Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen. Uw nieuws hier online, neem dan contact op met de redactie.

vrijdag 15 september 2017

Gestolen kranen van 100 ton teruggevonden

Gestolen kranen van 100 ton teruggevonden

Een grote klopjacht. Zo kan je de zoektocht naar de gestolen kranen van het Zelzaatse bedrijf Michielsens omschrijven. Drie helikopters werden ingezet en ceo Johan Michielsen vloog zelf mee op zoek naar zijn drie kranen. Met succes. De drie gevaartes van elk 100 ton werden intussen allemaal teruggevonden.

Lees verder

Chemiereuzen hielden pen vast voor advies over glyfosaat
Het Europees Voedselagentschap EFSA heeft bij de beoordeling van studies over glyfosaat delen letterlijk overgenomen uit teksten van de producenten.
Lees verder

Regering slikt straf voor werkloze 50-plussers in
Vijftigplussers die hun werk verliezen, behouden hun pensioenrechten. De regering ruilt de stok voor de wortel en zet meer in op activering.
Lees verder

Slimme handel in pillen jaagt prijs onnodig omhoog

Er komt strenger toezicht op de prijs van geneesmiddelen. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) duldt niet langer dat producenten bij hun prijs­aanvraag bewust vaag blijven over hun ­reële kosten.

Lees verder

Weyts: 'Cijfers zijn aanmoediging om verder te gaan op ingeslagen weg'

De opvallende daling van het aantal verkeersdoden is 'ongelooflijk hartverwarmend nieuws', zo zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vrijdag in een reactie op de veiligheidsbarometer van VIAS Institute, de opvolger van het BIVV. 'De nieuwe cijfers zijn voor mij een aanmoediging om verder te gaan op de ingeslagen weg.' Ook de federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) spreekt van een positieve tendens, maar hij benadrukt dat het nog altijd beter moet.

Lees verder

Aantal verkeersdoden met 13 procent gedaald

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn op de Belgische wegen 230 verkeersdoden gevallen. Dat is een daling met dertien procent in vergelijking met de 264 doden in dezelfde periode in 2016, zo blijkt vrijdag uit de verkeersveiligheidsbarometer van VIAS Institute, de opvolger van het BIVV. Nooit eerder vielen er in de eerste helft van het jaar minder doden in het verkeer.

Lees verder

ABVV noemt pensioen met punten 'van de pot gerukt'
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw staat op de rem in de discussie over een puntensysteem voor de pensioenen. 'Compleet van de pot gerukt', zegt hij.
Lees verder

Meer buitenlandse verkeerszondaars betalen boete

Sinds de start van de website www.verkeersboeten.be heeft een pak meer buitenlandse overtreders zijn boete betaald. In totaal waren de buitenlandse betalingen sindsdien goed voor 1,7 miljoen euro. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag.

Lees verder

Ticketautomaten in treinstations werken niet

Treinreizigers kunnen momenteel geen biljetten kopen aan de ticketautomaten in de treinstations van de NMBS. Dat bevestigt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Lees verder

De Wever: 'Geen akkoord over pensioen 50-plussers'

Het kernkabinet is het donderdag eens geraakt over het pensioendossier. Maar over de maatregel waarom het meest te doen was- het lot van 50-plussers die langer dan een jaar werkloos zijn - werd nog geen beslissing genomen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Lees verder

Bart De Wever verdedigt Theo Francken: 'Opkuisen? Ik zie daar geen probleem in'

'Ranzige taal', 'degoutant' en 'intriest'. Het waren maar enkele vernietigende kritieken op de tweet van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel. Vooral de hashtag '#opkuisen' stuitte tegen de borst. 'Ik zie daar geen probleem in', zo verdedigde voorzitter Bart De Wever zijn partijgenoot.

Lees verder

'De straffende blik van de lady, meer krijg je niet van Merkel'
Twaalf lange jaren torent Angela Merkel boven de concurrentie uit. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen: de bondskanselier is het échte centrum van Europa. En toch blijft ze even raadselachtig.
Lees verder

Vlaamse overheid scherpt klimaatambities aan

De Vlaamse overheid scherpt haar klimaatambities aan. Het is en blijft wel de bedoeling om tegen 2030 minstens 40 procent minder CO2 uit te stoten en 27 procent minder energie te verbruiken, maar de overheid zal voortaan 2015 gebruiken als referentiejaar en niet langer 2005. De lat wordt een stuk hoger gelegd omdat verschillende doelstellingen al gehaald zijn. Dat blijkt uit een nota die Belga heeft kunnen inkijken en die vrijdag op de agenda stond van de Vlaamse regering.

Lees verder

Michel: 'Geen paniek zaaien'

De federale regering gaat voorlopig niets veranderen aan de manier waarop het pensioen voor werklozen ouder dan vijftig jaar wordt berekend. Dat heeft premier Charles Michel bevestigd na afloop van de ministerraad.

Lees verder

Bijna nergens in Europa raken vacatures zo moeilijk ingevuld als in België

In het tweede kwartaal waren er op honderd banen in ons land 3,3 vacant. In de Europese Unie ligt die vacaturegraad enkel in Tsjechië hoger. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Lees verder

Financiën verstuurt per ongeluk 900.000 verkeerde e-mails

De federale overheidsdienst Financiën heeft in de nacht van donderdag op vrijdag per ongeluk een verkeerde e-mail verstuurd naar zowat 900.000 mensen. De woordvoerder van Financiën benadrukt dat er geen sprake is van hacking en dat de mail geen gevoelige informatie bevat.

Lees verder

Expliciete muurschildering in Brussel

In de buurt van het Klein Kasteeltje in Brussel is een nieuwe seksueel getinte muurschildering opgedoken. Dat meldt Bruzz. De tekening toont een masturberende vrouw.

Lees verder

Belgische loonkost stijgt minder snel dan in de rest van Europa

De Belgische loonkosten zijn in het tweede trimester met 1,1 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarmee blijft de toename van de Belgische loonkosten onder het gemiddelde van de eurozone (1,8 procent).

Lees verder

Michiel Trippas is nieuwe Vlaamse diversiteitsambtenaar

Michiel Trippas is aangesteld als de nieuwe Vlaamse diversiteitsambtenaar. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). Trippas neemt de fakkel over van Alona Lyubayeva die eerder dit jaar werd ontslagen. Trippas was de voorbije maanden al waarnemend diversiteitsambtenaar.

Lees verder

Michel liet Francken weten dat hij 'opkuistweet' ongepast vond

Premier Charles Michel heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laten weten dat hij de woordenschat in een tweet over de migranten in het Maximilaanpark ongepast vond.

Lees verder