Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 27 november 2017

Rellen in Brussel: drie verdachten vrijgelaten

Rellen in Brussel: drie verdachten vrijgelaten
Bij nieuwe rellen in Brussel zijn gisteren 71 mensen gearresteerd. Ze brachten vernielingen aan op de Louizalaan. Verschillende winkels werden beschadigd, net als een politievoertuig. Drie van de vier verdachten die vandaag ter beschikking werden gesteld van het parket, zijn vanavond vrijgelaten.
Lees verder

Crevits wil vaste procedure tegen grensoverschrijdend gedrag in hoger onderwijs
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil dat er in alle Vlaamse hogescholen en universiteiten eenzelfde manier van aanpakken van grensoverschrijdend gedrag komt. Dat verklaarde de CD&V-politica in het middagnieuws op VTM. Al die instellingen hebben vandaag wel een vertrouwenspersoon, maar de procedures verschillen sterk.
Lees verder

"Politie wist al op voorhand dat betoging in Brussel uit de hand kon lopen"
De Brussels politie had informatie dat de betoging gisteren op het Poelaertplein uit de hand kon lopen. Dat zegt Hans Messiaen van de dienst die betogingen screent en begeleidt. "Er zijn berichten onderschept waaruit bleek dat een aantal jongeren de manifestatie wilde misbruiken om amok te maken", klinkt het.
Lees verder

Politieagent raakt gewond bij interventie in Hasselts uitgaansleven
Een hoofdinspecteur van de politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad is vanochtend gewond geraakt bij een interventie in het uitgaansleven in Hasselt. Een 23-jarige verdachte werd opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden. Bij hetzelfde incident werden nog vier personen bestuurlijk opgepakt. De Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) is niet te spreken over het geweld tegen de agenten, dat ze streng veroordeelt.
Lees verder

Een dag na de rellen in Brussel: "De sleutel ligt bij de ouders"
Waarom jongeren zaterdagavond plots amok maakten, weet niemand in de Brusselse Louizalaan. Er zijn alleen vragen en er is boosheid. "Misschien moeten ze de ouders wel heropvoeden."
Lees verder

Nieuwe lasertechniek detecteert roetdeeltjes in lichaam
Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven hebben een gloednieuwe techniek - met laser - ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren. De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care, zo heeft de universiteit van Hasselt vandaag meegedeeld.
Lees verder

Nederlands-Belgische alliantie pleit voor statiegeld op plastic flesjes en blikjes
De druk uit de samenleving om met uitbreiding van statiegeld het zwerfafvalprobleem aan te pakken, neemt snel toe. Negentien organisaties in Vlaanderen en Nederland werken sinds vandaag samen om de overheden in beide landen te manen tot opschaling van retourpremies op drankflesjes en -blikjes, meldt het Nederlandse Trouw.
Lees verder

Anderstalige leerlingen mogen moedertaal spreken in gemeenschapsonderwijs
Leerlingen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, mogen die ook gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Dat staat in een nieuwe leidraad waarmee het Gemeenschapsonderwijs (GO!) dit schooljaar aan de slag gaat, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Belg is meer gebonden aan provinciegrenzen dan hij denkt
Een studie van UAntwerpen en UC Louvain toont aan dat de gemeenschappen in ons land in grote mate overeenkomen met de grenzen van de provincies. Dat berichten De Standaard en Le Soir vandaag. De provincies hebben nog altijd een uiterst bepalende invloed op het verplaatsings- en verhuisgedrag binnen België.
Lees verder

Antwerpse bouwcommissie: "De schepen luistert niet naar ons"
De commotie over vastgoedprojecten in Antwerpen gaat maar niet liggen. Verschillende leden van de adviesraad (Gecoro) luiden de noodklok omdat de stad en bevoegd schepen Rob Van de Velde (N-VA) hun kritische adviezen naast zich neerlegt. "We worden teruggeworpen naar de jaren vijftig."
Lees verder

