Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 26 november 2017

Criminaliteitscijfers politie blijven dalen

Criminaliteitscijfers politie blijven dalen

In het eerste trimester van dit jaar werden 206.588 criminele feiten in heel België geregistreerd, blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie. Dat is het laagste cijfer in jaren en een verderzetting van de dalende trend die in 2011 begon. De fietsdiefstallen stegen wel.

Lees verder

Conciërge overmeest inbreker in Beerschot-Wilrijk-stadion: 'hij had Beerschot-tattoo'

Ludo Driesen, de conciërge van voetbalclub Beerschot-Wilrijk, heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn appartement aan het stadion op het Kiel een inbreker kunnen overmeesteren. Driesen wist de 36-jarige man, die af te leiden aan een tatoeage zelf een supporter is van de club uit 1B, in bedwang te houden tot de politie ter plaatse kwam.

Lees verder

Tientallen festivalgangers Tomorrowland onterecht geweigerd

Van de 33 mensen die Tomorrowland niet binnen mochten, werden 28 personen onterecht geweigerd. Dat blijkt uit een rapport van Comité P dat VTM kon inkijken.

Lees verder

Moslimexecutieve schorst adjunct-imam voor goedkeuren 'lichte tik' voor vrouwen

De Moslimexecutieve heeft de adjunct-imam van een moskee in de Leuvense deelgemeente Wilsele preventief geschorst. De imam had in een preek gezegd dat je een vrouw 'een lichte tik' mag geven als 'alle andere zaken niet helpen'.

Lees verder

Wisselvalig weekend op komst

Het noordwesten van het land kan zich opmaken voor een overwegend droge start van het weekend, met opklaringen en uitgebreide wolkenvelden. Maar na de middag neemt de kans op een plaatselijke bui toe, mogelijk zelfs met een donderslag en stofhagel. Ook de rest van het weekend lijkt wisselvallig te worden.

Lees verder

Dader aanslag Thalys al jarenlang in vizier van Staatsveiligheid

De dader van de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus 2015, Ayoub El Khazzani, was al sinds 2012 gekend bij de Staatsveiligheid. De Staatsveiligheid werd van Khazzani op de hoogte gesteld door haar Spaanse tegenhanger, die bezorgd was om de radicalisering van de jonge Marokkaan.

Lees verder

Peeters: 'Toestemming van dokter nodig om naar zonnebank te gaan'

Wie vanaf januari 2019 naar de zonnebank wil, zal vooraf een verplichte goedkeuring nodig hebben van de dokter. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zaterdag in de kranten van Sudpresse.

Lees verder

Oplossing op komst voor Limburgse Noord-Zuidverbinding

De meerderheidspartijen hebben een akkoord over een aanpassing van het decreet complexe projecten. Dat moet vermijden dat ingewikkelde bouwdossiers in de toekomst nog in procedureslagen verzanden. Het zou een eerste keer kunnen worden toegepast voor de Noord-Zuidverbinding in Limburg.

Lees verder

Onderwijskoepels vragen uitstel duaal leren

De verschillende onderwijskoepels zijn nog niet klaar om duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, volgend schooljaar in te voeren. Ze vragen een jaar uitstel. Ondernemersorganisatie Voka noemt dat 'onaanvaardbaar'.

Mogelijk buigt de Vlaamse regering zich komende week over het dossier, samen met de hervorming van het secundair onderwijs.

Lees verder

Man probeert aan politie te ontkomen met duik in Schelde

Bij een achtervolging door de politie heeft een automobilist zich afgelopen nacht vastgereden aan Hoboken Polder. De verdachte koos ervoor om in de Schelde te springen en zo naar de overkant te zwemmen. Hij bedacht zich echter in het koude water en werd met onderkoelingsverschijnselen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Lees verder

Vrouw en kind dood aangetroffen in woning in Wilrijk
In een woning in de Schuurveldlaan in Wilrijk zijn zaterdagmiddag de lichamen van twee personen aangetroffen. Het zou gaan om een vrouw en een kind. Er zijn aanwijzingen dat het om gezinsdrama zou gaan, maar volgens de politie zijn alles pistes nog open.
Lees verder

Meer dan 2.000 deelnemers voor betoging tegen geweld op vrouwen in Brussel

Op initiatief van het platform Mirabal trekt zaterdag, de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een nationale feministische betoging tegen het geweld op vrouwen door de Brusselse straten. De deelnemende organisaties eisen dat beleidsmakers de strijd tegen geweld op vrouwen concreet aanpakken.

Lees verder

Betoging loopt uit de hand in Brussel: winkels worden geplunderd, twintig arrestaties
Een betoging aan het Poelaertplein is uit de hand gelopen in Brussel. Daardoor zijn er opnieuw rellen uitgebroken in de buurt van de Louizalaan en aan de Naamsepoort. Er worden winkels geplunderd. De politie is massaal ter plaatse en heeft al een twintigtal relschoppers opgepakt.
Lees verder

De Block: 'Zwangere vrouwen moeten langer aan het werk kunnen blijven'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat zwangere vrouwen langer aan het werk kunnen blijven. Dat zei ze in een interview dat werd gepubliceerd in de kranten la Capitale en La Libre Belgique.

Lees verder

Puigdemont bezoekt Brugge met reisgids Pol

Nadat de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zaterdag zijn partijlijst heeft voorgesteld voor de regionale verkiezingen van Catalonië op 21 december in een hotel in Oostkamp, was er tijd voor ontspanning. Senator en kandidaat-burgemeester Pol Van den Driessche (N-VA) nam hem op sleeptouw doorheen zijn Brugge. Ook twee bussen met aanhangers van de afgezette minister-president gingen mee op ontdekking.

Lees verder

'Boete voor jagers die te weinig everzwijnen schieten'

Open VLD Limburg wil dat het provinciebestuur samen met de Vlaamse overheid werk maakt van een everzwijnenplan. In het plan moet vooral het voorkomen en vergoeden van schade door everzwijnen centraal staan. Voor de liberalen moeten de jagers daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Als ze hun afschotplan niet halen, zouden ze een boete moeten krijgen.

Lees verder

Macron: 'Onze volledige maatschappij is ziek door seksisme'

De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag verklaard dat de gelijkheid tussen vrouwen en mannen een belangrijke kwestie wordt voor zijn regering. Dat zei hij tijdens een evenement naar aanleiding van de internationale dag tegen het geweld op vrouwen, waar hij eveneens een minuut stilte vroeg voor de 123 vrouwen die in 2016 in Frankrijk werden gedood door hun echtgenoot of ex.

Lees verder

'Sportbonden zijn te macho'
Binnen de raden van bestuur van sportfederaties is amper 13 procent vrouw. Meer genderevenwicht zou nochtans helpen om ongepast seksueel gedrag te voorkomen.
Lees verder

Buien krijgen winters karakter

Het weekend wordt afgesloten met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Een bui is mogelijk, maar echt veel neerslag wordt er niet verwacht. In de Ardennen kan het zondagochtend plaatselijk glad zijn door ijsplekken of een laagje sneeuw. De maxima variëren van 2 tot 7 graden, zo meldt het KMI.

Lees verder

'SP.A: 'Verbied afsluiten van drinkwater'

SP.A wil dat er een verbod komt op het afsluiten van het drinkwater. De partij diende daarvoor in het Vlaams Parlement een resolutie in.

Lees verder