Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 november 2017

Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee?

Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee?
Verpakkingen, flessen en microplastic: de Noordzee zit vol plastic. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een actieplan klaar dat het tij moet keren.
Lees verder

Zware criminelen langer in de cel
Binnenkort kan de strafrechter zelf beslissen over de minimumduur van de celstraf. Het wetsontwerp van Geens oogt streng en oogst veel kritiek.
Lees verder

Antwerpse ring na 36 uur weer volledig open

Het siliconenspoor op de Antwerpse ring is na twee nachten werken volledig opgeruimd. De weg tussen Berchem en Antwerpen-Oost richting Nederland is rond 6.15 uur weer volledig opengegaan voor het verkeer.

Lees verder

Cactusfestival lost eerste namen

De organisatie van het Cactusfestival heeft zijn eerste namen prijsgegeven. De Duitser Nils Frahm sluit de 37ste editie van het Brugse muziekfestival af. Ook de Schotse band Mogwai speelt op de slotdag. Cactus vindt plaats van vrijdag 13 juli tot zondag 15 juli.

Lees verder

Burgemeesters willen actie tegen sluipverkeer

Een tiental CD&V burgemeesters zijn het vele sluipverkeer in hun gemeente meer dan beu. Ze wijzen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) met de vinger.

Lees verder

Warme maar winderige dag

Het wordt donderdag geleidelijk aan zwaarbewolkt met regen die van west naar oost over het land zal trekken. In het westen wordt het in de namiddag opnieuw droger met opklaringen. De maxima schommelen tussen 9 graden op de Hoge Venen en 13 tot 15 graden op de meeste andere plaatsen.

Lees verder

Valse start voor windplan
Meer dan 70 windmolens per jaar bouwen. Dat was tegen 2020 de doelstelling van het Vlaamse windplan. Maar eind september zitten we nog maar aan 21 molens.
Lees verder

Peeters bindt strijd aan met booking.com

Met een nieuw wetsvoorstel wil minister van Economie Kris Peeters (CD&V) de macht van hotelwebsite booking.com aan banden leggen. Hotels zullen daardoor op hun eigen website lagere kamerprijzen mogen aanbieden dan op de boekingsites.

Lees verder

Spoorwegpolitie eist duidelijkheid over toekomst

Twee politievakbonden, ACV Politie en CSC Police, voeren donderdag actie aan de Kroonlaan. Daar overlegt het onderhandelingscomité over de toekomst van de spoorwegpolitie. 'Als er geen concrete voorstellen op tafel komen, volgen verdere acties', zegt Joeri Dehaes van ACV.

Lees verder

Nieuwe Brusselse agenten moeten sneller aan de slag

Er wordt onderzocht hoe de instroom van agenten in Brussel efficiënter kan verlopen. Dat zijn minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Philippe Close donderdagmorgen overeengekomen. Ook wil de minister meer inzetten op de wijkagenten en technologie om tot een betere informatiedoorstroming te komen.

Lees verder

Geen straf voor politieagent die 'lukraak geweld' gebruikte tegen betoger

Een politieagent die in oktober vorig jaar een betoger tegen een privéfeest op de Gentse Graslei had geslagen, krijgt de gunst van de opschorting. Het toegepaste geweld was wel niet in proportie met het doel dat werd nagestreefd, stelde de correctionele rechtbank.

Lees verder

Zware brand in wafelfabriek in Vorst

Er hangt een grote rookpluim boven Brussel door een zware brand in wafelfabriek Milcamps. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn.

Lees verder

Rijbewijs ingetrokken van vrachtwagenchauffeur die inreed op file

Na het ongeval op de E34 richting Antwerpen in Melsele waarbij woensdagavond twee doden vielen, is het rijbewijs van de Nederlandse vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakte voor 15 dagen ingetrokken. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De man reed met zijn voertuig achteraan in op de file die er stond wegens de dringende werken aan de Antwerpse ring in Borgerhout, na het incident met gelekte vloeibare siliconen.

Lees verder

CD&V gooit haar burgemeesters in de strijd

'Als een N-VA'er vijf woorden uitspreekt, gaan er vier over ons', zei CD&V-voorzitter Wouter Beke deze week. Dat is dan volledig wederzijds, want CD&V en N-VA lieten elkaar de voorbije dagen weer geen moment met rust. Vandaag gooit CD&V zelfs openlijk haar burgemeesters in de strijd. Een interessante nieuwe tactiek.

Lees verder

Gatz lanceert bevraging naar grensoverschrijdend gedrag in cultuur- en mediasector

Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz lanceert een brede bevraging in de cultuur- en mediasector rond het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die bevraging moet de omvang van het probleem in de sector in kaart brengen en moet de aanzet zijn voor een concreet actieplan dat hij tegen Pasen 2018 wil uitwerken.

Lees verder

Wat doet een burgerinfiltrant?

'Een burgerinfiltrant is meer waard dan tien politiemannen. Een gangster herkent een flik vanop 100 meter. Maar ik zou zelf een gangster kunnen zijn. Of een moslim­extremist. Niemand zal mij doorzien.' De Standaard sprak met een man die een burgerinfiltrant was.

Lees verder

'Bart De Pauw is het topje van de ijsberg. En het zijn geen kleine namen'

In de cultuursector heerst een doofpotmentaliteit over grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt Groen-parlementslid Bart Caron aan VTM Nieuws. Volgens hem is Bart De Pauw slechts 'het topje van de ijsberg'. 'En het zijn geen kleine namen.'

Lees verder

Radarcontroles op plek aanrijding journaliste

De gemeente Schaarbeek vraagt het Brussels gewest om op de Haachtsesteenweg maatregelen te nemen om er de veiligheid van voetgangers te verhogen.

Lees verder

Brusselse winteropvang vervroegd open wegens grote vraag

De 300 bedden van de winteropvang in de Koningsstraat in Brussel zullen op 27 november vervroegd ter beschikking gesteld worden van daklozen. Oorspronkelijk was gepland om het gebouw op 15 december te openen, maar de grote nood aan plaatsen zorgt voor een vervroegde opening.

Lees verder

Europa laakt creatieve boekhouding België
Door ongeoorloofde technieken onderschatte de regering Michel het begrotingstekort met zo'n 2 miljard euro. Dat besluit de Europese Commissie.
Lees verder