woensdag 17 januari 2018

BIB-Nieuwsbrief_januari 2018

 

nummer 92
januari 2018
Maandelijkse nieuwsbrief van de bibliotheek. Reacties en suggesties: bibliotheek@zoersel.be  
 
logo bib 

2018! Enkel wie te laat is, is gezien!

Met het nieuwe dienstreglement is enkel de laatkomer gezien. Voor elk materiaal dat de leentermijn overschrijdt betaalt u €0,15 per dag. Al de rest wordt eenvoudiger en goedkoper. Onze bibliothecaris maakte naar aanleiding van de Week van Poëzie eind deze maand een gedichtje.

 

lees meer

 

Tip van de Bib:

2018! Enkel wie te laat is, is gezien!

Met het nieuwe dienstreglement is enkel de laatkomer gezien. Voor elk materiaal dat de leentermijn overschrijdt betaalt u €0,15 per dag. Al de rest wordt eenvoudiger en goedkoper. Onze bibliothecaris maakte naar aanleiding van de Week van Poëzie eind deze maand een gedichtje


2018! Enkel wie te laat is, is gezien!

Geen keuzestress met uw aantal boeken, strips of dvd’s.
Vijftien in de tas! Ze mogen allemaal gratis met u mee.

Heeft u het na 28 dagen nog niet allemaal bezien?
Tweemaal verlengen, als het niet voor een ander is voorzien.

Bent u die ander, die gratis heeft gereserveerd.
Rep u naar de bib! Na 10 werkdagen wordt het geannuleerd.

Wordt de bib van Zoersel uiteindelijk voor u te klein?
Dan moet u met uw kaart bij onze buren van Bibburen zijn.

2018! Enkel wie te laat is, is gezien!
Vijftien cent per materiaal per dag!
De laatkomer betaalt het gelag.


E.B.


Week van de Poëzie

Hoort u liever een echte dichter aan het werk. Van 25 tot 31 januari geeft onze gemeente en de rest van Vlaanderen ze een podium met de Week van de Poëzie. De leerlingen van de Tekenacademie steken de bib van Zoersel in een poëtisch jasje. En de bezoekers van de bib krijgen tijdens deze week een snoepje van een gedicht mee naar huis.

do 25/1  poëtisch leescafé

Onze barman Eddy De Raedt leest bij tijd en stond een gedicht voor tijdens het wekelijkse Leescafé in de bib. 

bib Zoersel - Dorpszicht 2, Dorp 54  
van 10 tot 13 uur
gratis activiteit


do 25/1  Joke Van Leeuwen

Joke Van Leeuwen schrijft, tekent, doet aan cabaret, maar is vooral bekend als dichteres. Op donderdagavond komt ze naar de Bijl voor de voorstellingen 'voorbij de vanzelfsprekendheid'. Tijdens haar optreden rijgt Joke achteloos het ene gedicht aan het andere en brengt ze zware thema's met lichtheid.  

de Bijl, Dorp 1
start om 20 uur
€5 inkom. Reserveren kan via gemeente@zoersel.be


do 25/1 poëzie in ZNA Joostens

Fredrika Houwelijckx brengt gedichten en Frank Schaffels verzorgt de muzikale omlijsting.

ZNA Joostens, Kapellei 133
Van 18 en 20 uur

za 27/1 poëzie en expositie

De leerlingen woord van de academie schreven en lezen eigen gedichten voor, en dit van 10 tot 11 uur in de bib in Zoersel. Een aantal gedichten werd door de leerlingen van beeldende kunst verwerkt tot prachtige posters.

zo 28/1 Poëzie op typische Zoerselse locaties

Na verschillende succesvolle edities van ‘dichter in huis’ zal de Gedichtendag dit keer helemaal kaderen in het culturele jaarthema ‘Dorp in de Kijker’. Dit betekent dat er, op vier typische Zoerselse locaties, een luisterrijk poëzieprogramma gebracht zal worden, afgewisseld met een streepje muziek. Na afloop kunt u nog wat nagenieten met een hapje en een drankje. Let wel, aangezien het aantal plaatsen per locatie beperkt is, vragen we u om uw komst vooraf te melden. U bevestigt uw 'luisterend oor' vóór woensdag 24 januari bij de dienst cultuur, T 03 2980 7 13, cultuur@zoersel.be.

