Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 26 november 2017

Eerst uw huidtype bepalen, dan pas onder de zonnebank

Eerst uw huidtype bepalen, dan pas onder de zonnebank
Het is niét de bedoeling dat alle zonnebankgebruikers vanaf 2019 eerst naar de dokter moeten gaan voor een attest, maar wel dat zonnebankcentra investeren in een toestel dat het huidtype bepaalt. Dat valt te horen op het kabinet van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), na een bericht in de kranten van Sudpresse.
Lees verder

Onderwijskoepels willen duaal leren uitstellen: "Laat ons voldoende tijd nemen om lessen te trekken"
Duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, moet ervoor zorgen dat meer jongeren hun diploma behalen. De Vlaamse regering wil er op 1 september 2018 over heel Vlaanderen mee starten. Maar zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het GO! vraagt een jaar uitstel.
Lees verder

Staatsveiligheid kende dader van verijdelde aanslag Thalys al sinds 2012
De dader van de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus 2015, Ayoub El Khazzani, was al sinds 2012 gekend bij de Staatsveiligheid. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Comité I, de toezichthouder van de inlichtendiensten, waarover La Libre Belgique vandaag bericht.
Lees verder

Langer openhouden of niet? 'Kernuitstap is keuze tussen pest en cholera'
De wet zegt: in 2025 moeten de zeven kerncentrales in ons land dicht. Maar N-VA denkt daar anders over en wil twee kerncentrales langer openhouden. Dat zou beter zijn voor de bevoorrading, onze factuur en het klimaat, zegt de partij. Maar klopt dit wel? 
Lees verder

Feministische betoging tegen geweld op vrouwen trekt door Brussel
Op initiatief van het platform Mirabal trekt vandaag, de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een nationale feministische betoging door Brussel. De politie telt ongeveer 2.000 deelnemers.
Lees verder

Dierenrechtenorganisatie zet voorbijgangers met virtual reality in slachthuis: "Zo zien ze in 360 graden wat varken meemaakt"
Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft vanmiddag aan het station Brussel-Centraal actie gevoerd voor de sluiting van alle slachthuizen. Voorbijgangers werden met pakkende actieborden geconfronteerd en konden met een 'virtual reality'-bril ondergedompeld worden in het leven in een slachthuis.
Lees verder

Rellen in Brussel: nog elf mensen gerechtelijk aangehouden, agent loopt schedelbreuk op
Bij nieuwe rellen in Brussel zijn gisteren 71 mensen gearresteerd. Ze brachten vernielingen aan op de Louizalaan. Verschillende winkels werden beschadigd, net als een politievoertuig.
Lees verder

Rellen in Brussel: vier relschoppers ter beschikking gesteld van parket, agent loopt schedelbreuk op
Bij nieuwe rellen in Brussel zijn gisteren 71 mensen gearresteerd. Ze brachten vernielingen aan op de Louizalaan. Verschillende winkels werden beschadigd, net als een politievoertuig.
Lees verder

Weer rellen in Brussel: 71 mensen aangehouden
Bij nieuwe rellen in Brussel zijn 71 mensen gearresteerd. Ze brachten vernielingen aan op de Louizalaan. Verschillende winkels werden beschadigd, net als een politievoertuig.
Lees verder

Weer rellen in Brussel: 12 mensen gearresteerd
Bij nieuwe rellen in Brussel zijn twaalf mensen gearresteerd. Verschillende winkels werden beschadigd, net als een voertuig van de politie.
Lees verder

Reynders naar Kinshasa voor opening nieuwe Belgische ambassade
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders brengt maandag een blitzbezoek aan de Democratische Republiek Congo. Speciaal voor de opening van de nieuwe Belgische ambassade in Kinshasa reist de buitenlandminister naar het al maandenlang in een zware politieke crisis verwikkeld land, voor een verblijf van net geen 24 uur.
Lees verder

Bijna 700 ambachtslui zetten vandaag de deuren open
Vandaag vindt de elfde editie plaats van de 'Dag van de Ambachten'. Bijna 700 ambachtslieden zetten gratis de deuren van hun atelier open om het publiek te laten kennismaken met hun knowhow en passie. "In totaal zijn meer dan 50 verschillende activiteiten te ontdekken", aldus de federale overheidsdienst Economie.
Lees verder

93 unieke locaties nemen vandaag deel aan Dag van de Wetenschap
Op de Dag van de Wetenschap laten 120 Vlaamse en Brusselse organisaties zondag zien hoe wetenschap en technologie ons dagelijks leven bepalen. Dat gebeurt op 93 verschillende locaties, waarvan sommige normaal gezien niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn voor het publiek.
Lees verder

Nachtvorst, ijsplekken, sneeuw en korrelhagel: de winter komt er écht aan
De winter maakt de komende dagen echt zijn intrede. In de Ardennen kan er sneeuw vallen en ook elders zijn buien met een winters karakter mogelijk. Het KMI verwacht ook lichte nachtvorst.
Lees verder

Mix van zon en wolken vandaag
Het weekend wordt afgesloten met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Een bui is mogelijk, maar echt veel neerslag wordt er niet verwacht. In de Ardennen kan het zondagochtend plaatselijk glad zijn door ijsplekken of een laagje sneeuw. De maxima variëren van 2 tot 7 graden, zo meldt het KMI.
Lees verder

PS wil werkweek van vier dagen en 'veralgemeende sociale bonus'
De PS houdt vandaag in Luik een ideologisch congres dat moet uitmonden in een hernieuwde versie van het ruim 120 jaar oude Charter van Quaeregnon, het basismanifest van de socialistische beweging in België. Er zal gepleit worden voor een vierdaagse werkweek, een "veralgemeende sociale bonus" en voor "ecosocialisme". 
Lees verder

Sp.a vraagt verbod op afsluiten van drinkwater
Sp.a wil dat er een verbod komt op het afsluiten van het drinkwater. De partij diende daarvoor in het Vlaams Parlement een resolutie in. Dat meldt parlementslid Rob Beenders vandaag.
Lees verder

Jambon na nieuwe rellen: "Als er netwerk is van amokmakende jongeren, moet dat opgerold worden"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde vandaag in De Zevende Dag op de nieuwe rellen in Brussel gisteren. Volgens de minister kon de politie deze keer veel sneller optreden omdat het om een aangekondigde manifestatie ging en waren de relschoppers infiltranten die niets te maken hadden met de betoging zelf. 
Lees verder

Minister De Block pleit voor wettelijk kader palliatieve sedatie
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) pleit voor een wettelijk kader voor de aangifte van palliatieve sedatie en de controle daarop. In De Zevende Dag op Eén verklaarde ze dat het om een ethisch debat gaat waarover het regeerakkoord de werkzaamheden naar het parlement doorverwijst. "Ik denk dat dit een nuttig werk zou zijn", aldus De Block.
Lees verder

Urologen vragen bij Manneken Pis aandacht voor mannelijke kankers
Urologen van de Société Belge d'Urologie hebben zondag aan Manneken Pis met een sensibiliseringsactie in het teken van Movember aandacht gevraagd voor mannelijke kankers en met name teelbal- en prostaatkanker. Die moeten even bespreekbaar worden als borstkanker, klonk het.
Lees verder