Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 februari 2018

de Bib: Wetterse gesprekken: Wim Lybaert - Mijn Moestuin

Wetterse gesprekken: Wim Lybaert - Mijn Moestuin
Van keukenkruiden op het balkon tot een jaar rond van je eigen oogst eten. Met een onverdelgbaar enthousiasme maakt moestuinier Wim Lybaert iedereen warm voor de edele kunst van het planten en oogsten. Hij geeft met plezier tips aan elke startende én doorgewinterde tuinier. Kortom: het Goeie Leven binnen handbereik, al bij de eerste lentedag.


Praktische info: 

Wanneer:
21 maart
20u

Locatie:
cc Nova
Molenstraat 2b, Wetteren

Prijs:
€5
€4 (vriendenpas cc Nova, -26)
€2,50 (vrijetijdspas)
€ 1,5 (kansentarief Uitpas)

Info & reserveren:
09 369 26 78
bibliotheek@wetteren.be
www.bibliotheekwetteren.be
www.ccnovawetteren.be

Lees verder

Warm aanbevolen

Lees verder

23/2/2018: Wreed schoon - volkssprookjes op reis / door MARITA DE STERCK
Met beelden en woorden neemt auteur-antropologe Marita de Sterck je mee op reis door volkssprookjes wereldwijd.

Marita de Sterck verzamelt een bont palet van ongecensureerde volkssprookjes uit veertig cultuurgroepen die België en Nederland bewonen. Het boek 'Wreed Schoon' laat je kennis maken met Cinderella's uit alle continenten, dierlijke bruiden en bruidegoms, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld.

Abdelkader Benali over het boek: ' Een duizelingwekkende ontdekkingsreis door de mythische en wrede wereld van de volkssprookjes.'

Vrijdag 23/02/2018 om 20 uur | Bib Kalmthout | gratis

Graag vooraf inschrijven via bibliotheek@kalmthout.be of 03 666 54 32 of aan de infobalie in de bib.

In samenwerking met vzw Gemenebest.

Boeken van Marita de Sterck in onze collectie
Lees verder

Groepsnamen & Boektitels

Ach, deze blogpost hoor je niet op je laptop uit te tikken, je moet in een verloren lade de vulpen die je op je eerste communie cadeau kreeg opdiepen, het een tango laten dansen over een vel papier met een excentriek watermerk, en woorden schrijven die je niet zomaar kunt deleten.
Hermann Hesse (1877–1962) dichter, schrijver, volbloed romanticus, hippie avant la lettre, klassieke rebel én de man die mij met o.a 'Narziss en Goldmund' en 'De steppenwolf ' de liefde voor literatuur bijbracht en daardoor mijn leven voor altijd veranderde. Een poging enig woord uit deze zin te deleten leverde me een stekende pijn op zo'n 10 cm boven mijn hoofdkruin, daar waar volgens de overlevering de ziel huist.

Nobelprijswinnaar (1946) of niet, het is niet iedereen gegeven om de zwaartekracht der vergetelheid te weerstaan.  HH doet dat met glans, eind jaren '60 is er een heuse Hesse revival, de Flower power generatie omarmt hem.  John Kay richt de blues -rockband Steppenwolf op, de naam werd gesuggereerd door producer G. Mekler die net Hesse's roman had gelezen.  'Born to be wild"en 'The pusher' –  een anti harddrugsong – staan op de soundtrack van "Easy Rider"

'There are things known, and things unknown, and in between are the Doors'         Jim Morrison, frontman van  The Doors, liet zich inspireren door Aldous Huxely's boek "The doors of perception", een verslag van zijn ervaringen met mescaline.  Huxely was op zijn beurt beïnvloed door 'The marriage of heaven and hell' van de romantische dichter en schilder William Blake.  De song "Break on through (to the other side)" stond voor het doorbreken van ' things known' naar 'things unknown'.

De Californische metal-core band 'As I lay dying" verwijst naar een boek van William Faulkner, die verwijst dan weer naar zijn favoriete speech in Homerus' Odyssey waarin Agamémnon verbitterd vertelt over zijn eigen dood : "As I lay dying, the woman with the dog's eyes (zijn vrouw en zijn moordenares) would not close my eyes as I descended into Hades (de onderwereld)."

Dit zijn geen uitzonderingen, deze post zou exploderen bij een volledige lijst, maar ik serveer nog enkele duo's  : Moby/Hermann Melville; Silverchair/C.S Lewis; Belle & Sebastian/Cécile Aubry; My chemical romance/Irvine Welch enz enz …    en The Velvet underground genoemd naar een paperback van journalist Michael Leigh betreffende parafilie in USA.

(as)

 

Lees verder

Aperitiefconcert met Ruben Machtelinckx en Karl Van Deun
Het eerste aperitiefconcert van het feestjaar gaat door op zondag 25 februari, om 11.30u. We verwelkomen er het gitaarduo Ruben Machtelinckx – Karl Van Deun.

cop. Guido Martens
Ruben Machtelinckx (afkomstig uit Brakel) bouwde in België en daarbuiten al een stevige reputatie op in jazz en improvisatie. Hij is lid van verschillende ensembles en werkte mee aan diverse projecten en cd-opnames. 'Faerge' bijvoorbeeld, met zijn kwartet, werd door Knack uitgeroepen tot beste jazz-cd van 2013.
Karl Van Deun is een doorwinterd gitarist/componist die gitaar doceert aan de afdeling jazz en lichte muziek van het conservatorium van Antwerpen. Hij speelde samen met tal van beroemde muzikanten als Dré Pallemaerts en Philip Catherine.

Het duo bracht in 2014 de cd 'Ask Me - Don't ask Me' uit met uitsluitend werk van Karl Van Deun. 'Een verfijnd en persoonlijk kleinood om te koesteren' schreef Cobra.be hierover. Het repertoire is gevarieerd: ze spelen composities die beïnvloed werden door jazz, klassieke muziek, folk, middeleeuwse muziek en vrije improvisatie.

Iedereen is welkom op 25 februari, om 11.30u!
Graag vooraf reserveren.
Lees verder