Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 januari 2018

Storm voorbij: 1 Belgische dode en 2 Nederlandse doden

Storm voorbij: 1 Belgische dode en 2 Nederlandse doden
De hevige storm die het noorden en noordwesten van België vandaag teisterde, lijkt voorbij geraasd te zijn. Ook bij onze oosterburen lijkt het ergste ondertussen gepasseerd te zijn. Het Vlaams Rampenfonds laat weten dat het de storm waarschijnlijk niet zal erkennen als ramp.
Lees verder

Onderwijsvakbond wil afspraken over Smartschool
De Christelijke onderwijsvakbond COC wil dat er afspraken komen over Smartschool. Dat is een online platform waarmee leerlingen, ouders, leerkrachten en directies met elkaar kunnen communiceren.
Lees verder

Thalys-treinverkeer wordt vandaag volledig hervat in België, Nederland en Duitsland
Het Thalys-treinverkeer, dat gisteren sterk verstoord was door stormweer, zal vandaag normaal hervatten voor heel België, Nederland en Duitsland. Dat laat het bedrijf zelf weten. 
Lees verder

Thalys-treinverkeer gedeeltelijk hersteld
Het Thalys-treinverkeer, dat gisteren sterk verstoord was door stormweer, zou vandaag normaal moeten hervatten van en naar Nederland. Het hervatten van het verkeer van en naar Duitsland blijft afhankelijk van de heropening van de lijn tussen Aken en Keulen. Dat laat het bedrijf deze nacht weten.
Lees verder

Hoera, er werkt iets in Brussel
Aanlegsteigers bouwen om te kunnen kayakken op de Zenne of Abu Bakar steunen in zijn project om 's winters te koken voor daklozen. Al vijf jaar haalt platform Growfunding geld op bij Brusselaars voor sociale projecten. "Er is eindelijk iets wat werkt in Brussel, de rest van Vlaanderen kan hieruit leren."
Lees verder

Growfunding doet Brusselaars volop sociaal crowdfunden (en Vlaanderen kan daarvan leren)
Aanlegsteigers bouwen om te kunnen kayakken op de Zenne of Abu Bakar steunen in zijn project om 's winters te koken voor daklozen. Al vijf jaar haalt platform Growfunding geld op bij Brusselaars voor sociale projecten. "Er is eindelijk iets wat werkt in Brussel, de rest van Vlaanderen kan hieruit leren."
Lees verder

Nieuwe rechtszaak voor propere lucht
Een groep bezorgde burgers sleept de Vlaamse overheid voor de rechtbank. Ze vinden dat Vlaanderen te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en rekenen op de rechter om daar verandering in te brengen. 
Lees verder

MIVB reed in 2017 recordaantal van 401 miljoen ritten
De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB heeft in 2017 het recordaantal van 401 miljoen ritten gerealiseerd. Dat zijn 31,5 miljoen ritten meer ten opzichte van 2016, of een stijging met meer dan 8 procent. Het is de sterkste stijging van de afgelopen tien jaar. Dat meldt de MIVB vrijdag op basis van de eerste ramingen.
Lees verder

Vlaming smijt meer afval op straat dan in een vuilnisbak
In 2015 hebben de Vlaamse lokale besturen 17.739 ton zwerfvuil opgeruimd of 2,77 kg per Vlaming. Samen met andere zwerfvuilophalers gaat het in totaal om 20.426 ton zwerfvuil of 3,19 kg per Vlaming. Dat blijkt uit een grootschalige enquête die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in 2016-2017 uitvoerde bij alle Vlaamse steden en gemeenten.
Lees verder

Transmigranten vallen politie aan op parkeerterrein Groot-Bijgaarden
Een grote groep transmigranten heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een patrouille van de federale wegpolitie aangevallen op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden. Dat meldt de federale politie deze ochtend.
Lees verder

NIPT-test spotte al acht keer kanker
De NIPT-bloedtest die kan aantonen of een foetus het syndroom van Down heeft, heeft in ons land al acht keer kanker opgespoord. Dat bevestigt professor genetica Joris Vermeesch (KU Leuven). "Dit op een totaal van 40.000 testen."
Lees verder

Vandewalle ontkent chantage Gheysens: "Ik ben niet omkoopbaar"
Ignace Vandewalle, de auteur van het boek De illegale Ghelamco Arena, ontkent iets te maken te hebben met de mogelijke chantage van Ghelamco. "Als dit waar is, dan heeft uitgeverij Doorbraak een zware deontologische fout gemaakt."
Lees verder

Koppel dat zesjarige zoon op balkon liet staan, veroordeeld tot 10 jaar cel
Het hof van beroep van Brussel heeft vrijdag een koppel veroordeeld tot 10 jaar effectieve celstraf voor foltering, onmenselijke behandeling en onthouding van voedsel van hun kind. Op 26 december 2016 hadden ze hun toen zesjarige zoon vijftien uur lang in de kou op het balkon laten staan.
Lees verder

Bloedtest om kanker op te sporen 'veelbelovend'
CancerSEEK heet het, en met een eenvoudige druppel bloed zou het moeten kunnen achterhalen of iemand kanker heeft. "In de toekomst wordt bloed dé manier om kanker te spotten", bevestigt ook professor Genetica Joris Vermeesch (KU Leuven).
Lees verder

Voor het eerst kloppen meer dan 150.000 mensen aan bij Voedselbanken
Vorig jaar hebben voor het eerst meer dan 150.000 mensen aangeklopt bij de Voedselbanken. Dat zijn er bijna 14.000 meer dan het jaar daarvoor, meldt de Belgische Federatie van Voedselbanken, die dit jaar haar dertigste verjaardag viert. 
Lees verder

Hond Uscko mag na bijtindicent op school terug naar huis
De Mechelse herder Uscko, die in december vorig jaar op een lagere school in Beringen twaalf kinderen aanviel en verwondde, mag terug naar huis. Dat maakte de stad Beringen vandaag bekend. Burgemeester Maurice Webers (sp.a) van Beringen heeft de bewaringsmaatregel opgeheven.
Lees verder

Ukkel: 's werelds draaischijf van paspoortenzwendel
Het federaal parket onderzoekt een Syrische Belg uit Ukkel die verdacht wordt van een lucratieve paspoortenzwendel met Congo en de Comoren waardoor Iraanse wapenhandelaars Amerikaanse sancties konden ontlopen.
Lees verder

Robotrechters in opmars in Nederland of hoe algoritmes nu ook al over uw achterstallige rekeningen oordelen
Nederlandse bedrijven als bol.com sturen steeds meer schuldenaars naar digitale platformen, waar een algoritme over hun lot beslist. In België lopen we nog geen storm voor deze robotrechtspraak. Toch is de geest, ook hier, al uit de fles. 
Lees verder

Vliegen wordt duurder: "Het besef groeit dat de sector eigenlijk te goedkoop is"
Uw ticket naar de zon wordt dit jaar allicht een tikje duurder. Stijgende brandstofkosten en lonen zijn daar de oorzaak van. Om van de milieukost nog niet te spreken. "Het besef groeit dat de sector eigenlijk te goedkoop is, in verhouding tot zijn impact op het milieu."
Lees verder

Gheysens kaapt 'operatie Transparantie'
Veel drukte om niets. Dat is wat het omstreden boek over de Ghelamco Arena voor de bouwers ervan is. Als ultiem bewijs verklaarde Ghelamco-topman Paul Gheysens dat hij een bod kreeg om de publicatie tegen te houden. 
Lees verder