Dit verandert er allemaal op 1 december
Onder meer voor treinabonnementen, zonnebankcentra en pensioenen veranderen er enkele dingen vanaf december. Een overzicht.
Lees verder

"Ik schaam me diep": ambtenaar krijgt al 17 jaar lang 2.900 euro per maand om niets te doen
De Waalse Dominique Detry strijkt al zeventien jaar lang 2.900 euro netto per maand op om niets te doen. "En daar schaam ik me diep over", zegt zij. De vrouw is ambtenaar bij de provincie Namen en getuigde over haar "lijdensweg" in het programma 'C'est pas tous les jours dimanche' op RTL TVI.
Lees verder

Agoria wil twee kerncentrales openhouden na 2025
"Alle kerncentrales sluiten tegen 2025 is geen goed idee. Minstens twee kerncentrales moeten dus open blijven", zeggen Marc Lambotte, Yves Verschueren en Peter Claes, de topmannen van de federaties van de technologie (Agoria), de chemie en 'life sciences' (essenscia) en de industriële grootverbruikers (Febeliec). 
Lees verder

Vlaams-Nederlandse alliantie drukt door voor statiegeld op flessen en blikjes
Middenveldorganisaties uit Vlaanderen en Nederland bundelen de krachten om de overheid aan te zetten tot een uitbreiding van het statiegeld naar drankflessen en -blikjes, meldt het Nederlandse Trouw. De 'Statiegeldalliantie' heeft 21 leden, waaronder Test-Aankoop, Limburg.net, KVLV en Bond Beter Leefmilieu.
Lees verder

Antwerpse politie onder vuur voor campagne tegen 'asociale' fietsers: "Maar de boodschap is relevant"
Een maand nadat Antwerpen werd opgeschrikt door enkele dodelijke fietsongevallen, lanceert de lokale politie een campagne om "foutief, asociaal en gevaarlijk" fietsgedrag aan te pakken. Een signaal dat veel kritiek uitlokt. "Maar de boodschap is wel relevant", zegt expert Werner De Dobbeleer.
Lees verder

Antwerpse politie onder vuur voor campagne tegen 'asociale' fietsers
Een maand nadat Antwerpen werd opgeschrikt door enkele dodelijke fietsongevallen, lanceert de lokale politie een campagne om "foutief, asociaal en gevaarlijk" fietsgedrag aan te pakken. Een signaal dat veel kritiek uitlokt. "Maar de boodschap is wel relevant", zegt expert Werner De Dobbeleer.
Lees verder

Extreemrechtse betoging in Gentse binnenstad: "Racistische slogans voor de nachtopvang. Dat is er vér over"
Zo'n 250 extreemrechtse betogers trokken zondagavond door Gent. Dat ze ook voor de nachtopvang, waar gezinnen met kinderen verblijven, racistische slogans mochten scanderen, zorgt voor ophef.
Lees verder

Rellen Brussel: groot deel amokmakers afkomstig uit Aalst en Denderleeuw
Bij de jongeren die afgelopen weekend amok hebben gemaakt in Brussel, waren ook heel wat minderjarigen uit Aalst, Denderleeuw en Luik. Dat bericht De Standaard.
Lees verder

Rellen Brussel: groot deel amokmakers afkomstig uit Aalst, Denderleeuw en Liedekerke
Bij de jongeren die afgelopen weekend amok hebben gemaakt in Brussel, waren ook heel wat minderjarigen uit Aalst, Liedekerke, Denderleeuw en Luik. Dat bericht De Standaard.
Lees verder

De Wever over thuistaal op school: "Absurd idee"
Leerlingen mogen hun thuistaal voortaan ook gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Dat staat in een nieuwe leidraad waarmee het Gemeenschapsonderwijs (GO!) dit schooljaar aan de slag gaat. N-VA-voorzitter Bart De Wever is allesbehalve enthousiast: "Toen ik dit hoorde, dacht ik eerst dat het om een vervroegde aprilgrap ging."
Lees verder