donderdag 18 januari 2018

Nieuwsbrief 2018 nr 1

Is deze nieuwsbrief moeilijk leesbaar?

Agenda gemeenteraad - 23 januari 2018

Het college van burgemeester en schepenen biedt u de dagorde aan van de gemeenteraad van dinsdag 23 januari 2018.

Beknopt verslag OCMW- 18 december 2017

Het OCMW-bestuur biedt u hierbij het verslag aan van de OCMW-raad van maandag 18 december 2017.

Gezocht: gemachtigd opzichters!

Wil u zich graag inzetten om, binnen onze gemeente, de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat? Schrijf u dan zeker in !

De provincie Limburg organiseert in 2018 voor de 9de keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Voor de organisatie en uitwerking van dit project werken het provinciebestuur, de lokale politie en de Limburgse gemeenten en steden opnieuw samen in dit toch wel unieke project.

Wie kan gemachtigd opzichter worden?
Iedereen die minstens 18 jaar is, over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de verkeersveiligheid. Het kan gaan om vrijwilligers, leerkrachten, ouders, gidsen van jeugdbewegingen, monitoren, stadswachten, sociale helpers, personeel van woonzorgcentra en van beschutte werkplaatsen, enzovoort.

De opleiding én uitrusting zijn gratis. Inschrijven kan tot en met 26 januari 2018 via www.limburg.be/gemachtigdopzichter .
 
Meer informatie? Dienst Mobiliteit en Routenetwerken van de provincie Limburg - 011 23 83 40 - mobiliteit@limburg.be

Sport- en Cultuursterren 2017 - oproep kandidaten

Vrijdag 23 februari 2018 organiseren de Sport- en Cultuurraad Gingelom hun vierde editie van de Sport- en Cultuursterren. Tijdens deze feestelijke avond worden de voorgedragen Gingelomse verenigingen, leden, helpers en individuele beoefenaars en organisatoren van sport- en/of culturele evenementen in de bloemen gezet.

Kandidaten kunnen zich tot 26 januari 2018 melden bij de dienst Vrije Tijd, tel. 011 88 04 92 of sport@gingelom.be.

Opwaardering kapellen

Op het grondgebied van Gingelom tellen we 35 kapellen, in alle maten en gewichten. Twaalf daarvan zijn eigendom van de gemeente. Omdat deze kapellen vaak beeldbepalend zijn en een rijke geschiedenis kennen, maakt de gemeente er een prioriteit van om deze te renoveren en te ontsluiten. De gemeente voorziet de komende vijf jaar dan ook budget om het eigen patrimonium te herstellen waar nodig. In 2018 wordt gestart met de Missoulskapel in Mielen en de kapel in de Populierenstraat in Buvingen.
 
Ondersteuning private eigenaars

Ook private eigenaars kunnen rekenen op ondersteuning bij het in stand houden van een kapel.
De gemeente sluit een groepsovereenkomst af met Monumentwacht, waardoor alle kapellen - kosteloos voor de eigenaar - kunnen worden aangesloten.
De gemeente laat zich in dit project bijstaan door de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Haspengouw west. Zij zullen de gemeente en de eigenaars begeleiden bij de opmaak, de aanvraag en de afhandeling van hun dossier. Voor vragen kunt u zich richten tot Alexander Massoels, alexander.massoels@rlh.be of 011 31 38 98.

Kapel zoekt vaklui

Bij de renovatie van een kapel komt heel wat vakkennis kijken. IOED Haspengouw west is dan ook op zoek naar lokale aannemers die kunnen helpen bij de vele aspecten van die herstellingswerken. We zijn op zoek naar algemene aannemers, dakwerkers, schrijnwerkers, metsers, pleisteraars, ververs,… die op professionele basis willen meewerken.
Interesse? Meldt u aan bij Alexander Massoels, alexander.massoels@rlh.be of 011 31 38 98

Heemkunde Gingelom zoekt foto’s over Kortijs en Vorsen

Heemkunde Gingelom organiseert om de twee jaar een fototentoonstelling over een deelgemeente. Dit jaar was het de beurt aan Borlo. In 2019 zijn Vorsen en Kortijs aan de beurt. Heeft u interessante foto’s?

Aan de hand van foto’s, krantenartikelen of kaarten wil Heemkunde Gingelom zoveel mogelijk aspecten van het dorpsleven in Kortijs en Vorsen tonen. Heeft u foto’s over toneel, sport, kermissen, families, processies, landbouw, onderwijs, …? De foto’s worden met zorg gescand en in hun oorspronkelijke staat terug bezorgd aan de eigenaar.

Heeft u foto’s over Kortijs of Vorsen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden of met het secretariaat in de bib te Gingelom: roxane.bormans@gingelom.be; tel. 011 83 27 01.

Speelterrein ’t Parkske

Het oude speeltoestel aan de klimmuur van het Park van de Vriendschap in Buvingen heeft de tand des tijd niet overleefd en werd onlangs vervangen door een nieuw combinatiespeeltoestel. Spelplezier verzekerd!
 
Dit toestel bevat twee platformen op verschillende hoogtes, een vaste trap, een schuifaf, een klimwand en een fantasiewandje met doorgeefluik met zitbankje.
 
De inrichting van deze zone aan de oude muren werd ook vernieuwd. Het conflict tussen klimmuur en toestel is uitgesloten en het toestel is afgebakend met een dynamisch zitmuurtje. Het budget van deze inrichting bedraagt afgerond € 8000.

Verkoop tractor

De gemeentelijke technische dienst verkoopt een tractor (bouwjaar 2000). Biedingen kunnen tot 22 januari 2018, 9 uur, worden uitgebracht in de gemeentelijke werkplaats onder gesloten omslag t.a.v. Kurt Leën of op 2de hands.be.
 
De minimumprijs werd vastgelegd op € 5000.

Type:               New Holland TL100 4WD
Bouwjaar:        2000
Draaiuren:        ongeveer 10 000
Extra:               inclusief sneeuwschop

Voorlezen voor peuters en kleuters

Wanneer?        Woensdag 24 januari van 16u tot 16u30
Wat?                Voorleesmoment voor peuters (2,5j-3j) en voor kleuters (4j-6j) 
Thema:            winter
Info?                bibliotheek@gingelom.be - 011 83 27 01
Gratis deelname
 

Bowling

Wanneer?        Donderdag 25 januari van 10 tot 12 uur bowling in Sint-Truiden, gevolgd door een heerlijke maaltijd in het Park van de Vriendschap
Kostprijs?         € 15, alles inbegrepen behalve de drankjes
Inschrijven?      In het ‘Park van de Vriendschap’, Rita Thierie - 0473 36 63 07 of Tim Rens, 011 88 04 48 - tim.rens@gingelom.be

Poëzieweek: ‘Poëzoet’

Wanneer?        Vrijdag 26 januari om 19u
Wat?                Een avond met voordracht en muziek rond het thema ‘zoet’ en een buffet zoetigheden
Info?                bibliotheek@gingelom.be - 011 83 27 01
Gratis deelname