Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 februari 2018

"Overdag kindsoldaatjes helpen, 's avonds kindhoertjes op schoot"

"Overdag kindsoldaatjes helpen, 's avonds kindhoertjes op schoot"
Tien jaar geleden al waarschuwde de Nederlandse journaliste en auteur Linda Polman voor de schaduwzijde van de goedbedoelde hulpindustrie. Dat mastodont Oxfam nu geplaagd wordt door schandalen, verbaast haar niks. 'Dit is geen organisatie van lieve oude dametjes die arme weeskindjes helpen. Dit is een bedrijf.'
Lees verder

N-VA wil kinderen tot 21 jaar onbelast laten erven
Geef kinderen tot de leeftijd van 21 jaar een volledige vrijstelling van de erfbelasting. Dat is een van de voorstellen die N-VA doet, nu de hervorming van de erfbelasting stilaan in de laatste rechte lijn zit. Gisteren stelde oppositiepartij sp.a nog voor dat iedereen een bedrag tot 250.000 euro kon erven zonder daarop ook maar één cent belasting te moeten betalen.
Lees verder

Steeds meer vrouwen worden moeder na hun 40ste (en dat is geen gezonde evolutie)
Ondanks de gekende zwangerschapsrisico's stijgt het aantal Vlaamse vrouwen dat na hun veertigste moeder wordt nog steeds. "Geen gezonde evolutie", meent dokter Hendrik Cammu. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de sociale zekerheid.
Lees verder

Nee, oude kaas en stress geven je geen hoofdpijn
Nee, het komt niet door stress of oude kaas. Migrainespecialist Michel Ferrari zet fabels en feiten op een rij in zijn 'hoofdpijnbijbel'.
Lees verder

Meer dan één miljoen dagen afwezigheid door migraine
Een op de drie Belgen heeft regelmatig last van hoofdpijn en toch bestaan er ontzettend veel onjuistheden over dit onopgelost mysterie. Wat weten we wel zeker?
Lees verder

Peeters pakt nepuniversiteiten aan: onderzoek naar 81 instellingen
Er lopen momenteel 81 onderzoeken naar onderwijsinstellingen die valse diploma's uitreiken of het etiket universiteit of hogeschool misbruiken. Dat laat minister van Economie Kris Peeters (CD&V) weten.
Lees verder

Juridische strijd rond uitzetting Sudanese migranten gaat gewoon door
Een Brusselse rechter oordeelt dat twee Sudanezen die in een gesloten opvangcentrum vastzitten, vrijgelaten moeten worden in afwachting van hun uitzetting.
Lees verder

N-VA: "Tijden van machtig ACW komen niet terug"
De constante aanvallen op het middenveld brengen een belangrijke democratische pijler in gevaar, zegt Peter Wouters van beweging.net. N-VA voelt zich niet aangesproken. "Ze hebben moeite met hun nieuwe rol."
Lees verder

In Gent ben je sneller af met auto of fiets dan met openbaar vervoer
Bestuurders die naar het centrum van Gent komen, zijn doorgaans niet sneller af wanneer ze het openbaar vervoer nemen. In een straal van om en bij de 5 km rond het stadscentrum zijn Gentenaars zelfs het snelst met de fiets. 
Lees verder

Grootouders nemen kleinkinderen steeds vaker mee op vakantie (en ze betalen de rekening)
Al meer dan een derde van de Belgische grootouders neemt de kleinkinderen weleens mee op vakantie. Niet enkel voor een familieweekendje in een vakantiepark dichtbij, maar ook steeds vaker op citytrip, naar de Caraïben, op cruise of voor een avontuurlijke rondreis. "Multigeneratiereizen zijn dé trend", zeggen experts. 
Lees verder

Steeds meer grootouders nemen kleinkinderen mee op vakantie (en betalen de rekening)
Al meer dan een derde van de Belgische grootouders neemt de kleinkinderen weleens mee op vakantie. Niet enkel voor een familieweekendje in een vakantiepark dichtbij, maar ook steeds vaker op citytrip, naar de Caraïben, op cruise of voor een avontuurlijke rondreis. "Multigeneratiereizen zijn dé trend", zeggen experts. 
Lees verder

Maria en Marc zijn meest voorkomende voornamen in Vlaanderen
Maria en Marc zijn de meest voorkomende voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit gegevens die het Belgische statistiekbureau Statbel heeft verzameld voor de volledige bevolking in 2017. De cijfers hebben betrekkingen op alle leeftijden.
Lees verder

Waarom gaan er zo weinig buitenlanders stemmen?
Ook buitenlanders mogen in ons land stemmen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Maar als je de cijfers bekijkt, ligt de opkomst bij deze groep altijd erg laag. Komt er te veel administratie bij kijken of weten ze simpelweg niet dat ze stemrecht hebben? 
Lees verder

Nieuw miljoenenfonds voor verbetering infrastructuur
De federale regering, de verzekeraar AG en Synatom, de beheerder van de nucleaire spaarpot, werken aan de oprichting van een infrastructuurfonds van 150 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van meerdere bronnen. Tegen de zomer moet het fonds een feit zijn.
Lees verder

Regering plaatst zonnepanelen op zee
Met de groeiende nood aan hernieuwbare energie, en een steeds schaarser wordende ruimte op land, kijkt de regering richting de zee. Staats­secretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil de Noordzee voorzien van drijvende eilanden met zonnepanelen, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.
Lees verder

Staking De Lijn: deze hinder kan je vandaag verwachten in jouw provincie
De vakbonden bij De Lijn hebben opgeroepen om vandaag te staken tegen plannen van de directie om te reorganiseren. Zowel directie als vakbonden waarschuwen voor grote hinder, vooral in de steden. Omdat ook bedienden zullen staken, zal de informatie over de exacte hinder waarschijnlijk onvolledig zijn.
Lees verder

Zware hinder verwacht door staking De Lijn
De vakbonden bij De Lijn hebben opgeroepen om vandaag te staken tegen plannen van de directie om te reorganiseren. Zowel directie als vakbonden waarschuwen voor grote hinder. Omdat ook bedienden zullen staken, zal de informatie over de exacte hinder waarschijnlijk onvolledig zijn.
Lees verder

Meer skiongevallen, zieken en autopech tijdens krokusvakantie
De afgelopen weken viel er in Europa zeer veel sneeuw en zeer veel Belgen kozen er daarom alsnog voor om op wintersport te gaan. En dat heeft reisbijstandsorganisatie VAB gemerkt: er zijn nu al 40 procent meer dossiers aangemaakt dan vorig jaar, en dat zowel voor technische (autopech) als medische bijstand (ziekte en skiongevallen). Bij Europ Assistance is eenzelfde trend merkbaar.
Lees verder

Eenpersoonskamer? Dan opereert de prof
Patiënten die in het UZ Leuven een operatie ondergaan, kunnen kiezen: ofwel een eenpersoonskamer en de garantie dat de prof de ingreep uitvoert, ofwel een meerpersoonskamer en de kans dat een arts-assistent het scalpel hanteert. 'Dit kan niet door de beugel', reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). 
Lees verder

Na de schandalen: hoe kiest u nu best uw goede doel?
Na alle schandalen: wie gelooft de grote ngo's nog? En: hoe weet ik of een goed doel 'goed genoeg' is voor mijn geld? 
Lees verder