maandag 15 januari 2018

de Bib: Nieuwe e-books in de bib

Nieuwe e-books in de bib
Lees verder

Met Schubert op "Winterreise"

Ik moet toegeven dat toen ik het voor de eerste keer hoorde, ik niet direct van mijn sokken geblazen was. Was ik te jong? Waarschijnlijk.  Lag er teveel Zappa, Joni of Miles op de platenspeler? Zeker.  Maar wat al meer dan 250 jaar tot de kroonjuwelen van de klassieke muziek behoort verdient – en laat ons genereus zijn – meerdere kansen. En aldus volhardde ik. Met tussenposes van soms jaren waagde ik steeds weer opnieuw een poging. En dan, plots, zonder waarschuwing, een openbaring: alsof je bij het ontwaken de gordijnen openslaat en de wereld bedolven ziet onder 10 centimeter verse sneeuw, je slaat je ogen even neer want zoveel schoonheid kan je niet behappen.

Franz Schubert (1797-1928) voltooide enkele maanden voor zijn dood de liedcyclus "Winterreise".  24 liederen waarin de protagonist bij nacht en ontij door een bar winterlandschap trekt, op zoek naar zichzelf, steeds meer onthecht van de wereld om zich heen. De Britse stertenor Ian Bostridge, gedoctoreerd historicus, schreef zijn persoonlijke fascinatie voor Schuberts laatste liedcyclus neer in 'Winterreise : een meesterwerk ontleed'.

Lied 24 : 'Het stelt in feite niks voor: het is een kaal skelet, zonder vlees op de botten. De harmonie is pover en bestaat voor het grootste deel uit simpele herhalingen. Toch slaagt Schubert erin om het te transformeren tot volstrekt sublieme muziek', dixit Bostridge over Der Leiermann. Matthias Goerne – de rechtmatige opvolger van Dietrich Fisher-Diskau – is fenomenaal, hij  zingt/brengt/is  de berooide lierdraaier. De vest omhelst de buik, de voeten schuifelen, de benen staan lichtjes uit elkaar om het wankel evenwicht zowel te trotseren als te bestendigen, de blik introspectief op de verte gericht. Kippenvel keer op keer.

Lied 5 :  De linde is een magische, mythische boom. Bij de Kelten en Germanen werd hij gezien als een heilige, 'goede' boom. De connotaties naar romantische liefde, folklore en nationale symboliek hebben er ongetwijfeld mee voor gezorgd dat "Der Lindenbaum" uitgegroeid is tot één van de populairste Schubertliederen.

Lied 1 : We eindigen bij het begin. Daar waar 'Goedenacht' dikwijls het woord is waarmee een verhaal wordt afgesloten, begint Schubert er zijn liedcyclus mee.  "Ik kwam als vreemde, ik vertrek als vreemde" zijn de eerste woorden uit "Gute nacht". De toon is gezet.

De uitvoerder (Goerne), het volume (3,5), het avondlijk uur (23u20), de wijn (Viognier), het gezelschap (alleen) helpen wel, maar een echte rationele verklaring is niet aan de orde.  Het plotse inzicht aanvaard je als een groot cadeau. Alsjeblieft.

(as)

Lees verder

Margot Vanderstraeten is eerste 'wereldpen'
Bibliotheken Vlaamse Ardennen organiseert een nieuwe lezingenreeks 'Wereldpennen in de Vlaamse Ardennen'. Margot Vanderstraeten bijt de spits af in Wortegem-Petegem op 1 februari. In het hoevegebouw van Domein De Ghellinck wordt ze geïnterviewd door Joseph Steimetz over haar recente boek 'Mazzel tov' over het leven bij een orthodox joodse familie.
Margot Vanderstraeten is inmiddels een vaste waarde in literair Vlaanderen. Voor romans als 'Alle mensen bijten', 'Mise en place' en 'Het vlindereffect' werd ze telkens hoog geprezen. De reacties op 'Mazzel tov' zijn unaniem lovend. Het boek kreeg ook al verschillende prijzen.

Vanuit Brakel kan je gratis mee met de bus. Ook de lezing is gratis.
Reserveer hiervoor zo snel mogelijk: 055 421245 of bibliotheek@brakel.be
Lees verder

Infosessie bikefitting

Professionele bikefitting

Waarop moet je letten bij de aanschaf van je nieuwe racefiets?
Hoe bepaal je de grootte van de fiets?
Komen die rugpijn en tintelende vingers tijdens het fietsen door een foutieve fietspositie?
Fiets je sneller met een aangepaste positie? Kan je door een andere fietshouding jouw aerodynamica verbeteren?

Is een professionele bikefitting nuttig voor jou?

Simon Van Langenhove

Antwoorden op deze vragen en meer krijg je van bewegingswetenschapper Simon Van Langenhove van Energylab.be. Simon heeft als Energy Lab coach ervaring met de fietsafstelling van talloze fietsers. Gaande van recreatieve fietsers tot gedreven wielertoeristen, professionele wielrenners en triatleten van het allerhoogste niveau (o.a. Lotto Soudal pro cycling team & Sport Vlaanderen-Baloise).

Praktisch

  • Dinsdag 20 februari, om 20.00u
  • Polyvalente zaal, bibliotheek
  • Kostprijs?Gratis
  • Inschrijven via bibliotheek@asse.be, T 02 452 56 34 of in de bib.
Lees verder

Nieuws voor iedereen
Nieuws voor iedereen die recht heeft op een lerarenkaart!
Alle lerarenkaarten 2018 kunnen in de bibliotheek van Laarne worden opgehaald. Op aanvraag worden lerarenkaarten overgebracht naar de bib van Kalken. Breng ons in dat geval via een telefoontje of mail op de hoogte en wij zorgen ervoor dat uw kaart klaarligt in Kalken!

Lees verder