locatie: pastorij Halle, Halle-Dorp 20
van 10.30 tot 11.30 uur
voordracht: Walda Van Onckelen
muzikale omlijsting: Frank Schaffels

locatie: jeugdherberg Gagelhof, Gagelhoflaan 18
van 13.30 tot 14.30 uur
voordracht: Lawrence Cortebeeck, Yara Rymen en Glenn Van Hauwenis
muzikale omlijsting: Lawrence Cortebeeck, Glenn Van Hauwenis

locatie: Lindepaviljoen, Oostmallebaan 15
van 16 tot 17 uur
voordracht: Rita Van den Broek
muzikale omlijsting: muziekacademie Zoersel

locatie: de Sapristie, Handelslei 70
van 16 tot 17 uur
voordrachtkunstenares en muzikale omlijsting: Iris Crynen

Op tijd en stond in de bib

Het bibliotheekteam

cover

cover

naar boven

volwassenen romans                                                
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Noord/ Sien Volders
Bekijk via online catalogus


In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary's leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn.

 

cover

naar boven

volwassenen non-fictie                                           
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Meester, ik heb geen tranen meer: het onbekende en miskende leed van slachtoffers / Jef Vermassen
Bekijk via online catalogus


Meer dan 100.000 keer ging het boek 'Moordenaars en hun motieven' (2004) van Jef Vermassen over de toonbank. Het was lang wachten op een opvolger, maar die mag er dan ook zijn. Vlaanderens bekendste strafpleiter schreef deze keer een meeslepend en imposant werk over slachtoffers. Vermassen wil de stem zijn van al wie rouwt en wie lijdt. Van misbruikte kinderen en verminkte slachtoffers, tot de families van vermoorde en verongelukte mensen. Hoe verwerken zij hun trauma? Hoe verloopt een rouwproces? Welke ijkpunten kunnen rouw minder of meer rauw maken? Wat met woede en wrok? En hoe zet je de dader van een misdrijf uit je hoofd? Essentiële vragen waarop Jef Vermassen sterke antwoorden geeft, geïllustreerd met talrijke verhalen uit zijn 47-jarige loopbaan.


cover
naar boven

volwassenen strips                                                
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Dickens & Dickens / Rodolphe en Griffo
Bekijk via online catalogus


Londen, 1852. Charles Dickens begint stilaan een grote naam te worden in Engeland. De schrijver houdt ervan om ‘s nachts alleen door de straten van Londen te dwalen op zoek naar inspiratie. Maar sinds enkele weken wordt hij op zijn nachtelijke tochtjes gevolgd door een geheimzinnig en ongrijpbaar silhouet. Het maakt hem gek! Als hij er eindelijk in slaagt de man bij de kraag te vatten, blijkt die als twee druppels water op hem te lijken. Hij ziet eruit als zijn kwaadaardige evenbeeld... En erger: de man kent gebeurtenissen uit de jeugd van Dickens waarvan hij dacht dat niemand ze kende. Wie is dit onheilspellend heerschap en wat wil hij van hem? Rodolphe en Griffo duiken in het victoriaanse Engeland en de donkere krochten waar de schrijver van Oliver Twist en David Copperfield zo tuk op was. Een donker en fantastisch verhaal, geïnspireerd op de mythe van de Doppelgänger. Duik mee in het literaire universum van Dickens en ontdek de man achter de geniale schrijfsels.

cover
naar boven

Boekenbingo: lees eens een boek van een auteur die onder een pseudoniem schrijftHet paradijs / Suzanne Vermeer
Bekijk via online catalogusDaag jezelf uit met de Boekenbingo 2018! Download hier het bingoformulier.

Wanneer Liza Roozenboom lange tijd niks hoort van haar zoon Mark, die op vakantie is op het eiland Corfu, begint ze zich zorgen te maken. Het is niets voor de anders zo betrouwbare Mark om niet eens te reageren op de berichtjes die zijn moeder hem stuurt. Haar onrust neemt alleen nog maar toe wanneer ze Marks beste vriend Fedde spreekt. Fedde vertelt haar dat Mark een meisje heeft ontmoet met wie hij is gaan backpacken. Sindsdien lijken Mark en deze Thera in het niets te zijn verdwenen.

Hoewel iedereen in haar omgeving zegt dat er niks aan de hand is, dat Mark gewoon verliefd is en geen tijd heeft voor zijn moeder, kan Liza dat niet geloven. Mark zou haar nooit zomaar buitensluiten, er moet iets aan de hand zijn. Ten einde raad besluit ze zelf naar Corfu te gaan, in de hoop een spoor te vinden van haar verdwenen zoon. Met behulp van de enige persoon die haar wel gelooft, gaat Liza op onderzoek uit. Haar zoektocht leidt naar het eiland Kefalonia. Daar ontmoet ze een oudere man die haar meer weet te vertellen. Over Mark, maar ook over Liza's eigen verleden...

