Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 februari 2018

de Bib: maandelijks Filokafee vanaf 1 maart

maandelijks Filokafee vanaf 1 maart

filokafee-centoview-1Een gloednieuw initiatief voor de denkers en de peinzers onder ons. We kregen het enthousiaste aanbod van vrijwilligster Désirée Van Gerwen om een Filokafee op te starten. En daar gaan we graag op in. Het Paviljoentje in het park achter de bib lijkt ons de ideale plek om samen te hersenstormen over de kleine en grote levensvragen.

Een praatgroep waar luisteren even belangrijk is als spreken en waar doorgronden en begrijpen het moto is.

Jouw persoonlijke mening is van tel !

 

Inschrijven (gratis) via bibliotheek@halle.be
Locatie: Paviljoentje bib Halle – Basiliekstraat 124
van 14.00-16.00 uur / maandelijks op donderdag / start op donderdag 1 maart

Een greep uit onze filosofieboeken om digitaal al eens te snuisteren vind je hier.

Lees verder

Then he takes Berlin

Soms lijkt het wel alsof er in Duitsland enkel muziek wordt gemaakt in Berlijn. De stad is een magneet voor muzikanten, die hier blijkbaar om de één of andere reden worden geïnjecteerd met genialiteit. David Bowie, Lou Reed en Iggy Pop wisten dat 40 jaar geleden al, maar nu lijkt de stad echt te barsten: Anne Müller, Peter Broderick, Avi Avital, Lubomyr Melnyk en ook de vorige week overleden Johann Johansson, allemaal zijn/waren ze thuis in Berlijn. Ook Nils Frahm , hedendaags klassieke wonderboy, woont in deze stad en tapt uit hetzelfde schijnbaar onuitputtelijke vaatje virtuositeit. Luister eens naar All Melody , zijn laatste worp, en je weet meteen wat ik bedoel en, o ja, rep u naar een concertzaal en ga hem zien, nu het nog kan. Haast u, want de wereld begint Nils Frahm te kennen. Getuige daarvan is een zowat volledig uitverkochte tour.

Frahm is van oorsprong klassiek pianist, maar hij is zijn instrument door middel van elektronica en experiment ontstegen. Piano hoort u evenwel nog steeds, vrees niet, het blijft de rode draad. Zijn minimalistische composities doen u wegdromen, maar laten u evengoed dansen. En dus kan je Frahm zien in schouwburgen zoals het muziekgebouw in Eindhoven, maar ook in de danstent op, pakweg, Dour.

Dit is van het spannendste wat u op dit moment kan vinden in de wereld van de elektronische muziek, maar ook in pianomiddens regent het superlatieven. De man staat op het punt de wereld te veroveren en u kan erbij zijn om dat te aanschouwen? Ik zou het mij geen twee keer laten zeggen.

En zodus ga ik zaterdag naar Nils Frahm kijken en luisteren. En genieten.

(sh)

 

 

Lees verder

Wat vind jij van de bib? Laat het ons weten en win boekenbons
Momenteel loopt er in Bib Kalmthout een onderzoek waarin jouw mening over de bib centraal staat. Dit onderzoek peilt naar

  • de tevredenheid over het aanbod en de dienstverlening in de bib,
  • de wijze waarop je van de bib gebruik maakt
  • en de redenen waarom je de bibliotheek bezoekt.
Het onderzoek gebeurt via een vragenlijst. Die vind je op www.bib2018.be.

Ja, ik doe mee

Het invullen van deze vragenlijst duurt een 20-tal minuten. Wie de vragenlijst volledig invult, maakt kans op boekenbonnen van Standaard Boekhandel.

De vragen zijn niet moeilijk. Het gaat enkel en alleen over jouw mening en een aantal vragen over jouw achtergrond, er is geen voorkennis nodig.

Dit onderzoek is voor ons zeer waardevol. Het is heel belangrijk voor ons dat je meedoet.

Liever een papieren vragenlijst? Vraag ernaar aan de infobalie.


Meer lezen »
Lees verder

THEMALIJST | EXPO | Be.land, over 65 jaar gastvrij vluchtelingenonthaal
Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers. BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijk geschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal.
De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.
'Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.' Lajos Molnár – 1957
We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!' Karoly Makay - 1956
BE.LAND is een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid. De tentoonstelling loopt t.e.m. woensdag 7 maart 2018 en is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de centrale bibliotheek, Leiestraat 30.


De bijhorende themalijst, met literatuur en films over het vluchtelingenthema, kan je hier downloaden of raadplegen via Scribd.
Lees verder

Workshop Foto bewerken in de bib
Dinsdag 20 februari - 14 tot 17 uur in Boekenschuur Opstal
(Krapstraat 161, 9255 Buggenhout).

Deelname: 5 €.
Vooraf inschrijven via bib@buggenhout.be of op nummer 052 33 95 91.
Lees verder