Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 25 november 2017

Gerecht en fiscus krijgen zicht op geldtransfers, maar vermogenskadaster is nog veraf

Gerecht en fiscus krijgen zicht op geldtransfers, maar vermogenskadaster is nog veraf
De fiscus en het gerecht kunnen straks zowat alle geldtransfers inkijken, ook als die via commerciële kantoren zoals Western Union verlopen. Het plan, waarover De Tijd bericht, ligt op tafel van de regering-Michel. De Morgen beantwoordt zes vragen.
Lees verder

Europees onderzoek: "Nergens wordt er gesegregeerder gesport dan in Vlaanderen"
Gekleurd of blank, rijk of arm. Nergens wordt er gesegregeerder gesport dan in Vlaanderen, zo blijkt uit Europees onderzoek, waarover De Morgen vandaag bericht. Het onderzoek, Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs, liep in negen Europese landen. Voor Vlaanderen namen er 1.002 clubs aan deel.
Lees verder

Juridische schemerzone: politie neemt foto's om Brusselse relschoppers te identificeren
De politie heeft de controles opgevoerd in het centrum van Brussel na de rellen op de Lemonnierlaan van 11 november. De politie nam ook een foto van sommige jongeren van wie de identiteit werd gecontroleerd om hen te kunnen identificeren als betrokkene bij de rellen. Dat schrijven de Sudpresse-kranten vandaag.
Lees verder

De Vlaamse kleedkamer kan veel kleurrijker. Nergens in Europa sporten burgers zo gescheiden
Gekleurd of blank, rijk of arm. Nergens wordt er gesegregeerder gesport dan in Vlaanderen, zo blijkt uit een Europees onderzoek. "Veel sportclubs zijn er nog niet mee bezig."
Lees verder

"We willen wel een gemengde sportclub, maar het lukt niet goed"
In Europa wordt nergens meer 'gesegregeerd' gesport als bij ons, in Vlaanderen. Waardoor je dus overwegend 'witte' en overwegend 'gekleurde' sportclubs krijgt. "Het is niet dat we niet willen, het lukt gewoonweg niet om te mixen."
Lees verder

"Wie paaitaks betaalt, mag alles bouwen in Antwerpen"
Grote bouwpromotoren kopen hun vergunningen in Antwerpen af. Dat zegt sp.a-kopman Tom Meeuws in een opiniestuk. "De immocratie heerst hier", luidt het. Ook in andere steden duikt het probleem op.
Lees verder

Close bestelt geen nieuw rapport over rellen in Brussel, wel "follow-up"
Er komt geen nieuw rapport van de Algemene Inspectie rond de rellen in Brussel, maar wel een follow-up van het rapport. Dat laat woordvoerster Maïté Van Rampelbergh van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag weten in een reactie op het bericht in de Mediahuis-kranten dat er een nieuw rapport is besteld.
Lees verder

Close bestelt nieuw rapport over rellen in Brussel wegens "te veel discussie"
De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) vindt dat er "te veel discussie bestaat" over het ­weinig vleiende rapport van de Algemene Inspectie (AIG) over het politieoptreden bij de rellen van 11 november in Brussel. Daarom bestelt hij een nieuw rapport bij zijn eigen korpschef en de federale politie. Dat berichten de Mediahuis-kranten vandaag.
Lees verder

MR: "Eén grote politiezone zal de problemen in Brussel niet oplossen"
De Franstalige partijen zijn geen voorstander van de Brusselse Metropolitan Police. Open Vld schuift de piste naar voor als alternatief voor de fusie van de politiezones. Maar ook het alternatief krijgt weinig steun.
Lees verder

Tientallen gezinnen met kinderen slapen op straat
In Brussel zijn er negen dagen na de officiële openening van de winteropvang nog altijd geen plaatsen voorzien voor gezinnen met kinderen, klaagt Platform Kinderen op de Vlucht vandaag aan. "Het is onaanvaardbaar dat er elke nacht tientallen gezinnen met kinderen op straat moeten slapen", stelt coördinatrice Tine Vermeiren.
Lees verder

Onderwijsbonden zien geen meerwaarde in master basisonderwijs
ACOD Onderwijs en VSOA Onderwijs zijn niet overtuigd van de meerwaarde van de master basisonderwijs. "Er zijn betere manieren om de extra middelen die hiervoor nodig zijn, te besteden", aldus de socialistische en liberale onderwijsbond in een persbericht.
Lees verder

Emotionele De Wever belooft volledige transparantie in bouwdossiers: "Dit plakt aan mij"
Bart De Wever (N-VA) belooft volledige transparantie over alle bouwvergunningen die hij als burgemeester van Antwerpen mee heeft goedgekeurd. Dat zei hij op een emotionele persconferentie. "Dit stemt me heel verdrietig."
Lees verder

"Kiezen tussen kernenergie en gas is kiezen tussen de pest en de cholera"
De wet zegt: in 2025 moeten de zeven kerncentrales in ons land dicht. Maar N-VA denkt hier anders over. De partij wil twee kerncentrales langer openhouden. Dat zou beter zijn voor de bevoorrading, onze factuur en het klimaat. Klopt dit?
Lees verder

Meeste treintickets en -abonnementen vanaf 1 februari duurder
Spoorwegmaatschappij NMBS indexeert op 1 februari opnieuw haar tarieven. School- en woon-werkabonnementen slaan 2,49 procent op; andere vervoersproducten worden gemiddeld 1,49 procent duurder. Dat laat de NMBS vandaag weten.
Lees verder

NMBS maakt meeste treintickets en -abonnementen vanaf 1 februari duurder
 Spoorwegmaatschappij NMBS indexeert op 1 februari naar jaarlijkse gewoonte haar tarieven. De prijzen van abonnementen slaan met 2,49 procent op; andere vervoersproducten worden gemiddeld 1,49 procent duurder. Dat laat de NMBS vandaag weten.
Lees verder

Montasser AlDe'emeh verhuist doctoraat naar KU Leuven
Jihadexpert Montasser AlDe'emeh zet zijn onderzoek verder aan de KU Leuven. AlDe'emeh doctoreerde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, maar nadat een rechter hem veroordeelde voor schriftvervalsing wil hij elders met een schone lei opnieuw beginnen.
Lees verder

Antwerpen wordt weer torenstad: stadsbouwmeester Rapp pleit voor meer hoogbouw
"Antwerpen is geen geschoren haag." Met die gevleugelde woorden zet stadsbouwmeester Christian Rapp de deur open voor meer hoogbouw in de stad. 
Lees verder

Gedaan met pinten van 25 cl, de 33'er neemt het over
Bier in bekers van 33 in plaats van de gebruikelijke 25 cl. Dat is wat voetbalclub Antwerp vanaf dit weekend wil serveren. The Great Old  blijkt lang niet de enige. En de supporter? Die drinkt vaker dan hem lief is lauwe kliekjes bier.
Lees verder

Naar de zonnebank? Kris Peeters wil verplichte goedkeuring van dokter
Wie vanaf januari 2019 naar de zonnebank wil, zal vooraf een verplichte goedkeuring nodig hebben van de dokter. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) vandaag in de kranten van Sudpresse.
Lees verder

"Laat ons voldoende tijd nemen om lessen te trekken": onderwijs mikt op uitstel voor leren en werken
Duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, moet ervoor zorgen dat meer jongeren hun diploma behalen. De Vlaamse regering wil er op 1 september 2018 over heel Vlaanderen mee starten. Maar zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het GO! vraagt een jaar uitstel.
Lees verder