in dezelfde periode volgden amper 235 veroordelingen. Met andere woorden: het gros van de klachten blijft onbestraft.

Lees verder

Grote zoekactie naar drenkeling in Aalst: mogelijk carnavalist

Een man met een rode jas is vanochtend omstreeks halfzes in de Dender gevallen. Het ongeval deed zich vlak bij de feestzone van Aalst Carnaval voor. Mogelijk is het slachtoffer een carnavalist.

Lees verder

Medisch onderzoek op school hervormd

Kinderen uit het basis-en secundair onderwijs moeten vanaf volgend jaar minder naar het medisch onderzoek, maar de focus ervan verschuift wel. Er komt meer aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen, en ook de ouders zullen een rol spelen.

Lees verder

Coucke reageert op miljardenclaim: 'Alle vertrouwen in uitkomst'

Marc Coucke, oprichter van Omega Pharma, zegt op de sociale netwerksite Twitter 'alle vertrouwen' te hebben in de uitkomst van de monsterclaim van farmareus Perrigo tegen hem. 'Zeer vervelend natuurlijk, maar verdediging/tegenclaim worden minutieus uitgewerkt', klinkt het.

Lees verder

Nog dit voorjaar meldpunt voor everzwijnschade

Nog dit voorjaar start de Vlaamse regering met een officieel meldpunt voor schade door everzwijnen. Boeren, jagers maar ook particulieren zullen via het E-loket kunnen laten weten waar en welke schade everzwijnen op hun eigendom hebben aangericht.

Lees verder

'Auwch Award' naar Belgische Voetbalbond

De 'Auwch Award', waarmee de Vrouwenraad jaarlijks een prik uitdeelt aan personen, organisaties of bedrijven die hebben uitgepakt met een vrouwonvriendelijke uitspraak of maatregel, gaat dit jaar naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Die wil voorlopig niet reageren op de 'prijs'.

Lees verder