Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen. Uw nieuws hier online, neem dan contact op met de redactie.

maandag 4 september 2017

Maandelijkse nieuwsberichten

Nieuwsbrief 4 september 2017
De leesgroep leest 'Ik mis mezelf' van Lisa Genova

Vier keer per jaar nodigt de leesgroep van het Davidsfonds samen met de bibliotheek lezers uit om rond een vooraf gelezen boek een babbeltje te slaan en een glaasje te drinken. De bibliotheek bezorgt je een maand vooraf het boek. Iedereen is welkom.

Dit najaar komt de leesgroep voor de eerste maal samen op woensdag 4 oktober in de bibliotheek om 19.30u. In het kader van de Alzheimer Code staat "Ik mis mezelf" van Lisa Genova op het menu. Lisa Genova beschrijft hoe Alice, een wetenschapper de diagnose van vroege Alzheimer krijgt.

Ik mis mezelf beschrijft op indrukwekkende wijze hoe Alice's wereld uit elkaar valt, en hoe ze in het puin terugvindt wat echt belangrijk is.

Het boek werd succesvol verfilmd als "Still Alice" met Julianne Moore en Alec Baldwin. In de leesgroep worden filmfragmenten vertoond. De dvd is ook beschikbaar in de bibliotheek.

Iedereen welkom. Meer info bij Josiane de Kock (057/48.61.58), Nadine Vanysacker (051/54.58.07) of Filippe Verfaillie (057/21.43.38). Het boek kan aangevraagd worden in de bibliotheek maar kan ook digitaal op een te lenen e-reader ontleend worden.

Datum: Woensdag 4/10/2017 – 19.30u

Locatie: bibliotheek Langemark-Poelkapelle, Klerkenstraat 37 A

Bescherm je tegen griep en haal een griepprik

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.

Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren vanaf half oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter.

Meer informatie: raadpleeg je huisarts of neem een kijkje op  www.griepvaccinatie.be.

Asbest ook in jouw huis?

Asbest bestaat uit microvezels die je met het blote oog niet kunt zien. Het was een populair bouwmateriaal dat tussen 1940 en 1998 in wel 3500 verschillende toepassingen werd gebruikt: dakleien, golfplaten, vloertegels, bloembakken, vensterdorpels, ...
- Bij (hecht)gebonden asbest zit de asbest meestal ingebed in een cement-toepassing, zoals bij golfplaten, dakleien en schoorstenen. Zolang het materiaal in goede staat is, komen er nauwelijks vezels vrij.
- Ongebonden asbest is de gevaarlijkste vorm. Dit type werd vooral als isolatiemateriaal rond verwarmingselementen en leiding gebruikt. Deze asbestvezels komen onmiddellijk vrij bij elke bewerking.

Voor beide geldt: hoe ouder het asbesthoudend materiaal, des te gemakkelijker komen de vezels vrij. Aanraken van (hecht)gebonden asbest kan geen kwaad: contact met de huid is ongevaarlijk. Maar als je asbest gaat bewerken of als het materiaal oud en broos is, dan treedt er wel gevaar op. De asbestvezels kunnen dan gemakkelijk vrijkomen, net als bij losgebonden asbest. Als je de vezels inademt kan dit ernstige en dodelijke longziekten veroorzaken, zoals longvlieskanker en asbestose.De eerste symptomen duiken meestal pas op tientallen jaren nadat je in contact kwam met de vezels. Daarom is er sinds 2001 een totaal verbod op de productie en verkoop van asbest.

Asbest in jouw huis?

Meestal is er geen gevaar en kan het asbest beter blijven zitten. In het andere geval kan je het vaak zelf veilig verwijderen. Toch moet je voorzichtig zijn. Bij twijfel moet je beroep doen op gespecialiseerde bedrijven.

Meer info op www.asbestinfo.be

Herinneringsactiviteiten in crematorium UITZICHT

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert crematorium UITZICHT in de periode voor 1 november de Herinnering.  Met woord, beeld en muziek staan we even stil bij leven en afscheid nemen.  We nemen u graag mee in de herinnering aan de overledenen, van wie in het voorbije jaar de crematie werd verzorgd in UITZICHT.