Suzanne Vermeer is een schrijverspseudoniem waaronder verschillende schrijvers gepubliceerd hebben. Tot zijn overlijden in 2011 ging schrijver Paul Goeken achter het pseudoniem schuil. Na zijn dood werd de naam overgenomen door een door uitgeverij A.W. Bruna Uitgevers onbekend gehouden schrijver of schrijfster.


 

Meer auteurs onder een pseudoniem? Vind hier inspiratie.

cover
 
naar boven

jeugd verhalen                                                        
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Alle kinderen: een abc van gemene versjes / Anke Kuhl en Martin Schlitz-Kuhl
Bekijk via online catalogus


Het alfabet leren was nog nooit zo leuk! Lees in Alle kinderen – Een abc van gemene versjes over de kinderen en hun onfortuinlijke avonturen, en leer zo alle letters van a tot z. De illustraties van het Duitse tekentalent Anke Kuhl maken dit boek helemaal af. Kortom: een prentenboek vol gruwelijk grappige versjes dat je keer op keer wilt lezen en bekijken.


cover
naar boven

jeugd non-fictie                                                      
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Het buitengewone beestenboek / Yuval Zommer
Bekijk via online catalogus


Waarom huilen wolven naar de maan? Kunnen hyena's echt lachen? Waarom houden neushoorns van modder? In dit boek vind je de antwoorden op deze vragen - en mee. Ga ook op zoek naar de verborgen afbeeldingen. Kun jij alle geheimzinnige voetsporen vinden? Ontmoet allerlei grauwende, harige, wilde en wonderlijke beesten van over de hele wereld in dit eerste dierenboek voor alle leeftijden. Het barst van de vrolijke verrassende feitjes over hoe wilde dieren eten, jagen en overleven.

cover
naar boven

jeugd strips                                                            
Bekijk alle nieuwe aanwinsten

Hemelse schepsels (reeks: Yin en de draak) / Richard Marazano en Xu Yao
Bekijk via online catalogus


Shanghai 1937. Yin verbergt zich, zonder toelating van de oude Li, haar grootvader, in het vissersbootje wanneer hij uitvaart. Midden in de nacht vangt de oude man een vreemd en krachtig dier in zijn netten. Yin luistert naar haar hart en bevrijdt haar grootvader voor het zware dier hem meesleurt! Uit de zee rijst onder hun verschrikte ogen plots een vreselijk en oeroud monster op, dat een indrukwekkend en prachtig goudgeel licht uitstraalt. Maar Yin is een schalks en schrander meisje dat nergens bang voor is ... zelfs niet voor een gouden draak!

Prachtig getekende jeugdreeks over een meisje en haar gouden draak!cover
naar boven

Orpheline / Arnaud des Pallières
Bekijk via online catalogus


Het leven van Renée, een jonge schooldirectrice, wordt abrupt verstoord als een oude kennis op haar werk verschijnt en een grote som geld eist. Renée blijkt een verborgen verleden te hebben en een valse naam te dragen. Kort daarna wordt ze tot grote ontzetting van haar vriend gearresteerd. Teruggaand in haar verleden wordt duidelijk hoe ze in deze situatie is beland en waarom ze telkens is gedwongen een nieuwe identiteit aan te nemen.


cover
naar boven
Gamba: de dappere muis / Tomohiro Kawamura
Bekijk via online catalogus


Gamba is een stadsmuis die houdt van avontuur. Op een dag begint hij met een vriend aan een spannende reis naar zee. Onderweg maken de twee kennis met Chuta, een bang jong muisje. Chuta zegt dat zijn familie en een heleboel andere muizen zijn vermoord door een bende wezels die op het eiland woont. Hij had eerder al om hulp gevraagd aan de scheepsmuizen, van wie iedereen altijd zegt dat het de dapperste muizen ter wereld zijn. Maar toen die zogenaamd stoere muizen in de gaten kregen dat ze het moesten opnemen tegen de beruchte wezelleider Noroi, hadden ze voor de eer bedankt. Gamba heeft medelijden met de kleine Chuta en belooft hem te helpen. Samen zullen de vrienden alles op alles moeten zetten om de gevaarlijke Noroi en zijn woeste wezels te verslaan. 

    
 
cover
 
naar boven


Klik hier als u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.
Klik hier als u ook de gemeentelijke nieuwsbrief wenst te ontvangen.