Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 februari 2018

Cipiers beginnen aan 32 urenstaking

Cipiers beginnen aan 32 urenstaking

In de gevangenissen is donderdagavond om 22 uur de aangekondigde 32 urenstaking van start gegaan. In de gevangenissen in Vlaanderen zijn ruim 6 op de 10 cipiers aan de slag in de nacht van donderdag op vrijdag, in Wallonië bijna de helft. Dat zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

Lees verder

Ook morgen sneeuw op komst

Vrijdag trekt vanaf het westen een storing over het land en wordt het al vlug zwaarbewolkt met sneeuwval vanaf de kust. Zaterdag is het eerst wisselvallig met buien van regen of (smeltende) sneeuw maar in de loop van de dag wordt het vanaf het westen droog met opklaringen.

Lees verder

'Alcoholslot vanaf 1,8 promille? Dat moet veel lager liggen'
Bestuurders die betrapt worden met meer dan 1,8 promille in het bloed, krijgen vanaf 1 juli een alcoholslot in de auto. 'De lat ligt met 1,8 promille veel te hoog', zegt verkeersexpert Johan De Mol. 'Dit schrikt de mensen die enkele pintjes te veel op hebben, niet af.'
Lees verder

Koen Geens: 'Misschien is verontwaardiging groter dan nodig'

Gisteren vroeg Sven Mary de vrijspraak voor terreurverdachte Salah Abdeslam op basis van een procedurefout. 'Het is aan de rechter om daarover te oordelen', reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Lees verder

Olietanker vastgelopen voor haven van Zeebrugge

Voor de kust van Zeebrugge is vrijdagochtend de olietanker Sea Bay vastgelopen op een zandbank.

Lees verder

Politie neemt 65 puppy's in beslag bij broodfokker

De politiezone Grens heeft 65 puppy's in beslag genomen bij een broodfokker in Essen.

Lees verder

Nooit zo veel zwartrijders op tram en bus

De Lijn heeft vorig jaar een recordaantal reizigers gecontroleerd. Er werden dan ook nog nooit zo veel zwartrijders betrapt, schrijft Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Een puppy kopen vereist evenveel research als een auto kopen

Bij een malafide broodfokker in Essen werden onlangs 65 puppy's aangetroffen in erbarmelijke omstandigheden. Hondenkwekers die het doen voor het geld verliezen helaas maar al te vaak het welzijn van de dieren uit het oog. Maar hoe kunt u ze herkennen als consument?

Lees verder

De ene procedurefout is de andere niet: over Antigoon en Abdeslam

Eén documentje in een verkeerde taal en het hele proces tegen 's lands meest gehate topterrorist komt op losse schroeven te staan? Komt Abdeslam straks vrij? Buitenlandse journalisten kunnen de 'Belgenmop' amper vatten. Maar wacht eens, voor zo'n situaties hebben we toch de Antigoon-leer en de potpourriwetten? Een poging om door het bos de bomen te zien.

Lees verder

Moons uit bestuur N-VA gezet na bedreigingen ex-journalist

Jimmy Moons was bestuurslid voor N-VA in Beringen. Hij werd ontslaan uit het bestuur van de partij nadat hij de vriendin en dochters van ex-journalist Johan Depoortere op sociale media bedreigde.

Lees verder

Oxfam: 'Lessen getrokken uit seksueel misbruik van medewerkers in Haïti'

De humanitaire organisatie Oxfam België geeft in een persbericht toe dat beschuldigingen over seksueel misbruik in Haïti in 2010 door Britse Oxfam-medewerkers juist waren.

Lees verder

'Soedanrapport acht folteringen niet bewezen'

Het kan niet met zekerheid gesteld worden dat Soedanezen die vanuit België worden teruggestuurd, mishandeld worden in hun thuisland. Dat staat volgens verschillende bronnen in het rapport van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Wel wordt de regering-Michel aangemaand om de situatie verder te onderzoeken.

Lees verder

Francken: 'Goed dat de waarheid aan het licht komt'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert opgelucht op de bevindingen in het Soedanrapport. Daarin staat dat niet met zekerheid gesteld kan worden dat Soedanezen die vanuit België worden teruggestuurd, mishandeld worden in hun thuisland. De repatriëringen zullen snel kunnen hervatten, meent Francken.

Lees verder

Spectaculaire breuk in waterleiding aan Berenkuil in Schaarbeek

Op het Verboekhovenplein in Schaarbeek, ook wel de Berenkuil genoemd, is vrijdagmorgen een waterleiding gebroken.

Lees verder

VIAS: Alcoholslot vermindert kans op recidive

Het alcoholslot vermindert de kans op recidive met minstens 75 procent. Dat meldt VIAS Institute vrijdag in aanwezigheid van minister van Mobiliteit François Bellot (MR), daags nadat de Kamer een wetsvoorstel goedkeurde dat de verkeersveiligheid moet verbeteren.

Lees verder

'Het viel me op dat veel van mijn autochtone vrienden leerstof veel efficiënter studeerden dan ik'

Jongeren met een migratieachtergrond die minstens één goede autochtone vriend hebben, maken meer kans om door te stromen naar het hoger onderwijs. Pieter en Bilal, twee beste vrienden, zeggen dat ze allebei veel uit hun vriendschap halen.

Lees verder

Staking cipiers goed opgevolgd

In Vlaanderen is 24,81 procent van het gevangenispersoneel vrijdag aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie.

Lees verder

Groen: 'Soedanrapport legt de vinger op de wonde'

'De regering heeft te gretig vluchtelingen teruggestuurd naar een regime met groot risico op foltering. Daarmee werd een rode lijn overschreden', stelt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt na publicatie van het Soedanrapport. Net zoals Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en 11.11.11 vraagt de partij om de repatriëring van Soedanezen pas te hervatten wanneer de procedures in lijn zijn met het internationaal recht.

Lees verder

Michel laat terugkeerbeleid evalueren

De federale regering wil haar 'kordaat en menselijk' migratiebeleid voortzetten, maar zal rekening houden met de aanbevelingen van het Soedan-rapport. Dat heeft premier Charles Michel vrijdagnamiddag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Tegelijk kondigde hij ook een evaluatiecommissie aan die het terugkeerbeleid onder de loep neemt.

Lees verder

'Prostituees in Haïti werden betaald met privémiddelen, niet met geld van Oxfam'

De werknemers van Oxfam die in 2010 in Haïti prostituees hebben ingehuurd, hebben daarvoor geen geld van de humanitaire organisatie gebruikt. 'Er is geen enkel element dat daarop wijst', reageert Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam Solidariteit België. Hij veroordeelt wel de feiten, die hij bestempelt als 'onverdedigbaar wangedrag dat ingaat tegen de waarden van Oxfam'.

Lees verder