Omdat UITZICHT openstaat voor elke levensvisie, kunt u kiezen tussen drie herinneringsmomenten:

 • Op dinsdag 24 oktober 2017 is er om 19u00 een vrijzinnig-humanistische herdenking, met en door het Huis van de Mens Kortrijk.
 • Op woensdag 25 oktober 2017 vindt er om 19u00 een christelijke herdenking plaats, in samenwerking met Dekenij Kortrijk.
 • Op maandag 30 oktober 2017, eveneens om 19u00, verzorgen de onthaalmedewerkers van UITZICHT een open herinneringsmoment.

Na elk moment voorzien we nog ruim gelegenheid om wat na te praten in onze ontmoetingszaal Horizon. De Herinnering gaat door in de aula van UITZICHT, Amb. Baertlaan 5 te Kortrijk. Om organisatorische redenen vragen we u om vooraf in te schrijven. We vernemen ook graag het aantal personen dat zal deelnemen aan de herdenking. Dit kan per mail naar deherinnering@crematoriumuitzicht.be of telefonisch op 056/28 29 30.

Wie graag kennis wil maken met de globale werking van het crematorium kan ook deelnemen aan een begeleid bezoek aan UITZICHT. De eerstvolgende rondleiding is voorzien op zaterdag 21 oktober 2017 om 16u00. U kan hiervoor intekenen per mail op info@crematoriumuitzicht.be, of telefonisch op 056/28.29.30.

De nieuwe Infoflash in je bus!

De nieuwe Infoflash ligt deze week in je bus!  In deze editie o.a. :

 • verkoop rookmelders aan actieprijs
 • Plantjesweekend Kom Op Tegen Kanker
 • Infoavond energetische woningrenovaties in de praktijk
 • Start dorpskernvernieuwing
 • Ruimtelijke uitvoeringsplannen Hooyaard en Kasteelpark
 • Buren bij Kunstenaars
 • Caféklapz en Bierquiz
 • Openmonumentendag
 • ...

De volledige Infoflash kan je hier nog eens nalezen!

Neem ook deel aan de groepsaankoop zonnepanelen

Wil je een lagere energierekening en tegelijk een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Zonnepanelen zijn dan een slimme investering.

In september start de derde editie van de groepsaankoop zonnepanelen. Met deze editie willen wij voor alle inwoners en bedrijven (het) zelf opwekken van zonne-energie toegankelijk maken. Als je overweegt om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen, kan je dit op een gemakkelijke manier doen met de groepsaankoop van "West-Vlaanderen kiest Zonne-energie". Samen kunnen we succesvol verder bouwen aan een klimaatgezond West-Vlaanderen.

Stad Oostende en EOS namen niet voor niets de derde keer het initiatief om een groepsaankoop zonnepanelen te organiseren, om zo de provincie West-Vlaanderen nog duurzamer te maken. Net zoals vorig jaar sluit Langemark-Poelkapelle zich aan bij deze organisatie.

Schrijf je vrijblijvend in!

Inschrijven voor de groepsaankoop kan vanaf 1 september, via www.wijkiezen.be. Door het organiseren van de groepsaankoop willen wij je helpen jouw zonnepanelen aan te kopen op een gemakkelijke manier. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig aanbod tegen een scherpe prijs. Het uitzoekwerk wordt voor je gedaan en je wordt helder en objectief geïnformeerd. Inmiddels zijn via deze groepsaankopen zonnepanelen al 3.000 installaties geplaatst bij West-Vlaamse huishoudens.

De groepsaankoop zonnepanelen in 5 stappen

1. Inschrijven: Vanaf 1 september kan je je gratis en vrijblijvend inschrijven op www.wijkiezen.be.
2. Veiling: Op 4 oktober vindt de veiling plaats. Enkel leveranciers die door ons gekwalificeerd zijn mogen deelnemen aan de veiling en hun scherpste prijs bieden.
3. Persoonlijk voorstel: Vanaf 23 oktober ontvang je een persoonlijk voorstel op basis van jouw inschrijvingsgegevens en met een indicatie van jouw kosten en opbrengst.
4. Jij beslist: Vind je het aanbod interessant? Dan heb je tot en met 8 december de kans om het voorstel te accepteren. Intussen kan je met al je vragen terecht bij onze helpdesk of op één van onze informatieavonden.
5. Installatie: Als je beslist om deel te nemen, inspecteert de winnende leverancier je dak, en wordt de plaatsing van jouw zonnepanelensysteem ingepland.

