donderdag 18 januari 2018

de Bib: 27 Januari wordt een dag van dilemma's...

27 Januari wordt een dag van dilemma's...

Na een aantal gevestigde waarden (Luuk Gruwez, Charles Ducal, Renaat Ramon, Herman Leenders, Philip Hoorne, Maarten Inghels, …) nodigen we dit jaar  op 27 januari, naar aanleiding van Gedichtendag, geen dichter uit maar een psycholoog.  Edward Verschaeren speelt graag met taal en vindt er betekenis in. Sommigen noemen hem een woordengoochelaar, anderen zien een emotietovenaar in hem. Hij startte zijn loopbaan bij de VRT, Radio1.

Deze psycholoog-woordkunstenaar heeft het over poëtische en soms emotioneel-beladen onderwerpen als verlangen, verliefdheid, passie, cactus- en knipperlichtrelaties, leefbare liefde en loslaten. Hij put daarbij uit zijn eigen praktijk maar ook uit de wereldliteratuur. De poëzie laat je ervaren waar het écht om gaat. Je voelt alle emoties en krijgt de kans om op veilige afstand na te denken over hoe jij relaties beleeft: gebonden of verbonden?

In de pauze brengen leerlingen van de woordklas van Lieven Vanlerberghe (Art'Iz) passende kinderversjes.
Mooie poëzieposter met een gedicht van Peter Verhelst voor de eerste aanwezigen, zolang de voorraad strekt.

Zaterdag 27 januari 10.00 – 12.00 u
Stadsbibliotheek Izegem Grote Markt 20
Inkom gratis
Lees verder

Tentoonstelling Bernard Sercu
(c): Bernard Sercu
In De Letterschuur loopt momenteel een tentoonstelling van Bernard Sercu , 'Het maakproces van de veldkapel te Zandvoorde'.  De kunstenaar creëerde een kunstwerk dat refereert naar een veldkapel die ooit op de site stond.  Dat deed hij in opdracht van Hein en Veronique Vandecasteele-Hostens voor hun private tuin. "De spirituele beeldtaal van het werk is geometrisch abstract, zonder daarmee figuratie uit te sluiten", aldus Sercu.   De veldkapel kreeg de naam 'Moeder en Kind Verheven'. 

De tuin, een ontwerp van landschapsarchitect Andy Malengier,  is gesitueerd langs de Oude Zonnebekestraat in Zandvoorde met op de achtergrond de Gasthuisbossen. In eerste instantie werd de plaats gekozen waar de veldkapel zou worden ingeplant. Het werd een plek onder drie linden, op het einde van de tuin. Het ontsluiten van de plek naar de openbare weg, het rooien van een aantal wilgen en de aanleg van een passerelle over de gracht, openden een toegang tot die stille plaats. De kunstenaar omschrijft het ontstaansproces als volgt: "In mijn zoeken naar goede bouwstenen en vormen concentreer ik mij vooral op de kapelmantel. Het vormt een kleed waarin 'Moeder en Kind' geplaatst wordt. Tegenover die donkere ruwe mantel staat de ruwe kern, de Moeder-en-Kind-sculptuur in een patine van gepolierd brons. De tronende frontale houding van de sculptuur geeft een verhevenheid. Ook is er geen evidente interactie tussen moeder en kind. Het kind geeft het gevoel volwassen, mens en tegelijkertijd God te zijn. Het kind zit op de schoot van zijn moeder en als God toont het de weg naar verlossing. Het helemaal ander zijn van dit kind, als Jezus, wordt verbeeld door een bolvorm – als symbool voor oneindigheid".

In de bibliotheek krijgt u in een paar maquettes en voorstudies te zien hoe het idee achter het kunstwerk groeide en vorm kreeg. De tentoonstelling is nog tot 17 maart gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van De Letterschuur. 
Lees verder

Als de liefde niet bestond
Donderdag 8 februari probeert Hubert Damen in Elsschot het mysterie van de liefde, en dus het mysterie vrouw, te ontrafelen in twaalf liedjes en evenveel poëtische reflecties.
Lees verder

Ongehoord! Vlaanderen in de knoop
Verkeersgoeroe Hajo Beeckmans bespreekt op 7 februari in bib Park de nijpende problemen rond files en mobiliteit in Vlaanderen. Niet te missen!
Lees verder

START KJV kleuters
Hou je van boeken en zit je in de derde kleuterklas? Doe dan mee met de kleuter boekenjury van Bib Bornem!
Lees verder