Weetje

Zonnepanelen maken stroom van zonlicht, een onuitputtelijke energiebron. Door zelf stroom op te wekken, heb je daarenboven een grotere onafhankelijkheid van je energieleverancier, en bespaar je jarenlang op je energiekosten. Bovendien draag je bij aan een duurzame toekomst door een vermindering van je CO2-uitstoot. 

Boekenkaftdag op 6 september

Breng je boeken en schriftjes mee en kom samen kaften. Je krijgt GRATIS kaftpapier! Je krijgt 5 vellen en kan kiezen tussen verschillende soorten, goed voor het kaften van ongeveer 10 boeken. Vrijwilligers zetten je op weg en helpen je mee kaften. Een illustrator maakt een unieke tekening op jouw kaft.

Wil je mee helpen kaften met de kinderen als vrijwilliger? Neem dan contact op met Evelyne van de bib - 057 21 43 38 of bibliotheek@langemark-poelkapelle.be

Waar & wanneer: OC Den Tap op woensdag 6 september tussen 14.00u en 17.00u

Vacature 4 beroeps hulpverleners-ambulanciers Hulpverleningszone Brandweer Westhoek

Hulpverleningszone Brandweer Westhoek organiseert een aanwervingsprocedure voor 4 Beroeps hulpverleners-ambulanciers (m/v).
De volledige functieomschrijving vind je hier.
Meer informatie kan je krijgen bij de dienst personeel & HR op tel. 058 33 26 61.De kandidaturen worden uiterlijk op 15 september 2017 gericht aan de voorzitter van het zonecollege Hulpverleningszone Brandweer Westhoek Zeelaan 37 te 8670 Koksijde, en omvatten een gemotiveerde sollicitatiebrief, curriculum vitae, een uittreksel uit het strafregister model 2, kopie rijbewijs en een kopie van het gevraagde diploma. Dit kan zowel per post als per mail op sollicitaties@brandweerwesthoek.be.Kijk ook eens op onze website www.brandweerwesthoek.be.

Participatieve workshop 'Herinneringen uit de oude doos: fotoboeken en levensverhalen'

Foto's en het neerschrijven van persoonlijke verhalen betekenen al langer dan vandaag een houvast in de zorg voor ouderen. Praten over vroeger, over wie je bent en hoe je leven was gaat makkelijker aan de hand van foto's. De foto's en het verhaal erbij zorgen voor grip: ze helpen stukjes identiteit bij elkaar houden, vooral als de vertrouwde omgeving is weggevallen of dat dreigt te doen. En vaak willen mensen, naar het einde van hun leven toe nog graag hun levensverhaal, hun stukje persoonlijk erfgoed kwijt om het door te geven aan wie na hen komt. Fotoboeken en levensverhalen zorgen voor verbinding tussen het heden en verleden, tussen een persoon en zijn omgeving.

Deze workshop is voor mensen die graag met foto's en tekst (mee)werken aan een fotoherinnerings-boek of levensverhaal voor zichzelf of voor iemand in het bijzonder (familielid, buur of een persoon voor wie men (al dan niet professioneel) de zorg draagt. Deze workshop geeft een duwtje in de rug om concreet aan de slag te gaan: we wisselen praktijkvoorbeelden, wegwijzers en hulpmiddelen uit (o.a. software, apps, beeldbanken) en hoeden ons voor valkuilen. Na de eerste bijeenkomst start je een eigen miniproject op dat je plant, uitprobeert, bijstelt, uitwerkt en presenteert. De gedeelde ervaringen inspireren om er na de workshop verder mee door te gaan. Je haalt het meest uit deze workshop als je tussen de bijeenkomsten door een eigen project uitwerkt en daar dus tijd voor voorziet.

i.s.m. Erfgoedcel CO7, De Alzheimer Code, Bibliotheek Langemark-Poelkapelle

3 donderdagen van 14.00u. tot 17.00u (28 september, 12 oktober en 9 november 2017)

Gemeentehuis, Kasteelstraat 1, 8920 Langemark-Poelkapelle (Zaal De Bron, 1ste verdieping)

Marjanna Van Doorselaer ((pedagoge, fotografe en begeleider sociaal-artistieke projecten)

€ 18 deelnameprijs

Maximum 10 deelnemers!

Vooraf inschrijven tot en met 21/9/2017 op www.vormingplusow.be of 059/50.39.52

De Zelfmoordlijn 1813 wil nog meer oproepen beantwoorden!

De Zelfmoordlijn 1813 is er voor iedereen die nood heeft aan een gesprek van mens tot mens, dat gesprek kan gaan over je  eigen zelfmoordgedachten, maar evengoed kan je er terecht als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving die met dergelijke gedachten worstelt. Je kan de Zelfmoordlijn 1813  anoniem, gratis en 24/7 contacteren via telefoon, chat of e-mail.

Het voorbije jaar hebben ruim 130 vrijwilligers meer dan 14.000 oproepen aan de Zelfmoordlijn beantwoord. Ondanks dit aantal kunnen we jammer genoeg niet alle oproepen beantwoorden. Daarom blijven we op zoek naar vrijwilligers met talent om met mensen in gesprek te gaan.

Vrijwilliger bij de Zelfmoordlijn 1813, ook iets voor jou? Laat het ons zo snel mogelijk weten via cpz@preventiezelfdoding.be! We nodigen je dan uit voor een kennismakingsgesprek en wie weet start jij binnenkort de basisopleiding tot beantwoorder van de Zelfmoordlijn 1813 in Aalst, Antwerpen, Hasselt, Kortrijk en Mechelen. Omwille van de anonimiteit van de Zelfmoordlijn 1813 vragen we je om discreet om te gaan met je intentie om vrijwilliger te worden.

Uw droomhuis? Begin met bouwadvies!

Bouwen of verbouwen brengt heel wat keuzes met zich mee. En uiteraard wil je de juiste beslissing nemen. Waar kan ik onafhankelijk advies krijgen over mijn bouwproject? Wat is het beste stappenplan voor mijn renovatieproject? Hoe kan ik het comfort van mijn woningen verbeteren? Hoe kan ik energiezuinig bouwen? Hoe hergebruik ik mijn regenwater? Hoe ventileer ik het best? Met al deze vragen kan je terecht bij het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van Provincie West-Vlaanderen.

De provincie West-Vlaanderen geeft aan elke West-Vlaamse burger de kans om aan een goedkoop tarief een persoonlijk, objectief en deskundig advies in te winnen rond duurzaam bouwen. Dit op basis van je bouwplan, verbouwideeën of huidige situatie.

Wat is een bouwadvies?

Aan de hand van je plannen of ideeën zal een expert in duurzaam bouwen je (ver)bouwproject bekijken. Deze expert geeft de aandachts- en verbeterpunten mee om nu de juiste keuzes te nemen waar je later nog veel plezier aan hebt. Je zorgt voor een beter wooncomfort, een lagere energiefactuur en een leefbare omgeving.

Het bouwadvies wordt best aangevraagd in een vroeg stadium van het project en zeker voor de goedkeuring van de bouwvergunning.

Waar kunnen burgers terecht voor hun aanvraag?

Advies kan je aanvragen via www.west-vlaanderen.be/duurzaambouwen (of telefonisch via het nummer 050/40.33.24). Ook voor korte vragen kan je terecht op deze site of via het nummer 058/77.90.13).

Eens een aanvraag ingediend, word je gecontacteerd voor een afspraak.

Een advies kost normaal gezien 50 euro als de expert langs komt en 25 euro als je langs gaat in het Provinciaal Huis voor Duurzaam Wonen in de Pannestraat 142 te Veurne. Je kan er materialen zien en modules van bouwknopen. Dankzij de financiële ondersteuning door de gemeente Langemark-Poelkapelle, wordt het advies nog voordeliger voor inwoners van Langemark-Poelkapelle. De gemeente betaalt namelijk de volledige bijdrage waardoor het bouwadvies dus gratis is.Indien je niet geabonneerd wenst te blijven op deze nieuwsbrief, kan u zich hiervoor uitschrijven. Klik hier om je uit te schrijven.